Intervju med damlagets huvudtränare Bengt-Olof ”Bengan” Andersson

Damlaget har presterat bäst av lagen i Damallsvenskan södra så här långt i den här säsongen. Med två omgångar kvar i grundserien står det klart att laget ska få kvala uppåt i seriesystemet. Vi tog ett snack med huvudtränare ”Bengan” som sammanfattar insatsen så här:

Kan du beskriva vad du tycker om lagets insats så här långt den här säsongen?

– Det är en fantastisk grupp tjejer, de har visat en teamkänsla som är näst intill oslagbar. Det har inte funnits några grupperingar i gruppen och de har hållit ihop som ett lag. De har varit imponerande helt enkelt, säger Bengan.

Hur har ni fått den gruppsammanhållningen som ni har som är så bra, då?

– Jag skulle säga att vi har haft tur, det här är något som slog mig för några dagar sedan. Det har inte varit några grupperingar och det har inte varit tjafsigt, det har man haft som mål och man har följt det målet. Vi kom överens i början av säsongen att vi skulle satsa på Elitserien och vad vi hade för krav på varandra.

Ni är klara för kval till högsta serien, vilka kommer ni ställas mot där?

– I kvalet så kommer vi att ställas emot Spånga och troligtvis Sunvära. Nu är ju inte elitserien färdigspelad, men jag har lite svårt att se att Sunvära ska vinna de matcher som de har kvar, men man ska aldrig säga aldrig.

Hur känns motstånden?

– Jag är lite kluven där, en del av mig säger att vi kommer vinna det här lätt, en del av mig säger att vi måste jobba för det. Det viktiga nu är att vi ska gå ut med en krigarinställning, vi ska ta dem, vi ska vinna och det måste vara rätt inställning för tjejerna långt innan det börjar.

Tror du ni kommer kunna gå hela vägen?

– Ja, det tror jag. Vi är i elitserien nästa år med tanke det laget jag ser och hur bra insatser de kan göra, säger Bengan med gott självförtroende.

Varför får du den känslan? Vad talar för er?

– Alltså jag vet ju vad det här laget har för kapacitet men jag tror inte att tjejerna är medvetna hur bra de är. De är löjligt bra, men jag tror inte att de fattar det när de spelar på den nivån. När det blir lite känslostyrt, när de blir lite taggade, jag kan säga ett exempel: matchen mot Spånga i damallsvenska finalen. Insatsen de hade då, då kämpade de för laget och gör de det som de gjorde där när de har spelat ihop sig lite så ser jag inga problem med att gå hela vägen.

I kvalet, kommer er ”gameplan” se likadan ut som den gjort under säsongen eller kommer ni behöva ändra på något?

– Jag vill inte ändra så mycket för jag tror vi har det vinnande konceptet. Jag tror inte vi ska laborera med receptet så mycket.

Man kan konstatera bara genom att kolla på tabellen att Hammarbys damlag är ett vinnande lag, hur kommer det sig?

– Det är individerna, de har det ju i sig, vi har ju individer i laget som bokstavligen lever för bandy, dem äter bandy, sover bandy. Så har vi en jättestor kompetens, ta bara Ingrid som kommer från Västerås, jag har nog aldrig sett en så komplett spelare i bandy på damsidan. Hon är som en dammsugare på mittfältet.

Är laget nervösa inför det som kommer?

– Jag tror det är en blandning där. Jag tror de är både nervösa och taggade. En viss del är det nervositeten som leder till framgången tror jag. Det bör man vara för det visar att man är på.

Är Bengan nervös, då?

– Jag ska inte säga det för det kan spela av sig på tjejerna men det här är i min värld är det Sveriges bästa damallsvenskalag! Laget har inte har några elitserietjejer som kommer ner och möter allsvenska tjejer utan det här har tjejerna gjort från grunden. Det här ska tjejerna ha beröm för, inte jag.

Finns det något ni tränar på extra mycket för tillfället?

– Ja, inte bara för det här tillfället men både anfall och försvar. Något mer specifikt är hörnor. Kollar man på statistik så har hörnorna inte någon hög statistik. Får vi till det så har vi en fördel.

Är det några i laget som stuckit ut extra mycket den här säsongen, tycker du?

– Det finns det alltid oavsett vilket lag du än tittar på men när vi väl är där ute så är det alltid laget före jaget. Som helhet så kompletterar dom varandra. Jag vill gärna inte ta fram någon specifik så för då kanske någon kan ta illa vid sig, men jag tycker att de är lika duktiga hela truppen och kämpar bra hela bunten.

Vad kommer behövas för att gå hela vägen till elitserien?

–”Bengans budord” är det vi har sagt. 1. Ge 180% i allt, 2. Du ska ha roligt, 3. Spela bandy!

Är det så enkelt även i ett elitseriekval?

– Ja det är väl lite osagt men de här budorden plockade jag fram föra året för då förlorade vi tre matcher och då kände jag bara att det ska vara positivt och pep, och det är det dom här ”budorden” säger, nu är vi här. Men jag tror såklart också på det självklara, bra med mål och att vara snabba på skridskorna.

Varför ska man komma och kolla på er? Vad kan man förvänta sig?

– Man ska komma och kolla för att tjejerna är värdiga att titta på för att de spelar otroligt fin bandy och det är lite synd kan jag tycka att det är lite synd att dambandy inte är större i Stockholm. Nu så har bandyn på herrsidan alltid varit större, men det spelas minst lika fin bandy på damsidan. Damerna behöver stöttning för allt som de har jobbat och slitit för.

56 mål har gjorts på 12 matcher, är du nöjd med den statistiken?

– Jag tycker att vi har vunnit med för små marginaler, vi borde sätta chanserna som vi har. Förvalta dem. Det är klart att jag vill säga att jag vill ha mer mål det vill ju alla tränare säga men vi får vara nöjda med det som är. Men jag tror att i kvalet kommer det inte att räcka att tro på 3-2 utan där måste chanserna sättas.

Bara ett par matcher kvar på serien som ni just nu leder, prioriterar ni serieseger eller laddar ni upp för kvalseger?

Nej, vi ska vinna serien också. Jag tror att det är mentalt bra att ha med sig bakfickan inför kvalet, avslutar Bengan.

Så här har damlaget presterat i Damallsvenskan södra den här säsongen:

Hammarby Bandy – Västerås SK U (förlust 2-4)
Uppsala BoIS – Hammarby Bandy (vinst 3-5)
Hammarby Bandy – IFK Vänersborg (vinst 3-2)
Hammarby Bandy – Villa-Lidköping (vinst 3-1)
Hammarby Bandy – Gripen/Trollhättan (vinst 10-0)
Västerås SK U – Hammarby Bandy (vinst 2-3)
IFK Vänersborg – Hammarby Bandy (vinst 0-3)
Hammarby Bandy – Tranås BoIS (förlust 2-5)
Gripen/Trollhättan – Hammarby Bandy (spelas i Göteborg) (vinst 0-16)
Villa-Lidköping – Hammarby Bandy  ´(vinst 0-3)
Tranås BoIS – Hammarby Bandy (vinst 2-3)
Hammarby Bandy – Skirö AIK (vinst 3-0)
Lördag 17/2: Skirö AIK – Hammarby Bandy
Söndag 25/2 kl. 14: Hammarby Bandy – Uppsala BoIS – kom till Zinken och stötta laget hela vägen till serieseger!

/Simon Tidetorp och Allajar Djamaleddinov, praktikanter från ÅK 9 på Fribergaskolan i Danderyd