Moa Liljendahl – vår nya spelare från Elitserien

Välkommen till Hammarby Bandy, Moa! Hur känns det?

Det känns väldigt roligt. Det blir en nystart med nya lagkamrater, nya tränare och ny kultur. Det ger mig motivation till en ny väg framåt i mitt bandyliv, säger 22-åringen, som är född och uppvuxen strax utanför Göteborg.

Hur har första tiden i laget och staden varit?

Den första tiden har varit väldigt rolig. Jag flyttade hit i mitten av augusti för att studera och både spelarna i laget och tränarstaben har varit väldigt välkomnande. Jag trivs mycket bra och vi kommer ha roligt i vinter.

Kan du kort berätta om din bandybakgrund och om vilken position du ska spela på?

Jag började spela bandy i Mölndal BK när jag var liten. Kommer inte ihåg exakt hur liten jag var, men jag började som liten tjej i alla fall. Under tiden som barn och ungdom fick jag spela med både tjejerna och killarna. Sedan började jag i bandygymnasiet i Göteborg. Jag var kvar i Mölndal BK första året i gymnasiet innan jag gick över till Sunvära SK säsongen 2018/2019. Där har jag spelat sedan dess innan jag kom hit till Hammarby inför denna säsong. Som yngre spelade jag mycket i försvaret, men när jag kom till Sunvära SK fick jag spela på flera olika positioner som till sist ledde till att jag ofta spelade i anfallet. Jag har väl spelat på alla positioner förutom målvakt som jag inte kommer satsa på, säger Moa med ett skratt. 

Vilka är dina styrkor och vad vill du bli bättre på som bandyspelare?

Mina främsta styrka är att jag är en slitvarg som jobbar hårt och åker mycket skridskor. En annan styrka är att jag är en allround-spelare som kan spela på alla positioner. Det jag vill förbättra är mina avslut. Allt från skott utifrån till frilägen, egentligen.

På vilken position spelar du helst nu?

Jag gillar att spela på olika positioner. Jag överlåter det åt tränaren att bestämma utifrån motståndet för dagen. Jag är flexibel och spelar där tränaren vill ha mig!

Hur känner du för att gå från spel i Elitserien till spel i Allsvenskan?

Det ska bli roligt att spela lite jämnare matcher. Matcherna kan vara ganska ojämna i Elitserien. Så jag ser det som en nytändning att få spela här i allsvenskan.

Vilka är dina mål och förväntningar inför den kommande säsongen?

Mitt mål för säsongen är samma som övriga i laget har. Vi ska ta oss till Elitserien och för att göra det måste vi spela en jämn och bra bandy hela säsongen. Så min förhoppning är att jag kan bidra till att nå lagets mål, säger Moa.

Hur känns det nu när du har fått träna ett tag och spelat en träningsmatch med Bajen?

Min känsla är att alla är seriösa och jobbar hårt mot målet. Vi försöker få till en bra balans mellan fys- och isträning. Alla träningspass känns både roliga och givande. Vi har tränat på liten rink hittills, men det är jag van vid. Det ska bli kul att få träna på stor is när isen ligger i Gubbängen.

-Det var otroligt roligt att spela match (i lördags, mot Uppsala BOIS, som slutade med seger för Bajen med 4-1). Det var första passet på stor plan, men vi lyckades att täcka hela planen och inte krympa ihop för mycket som lag. 

Du har nummer 77 på ryggen. Hur fick du det numret?

Jag tävlar också lite i Karting och brukar ha det numret då. Så nu tyckte jag att det kunde vara kul att ha samma nummer i båda sporterna. Men jag funderade på att ta nummer 7, men Emma Andersson hann före. Så då fick det bli 77 nu när jag kunde ta vilket nummer jag ville, avslutar Moa.

Moa Liljendahl är det andra nyförvärvet vi presenterar på damsidan inför säsongen – intervjun med Emma Andersson kan du läsa här & ett kort referat från 4-1-segern i lördags kan du läsa här.

/Mats Öström