Inför Hammarby – Motala

På Bandyns dag bjuder Hammarby på fritt inträde. Klockan 13:30 spelar Hammarby mot Motala, en viktig match för att inte halka efter i jakten på en slutspelsplats. Och stanna gärna kvar och följ damernas match mot Söråker kl 16:00.

Hammarby – Motala kan låta som en enkel match, Hammarby har historiskt vunnit de flesta mötena på Zinken. Men elitserien är sig inte lik i år. Både Hammarby på nionde plats och Motala på elfte har 16 poäng. När 17 av 26 matcher i grundserien spelats har Edsbyn, Sandviken och Villa har skaffat sig ett litet försprång. I botten halkar Frillesås och Åby/Tjureda efter och Vänersborg ligger också på kvalplats. Men mellan övriga åtta lag skiljer bara fyra poäng.

När lagen möttes i Motala i november blev det oavgjort, 4-4, i en match som spelades i regn och flera plusgrader. Hammarby vände ett tidigt tvåmålsunderläge. men Motala kvitterade med knappt tio minuter kvar. Motala har överraskat hittills i serien. Speciellt på hemmaplan, där laget besegrat Sandviken och Broberg, och även tagit poäng mot Bollnäs, Vetlanda och Hammarby. På bortaplan har laget varit mer ojämnt men besegrat Västerås och spelat oavgjort Villa. Så Hammarby måste spela på topp för att inte tappa poäng.

Motala har många egna produkter i laget, inte mindre än sju spelare i truppen har Motala som moderklubb. Den interna skytteligan leds av Philip Florén med 13 mål, Jonas Enander är tvåa med 9 mål. Målvakt är den finske landslagsspelaren Jussi Aaltonen. Två spelare har förflutet i Hammarby: Jonas Enander och Anders Persson. Båda spelarna mellanlandade i Tellus innan flytten till Östergötland. Tränare sedan 2017/18 är Mattias Sjöholm. Innan tränaruppdraget spelade han runt 500 elitseriematcher i klubben under mer än 20 säsonger. Magnus Brodén finns också med i tränarstaben. Andra spelare har gått motsatt väg. Patrick Sandell och tidigare Hammarbymålvakten Dennis Gustavsson har Motala som moderklubb. Och Stefan ”X.et” Erixon spelade i Motala innan har kom till Hammarby, även om hans moderklubb är Gamleby.

IFK Motala bildades 1932. Laget hade sin storhetstid på 1980-talet med bland annat två SM-finaler. På Söderstadion blev det förlust mot Boltic 1985. Men 1987 möttes lagen igen i final, då segrade Motala med 3-2 och tog sitt (hittills) enda SM-guld. Matchhjälte i segermatchen blev Håkan Rohlén, som avgjorde på straff i förlängningen. Rohlén har också förflutet i Hammarby. Bandylegenden Mikael Arvidsson låg bakom Motalas SM-guld, även om han större delen av sin karriär spelade för Villa.

Hammarby fick en trög start i elitserien, men har spelat upp sig under säsongen. Vinst på Bandyns dag behövs nog för att nå sjätteplats och få en direktplats till kvartsfinalspelet. På annandagen vann laget mot Sirius. Sedan blev det två förluster, mot Edsbyn och AIK, men i senaste matchen besegrades Vänersborg. Adam Gilljam är fortfarande avstängd men blir spelklar till bortamötet mot Bollnäs på onsdag.

De senaste säsongerna har Motala mestadels spelat i allsvenskan. Under ”tiotalet” har lagen mötts tre gånger på Zinken, Hammarby har vunnit alla dessa matcher.

Hammarbys hemmamatcher mot Motala (grundspelet)
2018/19       Hammarby IF – IFK Motala            6-1          (publik 2422)
2017/18       Hammarby IF – IFK Motala            8-3          (publik 1585)
2012/13       Hammarby IF – IFK Motala            9-3          (publik 2390)

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti

Tags: