Omotiverat Hammarby föll mot Frillesås

Ett reservbetonat Hammarby föll borta mot Frillesås, som vann med 7-3. Hammarby var bra med en timma, men verkade sedan mer intresserade av måndagens åttondelsfinal. I åttondelen ställs Hammarby mot Vetlanda.

Frillesås hemmaarena Sjöaremossen bjöd inledningsvis på ösregn och kraftig blåst.  Det var ett decimerat Hammarby som ställde upp. Adam Gilljam var avstängd, och även David Jansson och Felix Nyman saknades i truppen. Matteo Tuvesson vaktade målet med Viktor Birgersson på bänken. Olle Öjer och Lucas Dalin startade på backen med Robert Rimgård som libero. Tom Nyström och Arvid Kihlström spelade i startuppställningen istället för Robin Sundin och David Pizzoni.

Första halvlek bjöd på ett växlande spel. Sundin och Pizzoni var snabbt inne på plan, men Pizzoni hade en offensiv roll. Lucas Dalin fick en bra målchans efter knappt tio minuter, men skottet gick tätt utanför. Det var Frillesås som fick första målet när ett inspel hamnade hos Fredrik Johansson. Minuten efter fick hemmalaget en gratishörna, men Tuvesson klistrade skottet.

David Brodén och Pizzoni bjöd på bandygodis när Hammarby kvitterade till 1-1 i mitten av halvleken. Brodén slog ett högt och väl avvägt lyft, som landade hos Pizzoni framför mål. Han nätade på tennis, hårt uppvaktad av två försvarare. Frillesås skapade flest hörnor och på en av dem fick Adrian Emretsson en fullträff. Frillesåsledning med 2-1 och resultatet stod sig till pausvilan. Det var en öppen match och snällt spel som lagen bjöd publiken på. Tempot var måttligt och det skapades inte så många klara målchanser. Isen var hoppig och svårspelad, även om regnet avtog under halvleken.

I andra halvlek hade Hammarby medvind på den blåsiga arenan. Ändå var det Frillesås som tidigt utökade till 3-1 när ett lyft ställde Hammarbys försvar. Ett slarvigt utkast av Frillesås målvakt Johannes Gustafsson hamnade hos Sundin. Han spelade in mot Pizzoni som lät bollen passera till Isac Karlsson som hamnade i fritt läge. Reducerat till 3-2. Karlsson var strax efteråt nära att näta igen i kamp med målvakten. Istället utökade Frillesås till 4-2 när Hammarbys försvar inte hängde med.

En knapp kvart in i halvleken drev Ivan Lebedev upp bollen och sköt. Skottet täcktes av en försvarare som skickade bort bollen. Olle Öjer snappade upp den och sköt 4-3 långt utifrån. Så långt var Hammarby bra med, men sedan tog Frillesås över sista halvtimman. Hammarbys försvar hade svårt att hänga med när Frillesås satsade på korta och långa lyft.  Tuvesson fick göra ett par viktiga räddningar, men till slut kunde han inte stå emot längre utan Frillesås utökade till 5-3. Då valde Jonas Claesson att ta timeout. Timeouten gav ingen effekt på spelet. Men Frillesås fortsatte med effektiva lyft och med kvarten kvar var det utökat till 7-3.  Lagen spelade av matchen och det blev inga fler mål.

Hammarby bjöd på bra spel i första halvlek trots en oväntad startelva, och även en kvart in i andra. Men den syntes att spelarna sedan var mer inriktade på att spela av matchen utan att råka ut för skador. Det var en snäll match, inga utvisningar, och timeouten var det enda tidstillägget. Nu väntar Vetlanda i åttondelsfinalen, som startar borta på måndag, retur hemma på onsdag.

Matchstatistik Frillesås – Hammarby 7-3 (2-1)
Målskyttar:
Hammarby: David Pizzoni, Isac Karlsson, Olle Öjer
Assist: Hammarby: David Brodén, Robin Sundin
Hörnor: Frillesås 9, Hammarby 4
Hörnmål: Frillesås 1, Hammarby 0
Straffar: Frillesås -, Hammarby –
Skott på mål: Frillesås 8, Hammarby 6
Utvisningar: Frillesås -, Hammarby –

/Sten Haase