Intervju med en trotjänare

Hemsidan fick ett snack med Adam Gilljam. Han är en av de spelare som varit längst i föreningen och han har ett riktigt Bajenhjärta.

Det börjar bli höst. Löven faller och luften blir sådär klar som bara en riktig höst kan erbjuda. Den här dagen, när jag träffar Adam Gilljam, på kansliet är luften lättare att andas än på länge. Fotbollsgrabbarna har spelat ut AIK och vunnit derbyt dagen innan och Adam är glad.

–Otroligt skön seger, säger han, jag har alltid hållit på Bajen och alltid försökt kolla när dom spelat i Gefle och Sundsvall. Jag har även varit på Söderstadion och nuförtiden ser jag allt jag kan på plats.

Jag har dagen innan träffat Adams barndomskompis Filip på Tele-2 och han vittnar om en bandyspelare som gjorde lite vad han ville med motståndarna i ungdomen.
–Så var det nog, garvar Adam, jag har serverat Filip en hel öppnande passningar genom åren.

Adams pappa spelade bandy och uppväxten i Söderhamn präglades av idrott.
–Jag lirade fotboll, innebandy, hockey och golf men bandyn var alltid roligast.
När Adam var 16 år debuterade han i A-laget och första målet kom ganska snart.
–Ja, det var mot IFK Motala på Hällåsen. En kul grej var att när jag gjorde mitt första mål i Hammarbytröjan var motståndarna också Motala.

Det var 2012 och Adam hittade sin plats på mittfältet ganska snart.
–Jag var omgiven av bra spelare, X:et, Pizzoni, bröderna Einarsson och många fler. Jag märkte i början på elitserien att det här blir riktigt bra.
Adam fick rätt, när slutspelet började var laget formtoppat och Broberg städades av i tre raka i kvarten.

–Sedan var det Edsbyn i semi och vi började vinna däroppe för att sedan förlora på Zinken men efter det var det inget snack . Sista matchen vann vi med 6-1 på bortais och jag tror Byn bara hade ett skott på mål.

Sedan kom den, matchen med stort M. För första gången skulle Friends arena hysa en tävlingsmatch och det var Hammarby som var en av parterna.
–Det var fantastiskt, över 38000 på läktarna varav säkert 25000 var Hammarbyare. Snacka om inspirerande.
Och vilken start det blev för Adam i matchen. Första målet någonsin på arenan efter två minuter.
–Det var på en hörnretur efter skott från Exet. Jag slog upp bollen i nättaket. Två minuter senare slog Ulf Einarsson ett lyft som jag mötte på volley och fick in bakom Joel Othén. Efter elva minuter hade vi 4-0 och då visste jag att vi skulle vinna. Även om Saik var nära några gånger i målprotokollet så var jag ändå säker på guld.

Det har blivit över 50 landskamper för Adam och sex VM. Och som grädde på moset har han avgjort en VM-final också.
–Det var hemma-VM 2017 i Sandviken. Vi hade gjort en bra turnering och finalen mot ryssarna var helt jämn. Det gick mot förlängning när vi fick en hörna i matchens sista minut. Efter en variant fick jag läge från några meter och slog upp bollen i mål. Snacka om lycka.
Förutom speluppfattningen och skridskoåkningen så har Adam en viktig egenskap nämligen en riktig vinnarskalle.
–Verkligen, jag hatar att förlora och kan vara väldigt het under matcherna. Publiken i Vetlanda brukar håna mig men jag får passa på att tacka dom . Det är alltid riktig tändvätska att höra sitt namn.

Hur ser framtiden ut, Ryssland har varit på tapeten ett antal gånger.

–Jag har faktiskt nobbat några anbud men givetvis skulle jag vilja testa att lira i Ryssland någon gång. Jag och tjejen trivs förvisso utmärkt i Stockholm och nuförtiden är det bara en utländsk spelare per klubb där borta men man ska aldrig säga aldrig.

Det har varit mycket ekonomiskt strul genom åren i Hammarby men du har troget stannat kvar.

–Det är givetvis aldrig positivt med sådan röra som det har varit men nu verkar det lugnare. Vi får se ljust på framtiden, nästa år är hallen klar och det kommer att betyda mycket. Jag tror dessutom att årets lag kan överraska när vi får alla bitar på plats. Vi har fått en del spelare som vet hur det är att vinna så räkna inte bort Hammarby, avslutar Adam.

Under intervjun har mörkret smugit sig på över Zinken och det är fortfarande fotbollsträningar utanför fönstret. Snart är dock isen spolad och nummer 40 kommer leda oss till nya framgångar från sin mittfältsposition. Kom ihåg var ni läste det först.

/S

Köp säsongskort till årets säsong!

Bli medlem i 1000 ger 1000!

Blir ditt barn nästa Gilljam? Tryck här för anmälan till skridskoskolan!