Kasper tillbaka till Zinken

Kasper Milerud är bandyfostrad i Hammarby och har haft Zinken som hemmaarena i större delen av sin karriär. Inför förra säsongen gick han till Bollnäs, nu kommer laget, där även Christoffer Fagerström spelar, till Stockholm.

Hur har det gått för Bollnäs i år?
–Det har gått bra, tycker jag. Vi vann ju World Cup på försäsongen. Jag tycker vi har ett bra lag i år och har startat elitserien helt ok. Vi har gjort bra matcher och har 6 poäng hittills. Dessutom tog vi en viktig seger i Lidköping mot Villa.

–Det blev förlust mot Vetlanda senast. Vetlanda är ett bra lag och de fick en bra start i matchen. Men vi gjorde en bra andra halvlek som vi kan ta med oss.

Hur har din tid i Bollnäs varit?
–Förra året hade jag otur med skador. Jag åkte bland annat på en hjärnskakning. Det var mer som en boxningsknock än en tung hjärnskakning. Men jag var tillbaka 2-3 veckor efter.

–Jag spelar höger mittfältare. Förra året spelade jag vänster mittfältare, men den rollen har Fagerström nu. Jag trivs bra på höger, tycker om att komma från höger. Jag har tagit steg framåt i Bollnäs, både offensivt och defensivt. I Hammarby var jag mer ojämn, jag kunde göra hattrick i en match och vara osynlig i nästa.  Men det finns mycket mer att jobba på och förbättra.

Hammarby har extra fokus på barn- och ungdomsbandyn nu. Hur började du din bandykarriär?
–Jag startade med bandyskola i Spånga. Sedan gick jag över till Hammarbys sjumannalag för 8-9 åringar, men jag spelade med -94:orna som var ett år äldre. Och senare spelade jag i de olika lagen som junior. Det blev också bandygymnasiet i Sandviken ett år innan jag flyttade tillbaka till Stockholm.

–Jag debuterade i Hammarbys A-lag när jag var 15 år. Det var inte så många som fortsatte av de lite äldre juniorerna. Utan det blev lite glapp på spelare, så jag fick chansen.

–Det kommer att bli bra när det blir hall i Stockholm, det är där man tar steg som junior. Se bara på klubbar som Sandviken, Villa och Edsbyn som har hall och bandygymnasium. I en del skolor kommer 80% från Stockholm: GT/76, Hammarby eller Gustavsberg. Jag tycker Hammarby har valt rätt väg med att bygga upp sin organisation och satsningen på ungdomsbandy. Hoppas de fortsätter i samma riktning, det bättre att ha en långsiktig satsning än kortsiktiga mål.

Hur var steget från junior till senior?
–För mig var det svårt. Junioravbytare är en bra tanke, men det är värdelöst att bara sitta på bänken. Det blir man inte bättre av. Är man inte tillräckligt bra för elitserien är det bättre att ta vägen via division 1 och sedan allsvenskan. Vissa lag utnyttjar junioravbytare, andra inte.

Hur fungerar barn- och ungdomsbandyn i Bollnäs?
–I Bollnäs är det också lite down med ungdomsbandyn när det inte finns hall. Då går ungdomarna till andra klubbar i stället. Bollnäs väntar på hall. Den bör bli klar om 1-2 år, vi väntar på bygglov nu. Det ska bli ett helt område, mitt i stan. Där ska finnas många aktiviteter och bandyhall, skolor och restauranger.

Du är ju uppvuxen i storstaden, hur är det att bo i Bollnäs?
–Nu har jag flyttat till Gävle tillsammans med min tjej som spelar i Skutskär. Jag trivs bättre bland lite mer människor. Hon pluggar i Gävle och jag pendlar till mitt jobb i Bollnäs. Jag jobbar på ett företag som heter ”Allt för alla” och ingår i Bollnäs Bandy. Vi hjälper företag, pensionärer och andra med allt möjligt, som att flytta, skotta snö och annat. Så jag åker runt och hjälper till på olika håll.

/Sten Haase

Foto: Romus Ramström

Tags: