Inför Hammarby – Sirius

Sedan Tellus degraderades och AIK kastade in handduken är matchen mot Sirius så nära ett derby vi kan komma. Hammarby vann senast borta mot Gripen och jagar första hemmasegern. Sirius är fortfarande utan poäng.

AIK:s sorti förändrar förutsättningarna och styrkeförhållandena mellan lagen i elitserien. Jimmy Jansson gjorde sin första match för Sirius i tisdags. Och samma dag bekräftade Sirius att även Tobias Nyberg ansluter. Hammarby har värvat målvakten Viktor Birgersson och anfallaren Isac Karlsson. Välbehövligt när Hammarby har Filip Mörkdal och Pontus Nordenfors på skadelistan. Birgersson är fostrad i Åby/Tjureda, och Karlsson kommer ursprungligen från Vetlanda.

Inför säsongen värvade Sirius den 19-årige talangen Noa Djäkner från Ljusdal. Djäkner är anfallare och gjorde förra säsongen 21 mål på 24 matcher i allsvenskan. Till detta kommer de nya tillskotten från AIK. Inför säsongen lämnade Marcus Mårtensson (Katrineholm), Daniel Bäck-Nirs (Sandviken) och Ludvig Jonasson. Sirius har flera spelare med Hammarbyförflutet: David Thorén, Ted Bergström Heramb och Kalle Mårtensson. Också på tränarsidan finns Hammarbyanknytning. Huvudtränaren Oskar Robertson har nämligen Jonas Holgersson som assisterande tränare. Robertsson tog över Sirius inför förra säsongen, tidigare har han haft ledarroller i Tillberga, Västerås SK och AIK. Målvakter är Anton Axelsson och Axel Göthlin.

Köp biljetter till matchen här!

Sirius har de senaste två åren tagit sig till kvartsfinal. Förra året pressade man SM-vinnaren Edsbyn till fem matcher i kvarten. Årets säsong har inletts med tre förluster och laget ligger sist i tabellen. Två av förlusterna har kommit mot topplagen Villa och Edsbyn. Sirius förlorade också premiären mot Vänersborg, som på hemmaplan vann med 8-3. Så det är ett laddat och revanschsuget Sirius som Hammarby möter på fredag. Lagen möttes på försäsongen i en träningsmatch som slutade oavgjort, 4-4.

IK Sirius bildades 1907 och hade många idrottsgrenar på programmet. Förutom fotboll och bandy har klubben ägnat sig åt simning, vattenpolo, ishockey, handboll, bowling, skidor och friidrott. Hemmaarenan Studenternas uppfördes 1908. Laget vann sitt första SM-tecken 1921 när lokalkonkurrenten IFK Uppsala besegrades. Totalt har klubben tagit fem SM-guld, det senaste 1968.

Hammarby tog en viktig seger mot Gripen i fredags, efter inledande förluster mot Broberg och Vänersborg. Spelet har blivit bättre efterhand, så det finns stora förhoppningar på en ny tvåpoängare. Det är viktigt att de senaste nyförvärven snabbt hinner komma in i laget och hitta sina roller i det nya lagbygget. Att få ett eller två nytillskott under pågående elitseriespel blir ju en förstärkning men också en utmaning för alla lag som värvat AIK-spelare.

Historiskt är det jämt mellan Sirius och Hammarby På de senaste tio matcherna i Stockholm har lagen fem segrar var. Sirius har vunnit i Stockholm de två senaste åren, så Hammarby har revansch att utkräva. Det gäller att ha koll på Sirius anfallare Ted Bergström Heramb (43 mål i grundserien förra året), Albin Thomsen (21 mål) och Nils Bergström (11 mål).

Hammarbys hemmamatcher mot IK Sirius (grundserien)
2021/22       Hammarby IF – IK Sirius                     1-7                (publik 4147)
2020/21       Hammarby IF – IK Sirius                     3-5                (publik 8, Gubbängen)
2019/20       Hammarby IF – IK Sirius                     5-3                (publik 6498)
2018/19       Hammarby IF – IK Sirius                     4-8                (publik 1820)
2017/18       Hammarby IF – IK Sirius                     6-3                (publik 1810)
2016/17       Hammarby IF – IK Sirius                     3-7                (publik 2563)
2015/16       Hammarby IF – IK Sirius                     2-4                (publik 1807)
2014/15       Hammarby IF – IK Sirius                     6-2                (publik 3504)
2013/14       Hammarby IF – IK Sirius                     10-1              (publik 6347)
2012/13       Hammarby IF – IK Sirius                     9-1                (publik 2189)

/Sten Haase
foto: Romus Ramström