Säsongens första nyförvärv i damlaget – välkommen, Emma Andersson!

Välkommen till Hammarby Bandy, Emma! Hur känns det?

Tack så mycket, det känns väldigt bra. Det är kul att ha fått komma in i en ny miljö, det är alltid kul att träffa nya människor och sen är det kul att Bajen väljer att satsa på att gå upp i elitserien, säger 22-årigen, som spenderat den största delen av karriären på mittfältet.

Hur har den första tiden i laget och staden varit?

–  Jag har bott här bara i två veckor, så det är lite nytt. Känslan har varit väldigt god i att komma in till det här laget, tjejerna har tagit emot mig med öppna armar. Ledarstaben har jag också lärt känna och jag tycker dom är väldigt bra, det känns som att det är lätt att klicka med alla. Och jag tycker att det känns väldigt seriöst, med allt vad det innebär, i träningar, upplägg och i laguttagningar och så där.

Du är född och uppvuxen i Kalix, har du spelat där i hela din karriär?

Ja, jag har spelat i Kalix i stort sett hela livet. Jag hade en kort vistelse i Sandviken, dit jag flyttade för att gå på bandygymnasiet där, men jag valde att flytta hem ganska snabbt, säger Emma, som spelat på både ungdoms- och seniornivå (Allsvenskan Dam norra) i moderklubben Kalix BF.

Vilken position spelar du på, och vad har du för kvalitéer som bandyspelare?

– Jag har tidigare spelat på mitten. Men nu kommer jag nog att få en ny roll, jag tror att jag kommer få spela på vinge, det ska bli kul. Jag har alltid varit en spelare som är med både hemåt och framåt. Här i Hammarby kommer jag få spela högre upp i banan, och om jag gör det bra så kanske jag kan vara den som kliver fram och gör det där avgörande målet.

– Jag är ganska hård och möta, men jag är inte en sån som sitter på utvisningsbänken särskilt ofta, det har jag växt ifrån, haha. Jag är snabb på skridskorna och jag ett bra skott. Jag vill säga att jag är en allround-spelare som är duktig på att se mina medspelare.

Vad vill du bidra med i laget du kommer till, då?

Jag vill bidra med mina kvalitéer, jag kommer visa vad jag går för och jag vill att mina lagkamrater ska se att det går att lita på mig. Sen vill jag såklart hjälpa laget att ta steget upp i elitserien, det har jag fått bilden av att alla som är här vill. För att kunna spela där krävs det att alla vill ta det steget, och det är jag villig att göra.

Vad kommer skillnaden bli på att spela bandy här i Stockholm kontra Kalix, tror du?

Jag tror att det är väldigt stor skillnad, eftersom att många lag jag kommer möta kommande vinter är utvecklingslag till lag som spelar i den högsta serien, så det kommer bli en viss skillnad på nivån. Det kommer också bli en stor skillnad på resandet, nu blir det inte lika många långa resor. Där jag spelat innan fick vi exempelvis bussa mellan Kalix och Rättvik för att spela match, det är nästan 90 mil enkel väg, så det kommer nog vara lite lyxigare att spela här, konstaterar hon.

Ryktet säger att du är hammarbyare sedan innan, stämmer det?

Ja, det stämmer. Men mest stolt över att jag ska spela här är nog min pojkvän, haha. Men det känns jäkligt kul att jag ska få representera den här föreningen. Jag har sedan jag var liten sett upp till just den här klubben, som ju är en storklubb. Det är mer drag kring den här föreningen än vad jag är van vid sedan tidigare.

Du är ju ny in i laget, så det kanske är svårt att säga, men tror du att ni kan ta steget upp i Elitserien den här säsongen?

Jag har pratat en del med tränarna, och jag har fått höra att dom tycker att det är ett mycket bättre tempo nu än vad det varit under dom senaste säsongerna, så det känns i alla fall som att det finns en vilja att göra det som krävs. Jag tror att vi klarar det, vi kan gå upp om vi gör det vi ska, och nu har vi ju ett mål att nå, säger Emma.

Nu på lördag (läs: i dag) ska ni spela en träningsmatch mot Uppsala BoIS, vad är dina känslor inför den?

Det känns bra, jag älskar att spela matcher. Man får ett annat adrenalin av det, och kanske speciellt i ett nytt lag, då man får visa vad man går för. Vi är rätt många i truppen i år, så det gäller att vara på tå och alltid vara med och träna. Samma sak gäller ju för alla i laget, så vi kan spela ihop oss ordentligt och bli ett spelande lag i vinter.

– Det är också bra att vi får komma på stor is och göra det vi tränat på fast i större skala, vi har ju bara tränat på rink hittills så det kommer bli en utmaning att spela en match det första vi gör. Men det spelar ingen roll att det är första gången vi står på stor is, vi vill vara det vinnande laget i den här träningsmatchen.

Vad ska supportrarna ha för förväntningar på damlaget i år, tycker du?

Att vi ska göra allt för att försöka vinna alla matcher vi spelar! Jag har lagt märke till att damlaget inte får lika mycket publicitet här som det vi fick uppe i Kalix så jag hoppas vi får synas lite mer framöver så att mer folk hittar hit och kollar på oss också, avslutar Emma Andersson, som kommer bära nummer 7 i årets upplaga av damlaget.

Vi återkommer inom kort med fler intervjuer, spelschemat för kommande säsong i Allsvenskan dam södra och övrigt läge i truppen. Här kan du läsa en intervju med ledarstaben, som gjordes i våras.

/Gustav Wall