Nya poäng: Dominant Hammarby segrade i Vänersborg

En fullt rättvis 4-1-seger tar Hammarby med sig hem till Stockholm, och det med ett hopp om kvartsfinalplats och ett rejält grepp om åttondelsfinalen. Hattrickskytt blev Isac Karlsson i en rakt av bra Hammarbyinsats.

Det var en ”måstematch” i Vänersborg – för båda lagen. Vänersborg behövde segern för att närma sig Hammarby i tabellen, och Hammarby behövde segern för att ytterligare stänga fönstret ner mot negativt kvalspel och framförallt fortsätta nära målet om en slutspelsplats.

Och laget som kunde hantera pressen var tveklöst Hammarby. Trots ett insläppt hörnmål i början av matchen höll vittröjade huvudstadslaget i taktpinnen hela första halvlek. Bollinnehavet var enormt. Kvitteringen kom även den på hörna, en riktig projektil från Isac Karlsson, assist Robin Sundin. Karlsson borde därefter gjort mål på friläge (där även en returchans gavs David Jansson).
Vänersborg å sin sida hade ett par chanser i mitten av halvleken men då stod Viktor Birgersson för både en kanonräddning från nära, liksom långt håll. Således var det bra målvaktsspel från båda lag.

Ledningsmålet kom när Adam Gilljam förde fram bollen och backhandassisterade Ivan Lebedev som satte nystanet högt.
I slutet av halvleken borde Hammarby också utökat ledningen, för gång på gång på gång vann Hammarby bollen högt upp på Vänersborgs planhalva – om det var en taktisk triumf med vägvinnande presspel från gästande lag eller ohyggligt och återkommande slarv av hemmalaget får stå osagt; gissningsvis var det en blandning.

I andra halvlek var Vänersborg lite mer desperata och skapade mer, men Hammarby satte 3-1 mycket lägligt när Gilljam lyfte bollen till Karlsson. Efter det var det mest hörnor för hemmalaget, där bollen återkommande täcktes av Hammarbyförsvaret, främst genom Felix Nyman.

Utropstecknet kom sedan i slutet av matchen när Isac Karlsson dunkade upp lagets fjärde, sitt tredje mål, på assist från Kasper Milerud.

–Jag är i bra form, sa Isac Karlsson stillsamt till elitserienlive.se på slutsignalen.

–Det är underbart att vinna den här mycket viktiga matchen. Om vi når till slutspel vill jag inte prata om nu, det är en väldigt jämn serie. I dag njuter vi av att göra en insats där vi sliter över hela banan och åker mycket skridskor, sa Isac Karlsson.

I tabellen ligger Hammarby på en nionde plats – ner till Vänersborg, utanför åttondelsfinal, är det fyra poäng. Samma avstånd är det upp till IFK Motala på sjätteplatsen (kvartsfinal). Till Sandviken på fjärdeplats är det fem poäng, men där har Hammarby en match i handen.

Noterbart ur ett större säsongsperspektiv är att Hammarby Bandy tog revansch på Vänersborg, vilka man (orättvist) förlorade mot i elitseriepremiären på Gubbängen. Hammarby har spelat båda matcherna mot sju av elitseriens 12 motståndare, och det är bara mot Villa Lidköping och Bollnäs som det blivit dubbla förluster, i övrigt har det blivit minst en poäng.

Nu ses vi på Bandyns dag på lördag – mot nya poäng!
Bandyns dags program och hur du kan delta ser du här. Fri entré gäller till matchen mot Gripen/Trollhättan som börjar kl 15.
Resten av motståndarna för Hammarby Bandy är Sandviken hemma, Motala borta (vi arrangerar buss – anmäl dig här), Edsbyn hemma och Frillesås borta. Serien är bara 24 omgångar lång då AIK drog sig ur serien.

Stötta Hammarby Bandy!

/CL

Matchstatistik IFK Vänersborg – Hammarby IF 1-4 (1-2)

Målskyttar: Hammarby: Isac Karlsson x3, Ivan Lebedev
Assist: Hammarby: Adam Gilljam x2, Robin Sundin, Kasper Milerud
Hörnor: 12-11
Hörnmål: 1-1
Straffar: //
Skott på mål: 5-10
Utvisningar: 20 min-10 min (Felix Nyman)