Ny tränartrio i damlaget

Till kommande säsong i Allsvenskan Dam har Hammarby en ny ledarstab, huvudtränare: Bengt-Olof ”Bengan” Andersson, vid sin sida har han två assisterande tränare: Johanna Haräng och Stefan Stanze. Bland ledarna tillkommer även Love Wiklund (lagledare/målvaktstränare, med på bild, i mitten), Matti Virkki (med på bild, längst till höger), Bosse Bengtsson (slipare/materialare) och Mats Irstam, målvaktstränare.

Nedan kan du läsa en kortare intervju med huvudtränare ”Bengan”:

Det känns fantastiskt roligt att axla den här rollen. Jag tycker det är väldigt kul att leda den här gruppen, det är en skön grupp individer dom tar till sig och dom lyssnar på ett sätt som gör mig imponerad. Jag är positivt överraskad över hur roligt det är på damsidan.

Ett par veckor har gått sedan klubben tog beslutet att tacka nej till den vakanta platsen i Elitserien Dam, vad tycker du om det beslutet?

–Du ska få ett solklart svar, jag tycker att vi ska spela oss upp så sportsliga grunder. Majoriteten av laget var inne på att vi skulle spela oss upp, det gagnar hela laget, och på lång sikt kommer det bli mycket bättre. Laget kommer växa mycket mer av att gå den vägen. Men vi har potential och om du frågar ledarstaben så vill vi göra ett nytt försök att ta oss till elitserien redan nu till vintern. Men allt handlar om inställningen, den som ligger hos spelarna, vi ledare ska försöka ge laget dom rätta verktygen men sedan måste dom användas rätt, säger ”Bengan”.

Hur känns den nya ledartrion?

–Jag har en känsla av att vi kommer komplettera varandra riktigt bra. Jag försöker att lyssna och vara en väldigt peppande ledare, och om jag ska beskriva Johanna så ska jag ska vara ärlig och säga att jag älskar hennes sportsliga tänk, det är en vinnarskalle utan dess like, har nog aldrig stött på en mer envis människa när det gäller att spela bandy. Stefan har ett stort kunnande, vilket jag tror många hittills har underskattat, han är riktigt duktig, en positiv snubbe och det känns bra att ha honom med i ledarstaben.

Vad tycker du om säsongen som gick? 

Vi gjorde det bra. Vi slutade tvåa i serien och tog oss till elitseriekvalet, där det tyvärr inte gick hela vägen. Jag tycker att dambandyn förtjänar mer, dom tränar och sliter hårt och är fantastiskt duktiga på att spela bandy, så kom till Zinken och kolla på oss i vinter, avslutar huvudtränaren.

Assisterande, Johanna Haräng:

Berätta lite om din bandybakgrund?

Jag har spelat i Hammarby sedan 2014, sen har jag varit sjuk och lite frånvarande till och från men jag har varit med i klubben i olika roller sedan dess. Dom två senaste säsongerna har jag varit tränare i Flickor Äldre, där har det ju varit mycket fokus på utveckling, sätta grunder och ha roligt. Nu kommer det bli en satsning mot eliten och lite mer seriöst så det är väl det som är den stora skillnaden mot vad jag sysslat med innan. Det är många tjejer i Flickor Äldre som har tagit eller kommer ta steget upp till damlaget också, vilket känns jättekul, säger Johanna.

Vad tycker du om beslutet ni tog kring elitserieplatsen?

–Utifrån spelarmaterialet vi har just nu så tycker jag att det är helt rätt beslut vi har tagit. Vi är inte riktigt redo för elitserien ännu, vi behöver helt enkelt mogna lite till. Jag tror att vi kommer satsa mot elitserien redan till den här säsongen, vi har några yngre som tog jättestora kliv förra säsongen och jag tror att dom kommer fortsätta på samma spår, så vi kommer ha ett väldigt bra lag. Med bra förutsättningar så tror jag att vi kommer kunna ta steget upp direkt.

Vad tycker du om tränartrion du nu ingår i?

–Det känns bra. Vi har olika kvalitéer alla tre, och jag tror att det kommer leda till att vi kommer komplettera varandra bra och att våra roller i laget kommer växa sig fram naturligt.

Vad säger du, varför ska man komma till Zinken och kolla när damlaget spelar?

–Vi spelar en ganska rak och rolig bandy, med mycket fart i. Det svänger fort åt båda hållen, vi spelar en bandy som är rolig att kolla på. Det stora är att dambandyn behöver bättre förutsättningar, vi har många som är villiga att satsa och det finns väldigt många spelare som har stor potential att bli riktigt bra men det känns som att vi saknar lite förutsättningar, men vi fortsätter göra vårt bästa, avslutar Johanna.

Assisterande, Stefan Stanze:

Det känns kul att stå inför en sådan här utmaning, framförallt när man får se så många unga duktiga spelare utvecklas och bli bättre. Det finns en bra framåtanda i laget så jag tror att det kommer gå vägen och att vi har goda chanser på att gå upp. Vi kvalade ju uppåt förra säsongen, det är lite pusselbitar kvar men jag tycker våra möjligheter ser bra ut för att ta oss ännu längre nu, säger Stefan.

Vad tycker du om ert beslut om att fortsätta spela allsvensk bandy?

–Vi lyssnade på vad tjejerna tyckte och det tycker jag känns vettigt. Inför förra säsongen hade laget en målsättning om att bli bättre än säsongen innan det, då blev det elitseriekval, där det inte räckte hela vägen, så det känns väl naturligt att vi ska ta steget att ta oss hela vägen nu. Sen får vi hjälpa till att försöka få till det, det är det viktigaste! Tjejerna spelar en underhållande bandy. Dom är tekniskt duktiga och spelar i högt fart, så jag hoppas att många kommer och kollar på oss i säsongen som kommer.

Vad tycker du om trion som ska leda laget säsongen 23/24?

–Det känns intressant. Johanna hade jag som spelare för några år sedan, jag var assisterande tränare i damlaget för fem år sedan. Har koll på hennes bakgrund som spelare och vet att det finns ett stort kunnande hos henne. ”Bengan” är lite ny för mig, han lärde jag ju känna under förra säsongen. Vi tänker ganska lika och förra säsongen fungerade utan problem och det tror jag att det kommer fortsätta göra, det kommer bli bra, avslutar Stefan, som själv spelat bandy i Hammarby i 15 år och dessutom varit tränare för Hammarbys pojkar födda 1993. Från säsongen 2002/03 och fem år framåt.

Vi återkommer med truppläge och spelschema.