Upptaktsträff – det här tror man om Hammarby

Den årliga upptaksträffen inför bandysäsongen genomfördes under dagen i Uppsala. Hammarby representerades av tränare Stefan Karlsson och spelarna Ted Bergström och Adam Gilljam. Här är det du behöver veta om vårt Bajen.

Frågorna till Hammarby

Det har varit en stor spelaromsättning i Hammarby Bandy, där många spelare försvunnit, bland annat poänggörare som Christoffer Fagerström och Jesper Jonsson. Men en förändring var välkommen för Hammarby.

– Det har varit roligt och behövligt med ett nytt lagbygge. Vi har börjat en ny resa nu, det har varit lite samma, samma under ett par år så även för mig personligen har det varit utvecklande, sa Adam Gilljam när Hammarbytrion gick upp på scen.

Stefan Karlsson fick en fråga från en tränarkollega om en biljakt, då Karlsson fått sin bil stulen. Karlssons historia drog ner de högsta skratten för dagen. När fokuset sedan flyttades till bandyn så sa Karlsson så här:

– Det har varit en bra tid den första delen av den här säsongen, både på sidan av planen och på isen. Det är svårt att säga var vi står men det känns bra, vi gör det bästa från de förutsättningar vi har. Det är klart att cupspelet skulle ha gått bättre, men över tid tror jag det ska gå bra.

Konferencier Robert Tennisberg frågade om den turbulenta tiden som varit, med ansträngd ekonomi och dåliga förutsättningar för träning och Hammarbyspelarna förklarade läget.

– Har ni några gnälliga spelare som håller till i hallarna, skicka dem till Stockholm i en vecka så kommer ni få tyst på dem, hälsade Stefan Karlsson till sina tränarkollegor angående de förutsättningar som laget haft under försäsongen, med sporadisk träning på fullstor is.

Vad är målet då för Hammarby?
– Vi vill sikta på semifinal eller final. Villa och Edsbyn ser vi som favoriter, säger Adam Gilljam.

Appropå den stora spelaromsättningen Hammarby har haft så är det nyförvärvet Ted Bergström som nu ska stå för en stor del av målskyttet.

Hur många mål gör du, Ted Bergström? frågade Robert Tennisberg.
– Jag vill inte sätta några siffror på det.

35 mål?
– Ja, det vore en fantastiskt fin siffra.

Elitenkät (frågor ställda till 199 spelare och ledare inför säsongen)

– 5% tror att Hammarby vinner guld.
– 6% tror att Hammarby blir årets överraskning.
– 9% tror att Hammarby blir årets besvikelse.
– 8% av de tillfrågade skulle vilja spela i Hammarby om de bytte klubb (tredje populäraste alternativet efter Villa och VSK).
– 18% tycker Zinkensdamm är den roligaste arenan att spela på (men populärast arena har Villa).
– 6% tycker att Robin Sundin är snabbast på grillor (Tuomas Määttä, Edsbyn, fick 23%).
– 6% tycker att Felix Nyman spelar fulast (men Motalas Nicklas Ögren, Edsbyns Joakim Svensk och Brobergs Magnus Fryklund hade alla högre procentsiffror).
– 5% tycker att Jacob Bucht är Elitseriens mest underskattade spelare (bara Petter Björling, Villa, fick högre procent – han fick 6%).
– Bästa domare tycker spelare och ledare att Ulrik Bergman är.
Bäst fans tycker Bandysverige att Villa har (24%), Bajen fick 22%.

Hammarbys snittålder är 28,6 år.

Regeländringar från Svenska Bandyförbundet:

– Fjärdedomare är inte obligatoriskt att ha på matcherna, p.g.a besparingsskäl och att frigöra fler domare till övriga matcher i seriesystemet.
– Det kan komma att tillsättas damdomare i Elitserien för herrar.
– Domaren har till kl 12.00, dagen efter match, på sig att rapportera in ev. grov utvisning eller annan bestraffning i efterhand.
– Bandyförbundets videogranskningsgrupp utökas av fler personer och kommer lägga större resurser på att utreda spelförstörande moment såsom slag och hakningar.

En ny regel för utkast från målvakten, som gör att spelare inte får ta emot bollen i eget straffområde, testades med stor framgång under Svenska cupen. Den regeln kommer inte bli av under årets Elitseriesäsong. Argumentet är bl.a att övriga Bandyvärlden måste vara med på regeländringen.

/CL