Oavgjort i första åttondelen

Publiken bjöds på en tät och dramatisk match när Hammarby och AIK spelade oavgjort. Matchen på Zinken slutade 2-2 efter 1-1 i paus. AIK ledde två gånger men Hammarby svarade snabbt på två fasta situationer.

Zinken bjöd på bra väder men några plusgrader. Det gjorde isen mjuk, den höll ungefär en halvtimma i varje halvlek. Starten försenades 25 minuter på grund av pyroteknik och omspolning. Calle Rutqvist var tillbaka, både som kapten och på backen. Felix Nyman agerade då något högre upp på planen. David Thorén var tillbaka i laget, liksom Pontus Nordenfors.

Matchen startade i högt tempo. Efter ett par chanser åt båda hållen drabbades båda lagen av utvisningar. Först Calle Rutqvist och minuten efter Johan Willes. Efter en kvart blev Patrik Nilsson frispelad i misstänkt offsideläge, men Max Bergström i målet snodde bollen. Spelet böljade fram och tillbaka med ett litet övertag för Hammarby. Båda lagen var noga med att vårda bollen och inte släppa till målchanser. Hammarbys försvar spelade i stort sett felfritt och ruset på hörnorna var effektivt. Efter en halvtimma blev isen sämre och tempot gick ner något. AIK tog ledningen när Johan Willes höll sig framme i straffområdet. Men det dröjde inte många minuter innan David Pizzoni hittade rätt på en hörna, och matchen var kvitterad till 1-1. Hammarby fick ytterligare en vänsterhörna, men resultatet stod sig till paus.

Också andra halvlek inleddes i högt tempo. Spelet blev efter hand mer öppet och lagen kom till fler avslut. I mitten av halvleken hettade det till även fysiskt. Ivan Lebedev blev utvisad, men en AIK:are borde nog också hamnat i båset. Sista kvarten blev isen sämre. AIK lyckades dock ta ledningen 1-2 när Patrik Nilsson avslutade i straffområdet. Men direkt efteråt blev en Hammarbyspelare nedriven i AIK:s straffområde och domaren viasade strafftecknet. Adam Gilljam tog hand om straffen och gjorde inget misstag. Kvitterat igen. AIK fick en hörna i slutminuterna, men Max bergström räddade.

Resultatet var rättvist och publiken fick se en välspelad match i högt tempo. Hammarby visade upp det kanske bästa spelet för säsongen. Simon Folkesson blev matchens lirare, och Robin Sundin, David Pizzoni och Adam Gilljam låg bakom mycket av Hammarbys spel. Defensiven fungerade också bra, och Max Bergström gjorde många matchavgörande räddningar. Avgörandet blir på torsdag på Bergshamra IP.

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti

Matchfakta
Hammarby – AIK 2-2 (1-1)
0-1 Johan Willes (39)
1-1 David Pizzoni (44)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
1-2 Patrik Nilsson (84)
2-2 Adam Gilljam (85)

Publik: 3434
Hörnor 12-9
Straffar: 1-0
Utvisningar: Hammarby 2×10, AIK 2×10Tags: