Inför Hammarby – Vetlanda

På fredag är sista chansen att se elitseriebandy innan jul. Då kommer Vetlanda BK till Zinken. Laget ligger på sjunde plats i tabellen med 13 poäng. Senast spelade det gulklädda Smålandslaget oavgjort borta mot Motala.

Vetlanda har tagit sina flesta poäng på hemmaplan. På Hydro Arena har laget bara förlorat mot Sirius men vunnit fyra matcher, bland annat mot Västerås. På bortaplan har laget två vinster och fyra förluster. I den senaste matchen mot Motala kvitterade laget i slutminuten.

Vetlanda tappade åtta spelare inför säsongen men fick tillbaka Pontus Blomberg från Hammarby. Laget värvade också liberon Santtu Nurmi från finska Veiterä, samtidigt som tre spelare från juniorlaget tog steget upp till seniornivå. Och sent under Silly Season bestämde sig Rysslandsproffset Patrik Johansson för att återvända till klubben. Förutom elitserielaget, är nog klubben mest känd för sin framgångsrika ungdomsverksamhet. De tre senaste säsongerna har klubben vunnit Junior-SM, och även tagit två SM-titlar för pojkar. Men laget har drabbats av spelarflykt och inte varit lika framgångsrikt på seniornivå.

Vetlanda har många målfarliga spelare. Fyra spelare toppar den interna skytteligen med sju mål: Axel Ekholm, Tobias Nyberg, Pontus Vilén och Pontus Nordström. Nyberg och Vilén är också debutanter i den A-landslagstrupp som Michael Carlsson tog ut i veckan.  Målet vaktas av David Borvall, värvad från Vänersborg 2017. Laget tränas av Patrik ”Putte” Johansson, assisterande tränare är Andrej Sannikov.

Det finns flera kopplingar mellan Vetlanda och Hammarby. Jonas Claesson är kanske Vetlandas mest namnkunnige spelare, han hade också en lång karriär i Hammarby. Hammarby har även hämtat 3 x Einarsson (Björn, Per, Ulf), Jesper Jonsson, Pontus, Blomberg, Patrick Sandell och antagligen några till från Vetlanda.

I tabellen ligger Hammarby på tionde plats med tio poäng. Trots förlusten mot Västerås avancerade laget en placering, eftersom Vänersborg förlorade med större siffror i den jämna tabellen. Men Hammarby är i stort behov av poäng, och mötet med Vetlanda får räknas som en ”måste”-match. Trots den svaga poängskörden har spelet ofta fungerat väl, men bollen har inte gått Hammarbys väg. Sista kvarten, som brukar vara Hammarbys styrka, har inte varit så framgångsrik hittills den här säsongen. Det har blivit två uddamålsförluster, och i tre av de fyra oavgjorda matcherna har laget tappat ledningen i slutminuterna. Också Hammarby har två spelare i landslagstruppen, David Pizzoni med 35 A-landskamper och Adam Gilljam med 55.

Hammarby har ett starkt facit mot Vetlanda hemma. Av de senaste åtta mötena på Zinken i grundspelet har Hammarby vunnit sju, Vetlanda har bara en seger. Det har varit målrika matcher. Två gånger har lagen mötts i kvartsfinal. Säsongen 2013/14, då vann Hammarby med 3-0 i matcher, två av matcherna spelades på Zinken. Och säsongen 2017/18, då vann Hammarby med 3-2 i matcher, Hammarby vann de tre matcherna som spelades på Zinken.

Hammarbys hemmamatcher mot Vetlanda BK (grundserien)
2018/19          Hammarby IF – Vetlanda BK          7-2      (publik 3453)
2017/18          Hammarby IF – Vetlanda BK          7-9      (publik 1921)
2016/17          Hammarby IF – Vetlanda BK          7-1      (publik 1577)
2015/16          Hammarby IF – Vetlanda BK          6-4      (publik 1544)
2014/15          Hammarby IF – Vetlanda BK          7-4      (publik 1905)
2013/14          Hammarby IF – Vetlanda BK          6-1      (publik 2149)
2012/13          Hammarby IF – Vetlanda BK          7-2      (publik 2006)
2011/12          Hammarby IF – Vetlanda BK          8-2      (publik 2445)

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti

Tags: