Max: muren i buren!

Max jobbar hårt på detaljerna för att bli bättre och bättre hela tiden. Samarbetet med liberon är en viktig del av målvaktsspelet.

Du är från Söderhamn? Hur ser din karriär ut hittills?

-Moderklubben är Broberg där jag spelade fram till jag gick till Edsbyn ett tag och sedan tillbaka till Broberg. Sedan gick jag till Borlänge säsongen 14/15 för att jag ville prova något nytt och få mer speltid. Efter Borlänge spelade jag två säsonger i Broberg igen. Sedan blev det en mellanlandning i Falun innan jag kom till Bajen. Jag har hela tiden strävat efter att bli bättre och etablera mig som en bra målvakt i elitserien.

Hur kom det sig att du blev bandymålvakt?

Den största anledningen var att pappa stod i mål. Jag tyckte det var häftigt att han stod i bandymålet på så pass hög nivå. Det inspirerade mig. Speciellt när bandy är den största sporten i Hälsingland. 

Varför blev det Bajen i år?

-Jag har ju spelat i Broberg länge. Så när jag gick till Falun ville jag testa att spela i ett nykomlingslag. Sen var det dags för nästa steg, att få spela i ett etablerat lag där jag kan få spela de stora matcherna över tid. 

Det måste väl finnas ett bra samspel mellan målvakt och libero. Hur går det till?  

-Generellt gäller att du styr den lagdel som är framför. Så jag försöker styra genom att prata med liberon. Målet är att få honom och resten av backlinjen att styra motståndarna till dåliga skottlägen. För skott kommer alltid. Det gäller att hitta något sätt som passar båda. 

Skiljer det sig om det är olika personer som är libero?

-Nej, det är ingen större skillnader mellan liberor. Kanske om de har helt olika stilar. Fast jag brukar hitta framgång i samarbetet oavsett. Vi pratar ihop oss. Det är otroligt tacksamt att ha en sån som Fredrik på den positionen. Han är lätt att spela med eftersom han är en följsam och smart spelare.

Hur ser en typisk träning ut för dig som målvakt?

-Vi fokuserar otroligt mycket på detaljer och vi söker efter att hitta trygghet i positioneringen. Vi nöter på saker man tycker att man behöver förbättra, men även på saker man tycker att man är bra på. Målvaktstränaren Fredrik Perätalo är mycket viktig och duktig. Men även Viktor har lagt mycket tid på oss målvakter. 

Hur har det känts att stå varannan match?

-Det är som det är. Man spelar när man är uttagen.  Fast det är klart man vill spela. Om du inte ville det är du i fel bransch. När man inte spelar pushar man och stöttar de andra i laget.

Känner du att du tränar hårdare på grund av detta?

-I början av säsongen när det var helt uttalat anpassade jag träningen till den situationen. Men rätt fort började jag träna lika hårt hela tiden.

Hur känns det att få möta Broberg i Helsingehus arena nu på söndag? I en sådan avgörande match?

-Det är roligt att få komma hem och spela där. Jag har många kompisar som kommer och kollar, vilket är kul. Annars är det som vilken annan match som helst. Nu kan vi spela mer avslappnat när vi vann mott Frillesås.

/Mats Öström

Foto: Romus Ramström

Tags: