ZINKENSDAMMS IDROTTSPLATS

Zinkensdamms IP invigdes 1937 och är idag en av landets mest frekventerande idrottsplatser.
Anläggningen används i princip dagligen, året runt av allmänheten, närliggande skolor och föreningslivet.

Det officiella publikrekordet på Zinkensdamm är 11 543 åskådare som såg det allsvenska fotbollskvalet 1941 mellan Reymersholm och IFK Eskilstuna, polisen uppskattade dock åskadarantalet tillsammans med de omgivande gatorna upp till 17 000 personer.

När publikrekordet gäller konserter så såg 18 000 personer, Lars Winnerbäck avsluta sin sommarturné 2006 på Zinkensdamms IP och i augusti 2008 kom det återigen drygt 18 000 när Lars spelade och sjöng.

Idag är Zinkensdamm elitseriearena i bandy (VM arena 2006) och när Hammarby spelar kan uppemot 6-7000 personer besöka arenan. Förutom bandy så spelas fotboll och amerikansk fotboll på sommaren. Även landhockey och rugby kan spelas på arenan. Sen är Zinkensdamm centrum för den årliga motionsmassmönstringen, Midnattsloppet, som i över 40 år har arrangerats av Hammarby (Hammarby Friidrott), som en gigantisk folkfest på Södermalm.

 

 

Gubbängens skridsko- och bandyhall

Äntligen är hallen klar! I augusti, 2020, så gjorde Hammarby Bandys lag, både senior och ungdomar, sina första träningspass i bandyhallen på Gubbängens IP. Vägen till att hallen stod klar har varit tidskrävande och segdragen. I den här texten blickar vi tillbaka på åren som gått, och några av de turer som bandyhallen och Hammarby Bandy har tagits på.

Redan för ett decennium sedan fastslog Hammarby Bandy att hallen var en avgörande fråga för sportens framtid i huvudstaden.

”Stockholm måste inom en snar framtid lösa hallfrågan för bandyn, annars riskerar vi att tappa både ungdomar och elitspelare till lag som kan erbjuda hallar och därmed bättre möjligheter för träning och utveckling. Detta är en överlevnadsfråga för bandyn i Stockholm”, sa Sonny Lööf, dåvarande ordförande i Hammarby Bandy IF.

År 2013 höll Hammarby Bandy en demonstration, som startade på Medborgarplatsen och avslutades på Zinkensdamm. Där påtalades det att politikerna redan inför valet 2010 utlovat en bandyhall.

Så, väl i 2014 kom ett inriktningsbeslut på att en bandyhall skulle byggas på Tallkrogens BP.

”Stans förvaltningar jobbar nu med att få till alla väganslutningar till bandyhallen. Tillsammans med Stockholms Bandyförbund och övriga intressenter kommer jag att träffa Idrottsförvaltningen i slutet av april för en avstämning och planering framöver. Här kommer vi exempelvis diskutera iskvalitéten, ventilation, kringlokaler för omklädning och publika utrymmen”, sa Hammarby Bandys dåvarande ordförande Py Börjesson. Målet då var att bandyhallen skulle vara klar senast 2016.

Så blev det inte. I stället kom i 2016 ett nytt inriktningsbeslut om att hallen skulle byggas på Gubbängen, inte Tallkrogen. Anledningen var bland annat det ekonomiska.

”Det är förstås välkommet att vi nu får klarhet i hallbygget. Stockholmsbandyn behöver en hall och vi behöver fler isytor. En hall på Gubbängen blir en bra lösning”, sa en tålmodig dåvarande ordförande i Hammarby IF Bandy, nämligen Helene Lindstrand.

Protestlistor, upprop, politikerintervjuer i Zinkentältet, banderoller på läktarna och hos spelarna på isen. Åratal av arbete bar äntligen frukt när de första spadtagen kom på Gubbängens IP under 2018.

Under Bajenkvällen (8/2-2019) så intervjuades Idrottsborgarrådet Karin Ernlund på scen i Zinkentältet.

”Det går bra med bygget, man kan se armeringsjärn redan nu. Hösten 2020 är det senaste beskedet från fastighetskontoret, det är enligt tidsplan”, säger Ernlund om när hallen skulle stå klar och vara redo att brukas.

Så på sensommaren 2020 så stod hallen äntligen klar på Gubbängens IP! Ett arbete som ibland känts evighetslångt var äntligen i mål och Hammarby Bandys a-lag gjorde den första träningen någonsin måndagen den 24:e augusti. Redan samma kväll klev även ungdomslagen in i hallen och glädjen var enorm. Äntligen bandy med rätt förutsättningar, redan från start av en säsong.

Hammarby-Broberg, oktober -20. En gammal protestbanderoll visades symboliskt för sista gången.