Misja Pasjkin anlitas som sportslig rådgivare till Hammarby Bandy

Hammarby Bandy anlitar Misja Paskjin på ett avtal som löper säsongen ut. Pasjkin ansluter till Jonas Claessons tränarteam.

–Klubben och laget känner en trygghet i Misja. Han har ju varit här förut och vi vet vad vi får, säger Jonas Claesson. Personligen känner jag mig tillfreds att laget också får in ytterligare en kompetent ledare. Jag tror verkligen på detta, säger Claesson, och Misja som under fredagen träffar laget fortsätter:

–Jag vill fullt ut vara en resurs för klubben, spelarna och Jonas Claesson, säger Pasjkin.

Hammarby Bandys sportsligt ansvarige Henrik Möller:

–Vi får in honom i en förening han redan kan, efter sina sju år (2012-2019) som spelare och tränare. Han är en meriterad bandyledare och har hög status i sporten samt är en omtyckt person med en uppskattad tydlighet, säger Henrik Möller.

Misja Pasjkin ansluter till Hammarby säsongen 2023/24

Misja Pasjkin har senaste åren varit bandytränare i Jenisej och Neftjanik.

–Under mina år i Krasnojarsk träffade jag min fru och vi fick en dotter. Min dotter har dubbelt medborgarskap precis som jag, min fru enbart ryskt. Jag ser min framtid i Sverige och mitt ”hem” är och har alltid varit här.

Misja Pasjkin kom till Sverige åtta år gammal. Då var det pappa Andrej Pasjkin som började spela i Vänersborg, och än i dag bor han där i trakterna. Andrej var den första ryssen i svensk bandy, och sedan hans flytt 1988 har ett stort antal spelare gått mellan de två största bandyländerna i världen.

–Att idag se alla oroligheter i världen smärtar mig enormt. Det är såklart en liten sak om man ser allt elände som pågår i världen just nu, men jag vill ändå nämna det oerhört tråkiga läge som vår älskade bandy befinner sig i och kommer göra under lång tid. Det finns såklart starka idrottsliga band mellan de två största bandynationerna och det är beklagligt att denna relation blir tillintetgjord av saker långt bortom sportens kontroll, säger Pasjkin.

Som spelare i Hammarby Bandy vann Misja Pasjkin SM-guld 2013. 2016 tog han över som tränare, i duo med pappa Andrej. Som tränare i Ryssland tog Misja Pasjkin fyra titlar, där ibland ligaguld med två olika lag, vilket bara en annan tränare lyckats med. Han var också på väg till Sverige för ett tränaruppdrag i en annan klubb.

–Det blev ju aldrig av, vilket jag själv insåg och det är jag glad för. Jag lockades av att träna flera av världens bästa spelare och jag förstår att det kan irritera supportrar. Återigen så vill jag påpeka att bandy är en liten sport som jag älskar. Det finns inte alltid jättemånga alternativ. Just nu är jag jättelycklig att jag hittat ett bra alternativ, just i den klubb där jag haft mina roligaste och bästa år som både spelare och ledare, säger Pasjkin.

Hur ser du på truppen?

–Det är en trupp med mycket talang. Jag har också erfarenhet av att ha tränat flera spelare innan. För mig är Hammarby Bandy ett attackerande, offensivt spelande lag och det ska bli kul att jobba med tränarteamet och spelarna.

Hammarby Bandys ordförande Jan Henriksson:

–För oss som förening är vi bekväma med de samtal som vi haft, både om det som varit och det som vi har framför oss.

–Vi tror att hela föreningen kommer att ha nytta av Misja Pasjkins engagemang och kunnande. Vi kommer självklart, och som alltid, fortlöpande utvärdera hur detta samarbete liksom hela vår verksamhet fungerar, säger ordförande Jan Henriksson.

Kontaktpersoner: Jan Henriksson, ordförande Hammarby IF Bandy: ordforande@hammarbybandy.se och 070-491 75 01.