Inför Hammarby – Frillesås

På fredag spelar Hammarby sin sista hemmamatch i grundserien. För motståndarna Frillesås väntar kvalspel, men för Hammarby står mycket på spel. Det kan bli åttondelsfinal, kvalspel eller så tar säsongen slut efter grundserien.

Frillesås ligger på näst sista plats i elitserien och får kvala för att hänga kvar i högsta serien, men det blir ändå inte någon enkel match för Hammarby. Frillesås har besegrat Vänersborg och Åby/Tjureda både hemma och borta. På hemmaplan vann laget även mot Motala. På bortaplan har det blivit knappa förluster mot Bollnäs och AIK. I senaste hemmamatchen höll laget 3-3 mot Edsbyn en bit in i andra halvlek.

Frillesås gjorde en kvalitetsvärvning i januari, när Sergey Pochkunov från Kazakstan anslöt till klubben. Pochkunov har spelat i Zorkij, Jenisej, Neftyanik och HK Start. På hans fem matcher i Frillesås har det blivit tre mål och två assist. Adam Rudell, som värvades från Vetlanda inför den här säsongen, toppar den interna skytteligan med 13 mål. Fredrik Brandin skuggar med 10 mål, men han spelar troligen inte på grund av skada. Inför säsongen värvades flera spelare, bland annat Jesper Norrman från Tellus. Målet vaktas av Christian Axelsson. Mattias Johansson är spelande tränare, och assisterande tränare är Jan-Erik Pettersson.

Klubben Frillesås BK bildades 1960. Frillesås är ett samhälle med 3000 invånare i Kungsbacka kommun i norra Halland. Hemmaarenan Sjöaremossen ligger i Varbergs kommun, något som ställt till en del problem historiskt. Klubben tog steget upp till elitserien inför förra säsongen och fick kvala sig kvar. Matchen när laget tog sig till elitserien sågs av 1 761 besökare!

Frillesås och Hammarby spelade oavgjort, 2-2, i mötet på Sjöaremossen i november. Den matchen fick ett oväntat förspel när strömmen gick på arenan. Matchstarten sköts upp gång på gång och blev till slut två timmar försenad. Spelarna fick värma upp flera gånger och ladda med korv i omgångar. Även mötet mellan lagen på Zinken förra året blev dramatiskt. Hammarby ledde med uddamålet, 3-2, ända till den 83:e minuten och Frillesås hade flera jättechanser att kvittera. Det var först i slutminuterna som Hammarby kunde gå ifrån till 6-2.

Hammarby ligger just nu på tionde plats med 20 poäng, vilket betyder åttondelsfinal. Sirius på samma poäng men sämre målskillnad samt Vänersborg på 18 poäng kämpar för att nå slutspel och undvika kval. Vinner Hammarby mot Frillesås och även mot Broberg borta på söndag, så har laget goda chanser att avancera och passera Motala och kanske även Vetlanda i tabellen. Blir det poängtapp i de återstående matcherna finns stor risk för att Hammarby får kvalspela för att hänga kvar i högsta serien. Så i fredagens match står mycket på spel, och det gäller för spelarna att inte underskatta motståndet. Det är därför extra viktigt att alla supportrar tar sig till Zinken och stöttar laget.

Hammarbys tidigare hemmamatch mot Frillesås (grundspelet)
2018/19          Hammarby IF – Frillesås BK          6-2      (publik 1401)

/Sten Haase
Foto Stéfan Bertolotti

Tags: