Inför Sandviken – Hammarby

På fredag inleds elitserien och Hammarby möter Sandviken i Göransson Arena. Nu är det upp till bevis efter två månaders försäsong. Sandviken har få förändringar i truppen sedan förra säsongen medan Hammarby har möblerat om rejält.

David Brodén återvänder till Hammarby efter tre säsonger i Sandviken. Utöver Brodén har bara Alex Höög och Jesper Hvornum (lån) lämnat SAIK, men de spelade inte så många matcher i elitserien. Samuel Heeger från Sirius är enda nyförvärvet. Så Sandviken har kunnat bygga vidare på den befintliga truppen. Albin Bjerkegren har varit sjuk och är inte klar för spel än.

Sandviken inledde försäsongen i september med att besegra Edsbyn. Sedan har det blivit vinst mot bland annat Broberg och Sirius. Laget har vunnit samtliga sex träningsmatcher, om man bortser från Svenska Cupen där det blev ett par förluster. I lördagens genrep besegrades Västerås borta, den matchen slutade 3-5. I Svenska Cupen gick laget till semifinal men föll mot slutsegrande Villa med 4-3

Hannes Edlund har gjort flest mål på träningsmatcherna, 11 stycken, och toppar poängligan på 12 poäng tillsammans med Linus Forslund. Men SAIK har många spelare som Hammarby behöver se upp med, som Daniel Berlin, Albin Airesniemi och Dennis Henriksen. Förstemålvakt är Joel Othén, men reservmålvakten Jesper Sundving har stått i några matcher. Laget tränas sedan ett par säsongen av Joakim Forslund och assisterande tränare Peter Isaksson.

Hammarby har presenterat sju nya spelare: Alex Adeheimer (från Örebro), David Brodén (Sandviken), Niklas Gifting (VSK), Pontus Nordenfors (Tellus), Robert Rimgård (comeback), Alfred Rustas (efter försäsongen står det dock klart att Alfred Rustas och Hammarby bryter sitt kontrakt, mer om det här), Olle Öijer (Rättvik). Lika många lämnade klubben: Pavel Bulatov, Christoffer Fagerström, Fredrik Larsson, Daniel Mossberg, Klimenty Tarasenko, Philip Åström och Alexander Egorychev. Ny huvudtränare är Jonas Lindqvist.

Hammarby inledde träningsmatcherna med en storförlust mot Västerås i augusti. Men det nykomponerade laget har spelat ihop sig och visat bättre resultat efterhand. I genrepet för en vecka sedan spelade Hammarby oavgjort, 2-2, mot Sirius. I ExTe-cupen gick Hammarby till final, där Bollnäs besegrades med 6-2. Sex olika spelare nätade för Hammarby. I den interna poängligan för träningsmatcherna delar Axel Jansson, Pontus Nordenfors, Kasper Milerud och Robin Sundin täten med 3 poäng var. I ExTe-cupen blev Ivan Lebedev bäste målskytt med 6 fullträffar.

När lagen möttes förra säsongen vann lagen var sin match. På Zinken i början av december vann Hammarby med 6-3. Hammarby ledde med 3-0 i paus, men SAIK kvitterade i mitten av andra halvlek. Hammarby höjde tempot och kunde skaffa sig en ny tremålsledning i avslutningen. Returmötet spelades i den avslutande omgången. Då ledde Sandviken med 3-0 i paus. Hammarby behövde bara fem minuter i inledningen av andra halvlek för att kvittera. Resten av matchen blev en målkavalkad där SAIK återtog ledningen och Hammarby replikerade snabbt. Så följdes lagen åt till 7-7. Sandviken fick dock sista ordet när Rasmus Forslund nätade till 8-7 i slutsekunderna, och Hammarby hamnade utanför slutspelet.

Senaste sex möten i Göransson Arena

2020/21       Sandvikens AIK – Hammarby IF        8-7                Serie
2019/20       Sandvikens AIK – Hammarby IF        10-6              Serie
2018/19       Sandvikens AIK – Hammarby IF        3-5                KVART 5
2018/19       Sandvikens AIK – Hammarby IF        4-2                KVART 3
2018/19       Sandvikens AIK – Hammarby IF        0-3                KVART 1
2018/19       Sandvikens AIK – Hammarby IF        5-3                Serie

/Sten Haase