F17 klara för semifinal i Flickallsvenskan

I trettonhelgen spelades slutomgången i Flickallsvenskans norra grupp i Finspång. När domaren blåste av sista matchen utbröt jubel hos Hammarbys F17-lag.

Varför jublades det? Jo, man hade inte bara vunnit samtliga möten med Finspångs AIK, Uppsala BoIS, VSK och Kalix, man hade gått till semifinal i Flickallsvenskan!

Inför omgången stod Hammarby som serieledare på åtta poäng och en betryggande målskillnad på 34–7.
VSK skuggade dock laget med en vunnen match mindre. Mycket riktigt blev de också den svåraste motståndaren under helgen. Efter att under fredagen ha besegrat Finspång med 4-2 i öppningsmatchen och sedan Uppsala BoIS med 2-0 i en knepig snömatch, där båda lagens främsta motståndare nog var vädret, var det på lördagen dags för seriefinal mot VSK.Det visade sig snart att motståndaren gjort hemläxan sedan sist då man förlorat stort mot ett överlägset Hammarby. VSK hade denna gång betydligt mer fart på skridskorna, vilket gjorde det svårt för Hammarby att komma igenom. Lagen följdes åt i målprotokollet och när slutsignalen närmade sig stod det 2–2 på tavlan. I matchens sista anfall ordnade dock Hammarby ett friläge, som VSK:s vassa målvakt Tyra Norling räddade, men returen slogs in på tennis av Stella Wallin – ett veritabelt konstmål med endast en hand på klubban! Direkt därefter blåste domaren av matchen och ett lättat Hammarby kunde ladda om för sista matchen mot Kalix, där det främst skulle handla om att inte ta ut något i förskott.
Det lyckades man med och därmed är laget alltså klart för semifinal, som denna säsong spelas i samband med övriga ungdomsfinaler i Göteborg 10–12 mars.

Att man skulle lyckas ta sig dit kommer inte som någon överraskning. Även förra året gick Hammarbys F17 till semifinal, men slogs då ut av ett tyngre och tekniskt skickligare Villa. Denna säsong är förväntningarna på Hammarby större, givet att man har fler spelare i rätt ålder i laget samt att man tog hem försäsongscupen World Cup Girls, där man besegrade Villa i finalen.

Ska man lyckas gå hela vägen behöver dock laget slipa på sitt försvarsarbete – man gör många och snygga mål men släpper också in en del onödiga bollar. Med Svenska bandyförbundets märkliga upplägg av Flickallsvenskan, där en spelpaus på två månader nu uppstår innan allt ska avgöras, försvåras dock förberedelserna. Den som vill se de talangfulla spelarna hålla igång i väntan på slutspelet rekommenderas istället gå på Hammarbys Dams matcher, där F17 i princip utgör halva startelvan.

/TG