Klart med förlängning för Hammarbyfostrade Sophia Wikström

Det är nu ganska precis 2 månader sedan det stod klart att Hammarby Bandy damlag återigen kvalificerat sig för spel i högsta serien inför kommande säsong. Det är ett gediget arbete som nu pågår för fullt för att förbereda hela föreningen för en flytt upp till högsta serien och nu kan vi äntligen stolt presentera en av våra helt egna talanger som den första pusselbiten i truppbygget!

Hammarby Bandy har förlängt kontraktet med Sophia Wikström #19 och hon påbörjar därmed sin 15:e säsong i den grönvita tröjan. Läs vidare nedan om en barndomsdröm som går i uppfyllelse och hur Sophia tänker om säsongen som tog laget tillbaka till Elitserien och de utmaningar som nu väntar.

Sophia, som fyller 20 år till vintern, tog sina första skridskoskär på Zinkensdamm och har spelat i Hammarby under alla sina knatte- och ungdomsår. Hon debuterade i damlaget redan som 13-åring (säsongen 18/19) och har därmed trots sin unga ålder utvecklats till en stomme i laget under i stort sett hela resan tillbaka till Elitserien.

Sophia är en mångsidig bandyspelare som har spelat back/försvar under större delen av sina aktiva ungdomsår, men som senaste säsongerna har flyttats upp i banan, först på mittfältet och nu senaste säsongen som forward. Sophia trivs med utmaningar och tycker det har varit givande att få testa nya roller på planen, där hon också fått mer utlopp för sitt utmärkta skytte.
– Utöver det tror jag en av mina viktigaste egenskaper som bandyspelare är att jag alltid försöker vara en god lagkamrat, jag hoppas det visar sig både på planen och i omklädningsrummet och utanför isen. Det ska vara kul att komma hit, känna att vi gör något bra och meningsfullt tillsammans i laget. Min personliga målsättning med nästa säsong är att gå ut och göra mitt bästa i varje match och hjälpa laget att också göra det, i varje situation. Att kunna se glädjen även när det kanske är tufft och hålla uppe den positiva andan.

Sophia berättar att det aldrig var ett svårt beslut om att förlänga när hon fick erbjudandet. Det har varit en barndomsdröm att någon gång få vara med och representera sin moderklubb i Elitserien, en dröm som nu går i uppfyllelse.
– Jag vågade kanske inte riktigt tro på att det skulle bli möjligt förut, men alltid haft en känsla av hur coolt det skulle vara att få vara med om det. Och nu blir det av! Efter kvalet förra säsongen började jag inse att det kanske skulle gå till slut, men tror det var viktigt att vi tog ett år till i Allsvenskan, trots att vi fick chansen att ta en ledig plats i Elitserien redan då. Det har bara varit en extra morot att verkligen lägga ner jobbet som behövdes den här säsongen, att vi var nära men behövde mer tid.

En tydlig vändpunkt, enligt Sophia, under säsongen som gick var när man mötte Vänersborg borta i omgång 7. Även om det resultatmässigt hade sett lovande ut redan innan det så upplevde hon att det var något som “klickade” i den matchen.
– Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det var, men det var något fantastiskt med känslan på planen i den matchen, som att vi liksom blev en enhet. Något som jag inte riktigt hade känt innan. Där och då började det också kännas mer verkligt att det skulle kunna gå hela vägen och sen flöt det på efter det.

Hur ser uppladdningen ut inför nästa säsong och vad ser du mest fram emot?
– Jag ser fram emot att få utmanas på en helt annan nivå än tidigare och att få spela mot bandyspelare som jag har sett upp till under alla mina aktiva år känns också jätteroligt. Det kommer att bli en väldigt lärorik säsong. Under våren har vi kört en del rinkbandy, för glädjens skull, och nu kör vi på stenhårt med mycket fys och fokus på kondition sedan några veckor tillbaka. Fysiken kommer ju bli avgörande, eftersom det är så mycket högre tempo i Elitserien. Jag tror också att det kommer vara jätteviktigt att komma ihop som lag ordentligt. Det finns inte lika mycket marginaler som i Allsvenskan utan laget behöver nog prestera på sin bästa nivå från start. Jag tror det är A och O att lära känna varandra även utanför planen, att känna att alla i laget ställer upp för varandra och gör allt för varandra.

Vem är du utanför bandyn och vad har du för planer för sommaren?
– När jag inte spelar/tränar bandy så pluggar jag första året på ett kandidatprogram i data- och systemvetenskap på Stockholms Universitet. Förutom det är det inte så mycket mer som händer i livet, jag hinner inte med så mycket mer än plugget och bandyn. Men på somrarna brukar jag segla, så jag kommer att jobba på en seglarskola och försöka segla så mycket jag hinner själv i sommar.

Vågar du dig på någon gissning om hur det kommer att gå i vinter?
– Det beror mycket på hur bra vi har hunnit spela ihop oss, hur många nya som kommer in. Det finns några lag som jag hoppas vi kan hålla jämt med och i övrigt ser jag det som en viktig säsong för att lära sig och känna på. Vi ska nog inte ändra så mycket på spelidén, utan jag tror ambitionen är att vi ska fortsätta försöka spela en offensiv bandy så mycket som det går, inte bara parkera bussen.

När tror du att Hammarby Bandys damlag står i en SM-final?
– Jag tror man behöver några år på sig, att bygga det långsiktigt och hållbart. Kollar du på andra damföreningar som är ”självskrivna” i slutspelet nu så har de många spelare som är “born and raised” i föreningen, de är bra på att utveckla och behålla sina spelare från barn till junior till senior så det måste få ta tid. Kanske om 4-5 år om jag är optimistisk. Så 2028-2029 så skulle vi kanske kunna vara i SM-final med både herr- och damlaget samtidigt, det skulle vara coolt.

Spelar du fortfarande i Hammarby då?
– Ja, om ni vill ha mig! Jag har inte övervägt att göra något annat!