Viktig helg väntar för vårt vinnande damlag

Hammarby Bandys damer är felfria hittills i damallsvenskan södra – fem raka segrar. Nu kommer en helg i Västsverige – med två matcher mot Villa Lidköping U och Vänersborg.

Fem raka segrar, alla på hemmaplan, ger en andraplats i en stökig tabell. Bandyallsvenskans södra serie på damsidan har flera b-lag (tänk HTFF om du är insatt i Hammarby fotboll) vilket gör att både spelprogram och upp- och nedflyttning blir lite svår att förstå. Men fem raka segrar talar sitt tydliga språk, för ett damlag fullt av unga talangfulla spelare med Hanna Hansson som lagkapten och Bengt-Olof Andersson som en i tränartrojkan.

–Vi har haft flera jämna matcher. Den mot Västerås SK U var otroligt jämn och vi avgjorde sent, men annars tycker jag det varit resultatmässigt jämnt medan vi spelmässigt ofta varit bättre, säger lagkapten Hanna Hansson, 25 år gammal och med det i det äldre gardet av damlaget; de flesta spelarna är omkring 17-18 år.

–Det är väl senaste matchen vi inte var spelmässigt så bra (vinst 4-3 mot VAIK/Spånga). Spelarna var lite trötta, flera av dem hade spelat matcher dagarna innan i F17 (vilket du kan läsa om här), säger Bengt-Olof ”Bengan” Andersson.

I bandyallsvenskan södra serie så kommer laget som vinner serien att spela mot vinnaren av den norra serien. Men flertalet av topplagen, exempelvis VSK U och Villa Lidköping U, kan inte spela kvalspelet, eftersom de redan har lag i högsta serien. Det innebär att Hammarby just nu är de som ligger bäst till – med främsta utmanare i Vänersborg. Just på söndag spelar Hammarby borta i Vänersborg.

–Ska vi gå upp i högsta serien så tycker jag det är givet att vi ska vinna vår serie, så den här helgen blir väldigt viktig. Även matchen mot Villa på lördag behöver vi göra en bra insats för att vinna serien, säger Hanna Hansson. Hanna som tidigare spelat fyra säsonger i elitserien med Hammarby och är en av få med rutin från högsta serien.

Hur är det att spela två matcher på två dagar? Jag antar att det görs för att effektivisera långa resor och tänka ekonomiskt.

–Dubbla matcher på en helg är alltid tufft. Att möta Villa är svårt bara det, att sen ladda om till nästa match… Fysiskt klarar vi av det, men det psykiska är svårare, säger Hansson, som på isen spelar halv.

–Det blir resa på lördag, match på dagen, middag och sen läggdags. Sen upp för match igen på söndag och hemresa efter det. Vårt lag är väldigt disciplinerat och det har imponerat på mig, att våra spelare håller fokus på rätt saker, säger ”Bengan.

Vad är framgångsreceptet för laget, skulle ni säga?

–Det finns tre budord i vårt lag: ha kul, spela bandy och att göra det till 110%. Min plan är att öka på det till 150%, säger Bengan, välmedveten om att det är procentuellt omöjligt. 

Vill du se Hammarby Bandys damlag så har du chansen på Zinken på söndag 29/1 kl 14 liksom 5/2, samma veckodag, samma tid. Spelprogram och tabell kan du se här. Helgens matcher är: Villa Lidköping U – HIF, lördag 14/1 kl 16, Vänersborg – HIF, söndag 15/1 kl 12.15.

/CL