Pontus matchar med både Bajen och Tellus

Pontus Nordenfors är stockholmaren som kom till Tellus från Sandviken inför förra säsongen. I år är han delvis utlånad till Hammarby. Två mål mot Västerås och ett mot Vetlanda visar han att kommit in väl även i Bajens spelartrupp.

Hemsidan fick ett samtal med Pontus innan onsdagens match mellan Tellus och Uppsalalaget UNIK. I mötet med Västerås blev Pontus matchens lirare efter att han gjort både 1-0 och 3-2. Tyvärr blev det ändå förlust med uddamålet. Och mot Vetlanda punkterade han matchen med sitt mål som betydde 5-3. På sju matcher med Hammarby har det blivit fyra mål och en assist. Ändå har han spelat i alla Tellus matcher. Där har det blivit sju mål och två assist.

Hur ser din bandykarriär ut?

-Jag har Spånga/Bromstens BK som min moderklubb. Där lirade jag flera säsonger innan jag spelade ett år med Djurgården i division 1. Sedan blev det bandygymnasiet i Sandviken i tre år. Då spelade jag i SAIK ungdomslag och under sista året även lite med A-laget. Under tiden i Sandviken var jag också utlånad till Borlänge ett år.

-Inför förra säsongen gick jag till Tellus, som var en av de klubbar som hörde av sig. Det fungerar bra, jag är ju från Stockholm, så jag kunde flytta hem igen. De ordnade ett bra jobb också, så det blev en bra lösning. I år är jag U21-spelare, inte junior men inte heller full senior, så det är ett mellanår.

Hur är det att dubblera med två klubbar?

-Det är kul att dubblera, men det kan bli lite hattigt ibland. Som mot Västerås, då hade jag match med Tellus kvällen innan. Så då missar man en träning och snacket dagen innan och det kan vara lite kämpigt. Men det går bra så länge man har en bra dialog med båda coacherna.

-Jag tränar minst två gånger i veckan med Tellus och så en till tre gånger med Bajen, beroende på hur mycket tid det finns för träning.

Vad är det för skillnad på att spela i elitserien och allsvenskan?

-Det är högre tempo i elitserien, man spelar ju med bättre spelare som kanske gör det lite enklare för en. Och dessutom är min roll mindre i elitserien än i Tellus. Kan ibland kännas enklare i elitserien. Det är inte så stor skillnad i skridskoteknik, kanske är det mer klubbteknik och passningar som är den stora skillnaden. Farten är ungefär lika.

Hur går det att växla mellan serierna och de olika klubbarna?

-Jag får lite större roll i Tellus förstås. I Bajen var jag mittfältare mot Västerås, men mot Vetlanda så var jag en striker. Jag har inte någon fast roll i Hammarby än. Jag har spelat back tidigare, och halv. Så det är inget problem, jag är van vid de flesta positionerna, utom kanske att vara en striker. I Tellus är jag en släpande forward, det är en roll mitt emellan mittfält och forward.

-Jag tillhör Tellus och så är jag inlånad till Bajen. Det är Tellus som bestämmer var och när jag ska spela. Om det är matcher som krockar, så är det Tellus som bestämmer var jag ska vara, och då bestämmer de oftast att jag ska vara med Tellus. Vi har ett schema för hela säsongen, och så får man anpassa. I kväll (onsdag) spelar jag på Zinken mot UNIK. Det ska bli kul, brorsan Emil spelar där. På annandagen spelar jag med Tellus och åker till Kalix. (Det blev vinst för Tellus med 6-1 i onsdagens match)

-Alla tränare har sina egna upplägg, men man kör uppvärmning, övningar och match, det är ungefär samma. Nu när jag spelar dubbla matcher, både med Tellus och Bajen, så det blir väldigt lite styrketräning för mig. Jag försöker bara återhämta mig till nästa match. Och jag har bra dialog med tränarna, känner jag mig sliten så kan jag ta det lugnare med träningen. Det har jag koll på.

Hur tycker du att det gått i år, jämfört med förra året?

-Förra året var ett trist år med tanke på att det gick så dåligt för Tellus då. Det var mycket att försvara oss, kanske inte så anfallsglatt. Det är svårt att jämföra, men det känns absolut som det gått bättre i år. Jag känner att jag blivit vassare på avslut i år, ligger lite närmare mål. Jag har ungefär samma fart och klubbteknik som förra året. Och jag är lite mer vältränad i år, det känner jag.

Är det fysiskt hårdare spel i elitserien?

-Jag känner att det kanske är lite mer tvärtom. Det blir lite mer grötigt i allsvenskan när det inte är samma teknik. Så då smäller det kanske lite mer i allsvenskan än det gör i elitserien. Det är svårare att komma åt folk i elitserien än i allsvenskan. Möter man Västerås och Vetlanda kan det vara tufft, men så är det när man möter till exempel Tillberga också. Och så finns det lag i allsvenskan som nästan lever på att vara tuffa. Det smäller i båda serierna. Det är lite mer match för match, beroende på vilka lag man möter.

Vad är din styrka som bandyspelare?

-Det är nog min fart – farten och spelförståelsen. Det är svårt att hitta grejor på en själv som man är bra på. Och så vill man alltid förbättra allt, det är inte någon speciell grej jag tänker på.

Vad gör du när du inte spelar bandy?

-Jag är lite allt-i-allo på jobbet. Jag snickrar, flyttar möbler, sätter upp och tar ner belysning. Och så har jag köpt en segelbåt alldeles nyligen, en begagnad, och den håller jag på att fixa upp. Det är så lite tid man har förutom bandy och jobb, så då får man lägga all annan tid på kompisar och familj.

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti

Tags: