Matchinfo: Hammarby-Vänersborg

Äntligen dags för säsongens första fredagsmatch på Zinken! I morgon ställs Hammarby mot Vänersborg och här kommer lite nyttig information om arrangemanget:

Entré: all ingång sker via huvudentrén, som öppnar kl 17.30 (du som ännu inte hämtat ut ditt säsongskort kan göra det här)
Zinkentältet: öppnar upp för mat och dryck samma tid, matsedel för kvällen: gräddstuvad pyttipanna, Tonys Pizza (vegetariska alternativ finns). Vi vill även be om ursäkt för kylan i tältet vid vårt senaste matcharrangemang, men från och med i morgon kommer det vara varmt och skönt igen!
Kiosker: damlaget håller öppet (två stycken till antalet) från kl 17.30
VIP-matsal: det finns platser kvar. Boka din plats genom att skicka ett mejl till david@hammarbybandy.se. Meny för kvällen: Rödvinsbrässerad oxkind med potatispuré. Pris: 349 kr för dig med matchbiljett. För övriga 499 kr.
Matchstart: kl 19.00 – köp biljett till matchen här.

OBS: Bengaler och annan pyroteknik är inte tillåtet.

Efter herrlagets två senaste matcher, hemma mot Villa och borta mot Sirius, har Hammarby bötfällts av Svenska Bandyförbundets Disciplinnämnd för att pyroteknik använts på läktarna av våra supportrar. Användande av pyroteknik på läktarna strider både mot Ordningslagen och mot Bandyförbundets tävlingsbestämmelser. Styrelsen har vid det senaste mötet diskuterat frågan och tar kraftigt avstånd från all användning av pyroteknik vid våra matcher.
Vi ber därför alla våra trogna supportrar att respektera förbudet och inte orsaka klubben skada på ekonomi och anseende genom att använda pyroteknik vid våra matcher, hemma såväl som borta.

Finns också angivet sedan tidigare på vår hemsida under fliken Supporter/Ordningsregler:
• Den som är påverkad av alkohol, narkotika eller andra berusningsmedel medges ej tillträde till arenan. Det är inte tillåtet att till arenan medföra, inneha, eller använda vapen, laserpekare, pyrotekniska varor, brandfarligt material eller andra farliga föremål.

På grund av Polisens beslut som togs i början av november så kommer väskor inte tillåtas på fredagens match mot Vänersborg. Om du skulle ha med en väska så går det alldeles utmärkt att låta oss förvara den, tryggt och säkert, fram till avslutad match. Men vi rekommenderar er alla att lämna väskan hemma. Undantag får göras för personer som av medicinska skäl har behov av att ta med en väska in på den offentliga tillställningen eller allmänna sammankomsten samt för barns skötväska.

Nedan kan du läsa på om de sportsliga förutsättningarna inför matchen, artikel skriven av Sten Haase:

Efter en veckas speluppehåll är det är dags för en ny fredagsmatch när Vänersborg kommer till Zinken.  Ett skadedrabbat Vänersborg ligger på nionde plats i tabellen, en poäng och två placeringar efter Hammarby. Lagets styrka är framförallt hörnskyttet. Inför säsongen förstärkte Vänersborg med Mikko Lukkarila från Sarpsborg BK och Anton Svensson från Rättvik. Markus Kumpuoja kom tillbaka på ett utlåningskontrakt, men efter sex matcher och fyra mål har han återvänt till Botnia. Tyngsta förlusten är nog Ilja Grachev, som gick till Gripen. Även Niclas Nyqvist (gick till Boltic), Samuel Baatz (Sarpsborg BK), Max Sundelius (Stabaek Bandy) och Elliot Trygg (Blåsut BK) lämnade.

Laget har nu drabbats av flera tunga avbräck. Emil Viklund är långtidsskadad och på frånvarolistan finns även Adam Blomster och Mikko Lukkarila. Hugo Nyman skadade sig i senaste matchen, skadeläget är okänt. Så Vänersborg har plockat in 39-årige Alexander Mayborn och 43-årige Henric Bergius på träningarna. Frågan är om det kan bli aktuellt med seriespel för veteranerna.

Jesper Bryngelsson tog över som tränare förra året. Vid sin sida har han Robert Mayborn och Johan Malmqvist. Målvakt är rutinerade Kimmo Kyllönen, som också svarat för en assist. I försvaret finns Joakim ”Kimmen” Johansson, som spelade ett år i Hammarby innan han återvände till Vänersborg. Linus Hagman toppar den interna skytteligan med 6 mål, följd av Robin Lundqvist och Kalle Lempinen med 5 mål. ”Kimmen” har svarat för fyra mål, samtliga på vänsterhörnor. Assistligan toppas av Lukas Forsström och Adam Herou Löf med 8 respektive 6 assist.

Vänersborg besegrade Sandviken i andra spelomgången. Sedan följde tre förlustmatcher innan laget vann över Rättvik. I senaste omgången blev det oavgjort hemma mot Vetlanda i en dramatisk match. Vetlanda inledde målskyttet, men tre hörnmål av Vänersborg betydde ledning med 3-2 i paus. Med drygt tio minuter kvar kvitterade Vetlanda till 4-4. Vetlanda fick också en straff men Kyllönen räddade.

Vänersborg skapar många hörnor, 64 st, och har den bästa hörnstatistiken, 17% av hörnorna går i mål, Hammarby har gjort mål på 11% av sina 53 hörnor. Så för Hammarby gäller det att undvika hörnor och även se upp med Kyllönens långa utkast. Båda lagen har 145 utvisningsminuter.

Hammarby och Vänersborg möttes i Svenska cupens södra grupp i september. Då vann Vänersborg med 6-1 men hamnade ändå efter i tabellen. Förra säsongen vann lagen sina matcher på bortaplan. Matchen i Gubbängshallen slutade 3-5, och i Arena Vänersborg blev slutresultatet 1-4.

Hammarby har haft lätt mot Vänersborg hemma, men i bortamötena har det varit jämnare. De tio senaste mötena i Stockholm har slutat med sju vinster för Hammarby och två oavgjorda innan förlusten på Gubbis förra säsongen. Nu gäller det för Hammarby att fortsätta med det starka offensiva spelet som laget visat mot Villa och Sirius. Tre vinster på de fyra senaste matcherna bådar gott. Läs en intervju med David Jansson inför matchen här.

 • Hammarbys hemmamatcher mot Vänersborg (grundspelet)
  2022/23            Hammarby – Vänersborg            3-5           Publik:   1041
  2021/22            Hammarby – Vänersborg            4-2           Publik:     708
  2020/21            Hammarby – Vänersborg            3-3           Publik:         8
  2019/20            Hammarby – Vänersborg            5-2           Publik:   1205
  2018/19            Hammarby – Vänersborg            6-3           Publik:   1454
  2017/18            Hammarby – Vänersborg            8-1           Publik:   1726
  2016/17            Hammarby – Vänersborg            6-3           Publik:   2461
  2015/16            Hammarby – Vänersborg            3-3           Publik:   2011
  2014/15            Hammarby – Vänersborg            6-1           Publik:   1255
  2013/14            Hammarby – Vänersborg            4-1           Publik:   5586