Inför Hammarby – Åby/Tjureda

Äntligen är det säsongspremiär på Zinken. Vädret har den sista veckan varit på ismakarnas sida, så vi hoppas på fina förutsättningar. Nykomlingarna Åby/Tjureda IF blir Hammarbys första motståndare i elitserien 2019/2020.

Åby/Tjureda IF kommer från Åby, ett litet samhälle med drygt 400 invånare två mil norr om Växjö. Tidigare Hammarbyspelaren Ulf Einarsson var med och förde upp laget till högsta serien, han lade dock skridskorna på hyllan efter förra säsongen. Och Jesper Jonsson, som i år gick till Västerås, har Åby/Tjureda som moderklubb. Klubben bildades 1946, klubbdressen är helgul och inte helt olik Vetlandas matchställ. Hemmaarena är från och med den här säsongen Åby Arena. I februari i år inleddes en förstudie om att bygga en bandyhall i samhället. Och den 6 november spelas premiärmatchen i hallen! Alltså en något snabbare hantering än motsvarande projekt i Stockholm.

Tränare är Sergej In-Fa-Lin, som efter lagets avancemang till elitserien förlängde kontraktet med tre år. In-Fa-Lin är en rutinerad spelare som bland annat har representerat Edsbyn och Vetlanda och även varit landslagsspelare i Ryssland. Laget har värvat sju spelare inför säsongen. Fyra spelare kommer från Vetlanda, däribland unge och lovande Jonathan Svensson som kan spela både på mittfältet och i anfallet. Som ytterhalv förstärker Evgeny Shadrin från Bajkal Energy.

Åby/Tjureda har spelat nio träningsmatcher, däribland tre matcher i World Cup. Matchen mot Vetlanda slutade oavgjort, i övrigt har det blivit förluster. I sista träningsmatchen, mot Villa, svarade laget för en bra prestation och hade 2-4 en bit in i andra halvlek. Till slut blev det dock förlust med 3-7. Meste målgöraren i laget är Filip Bringe, 54 mål i allsvenskan förra året och tio i årets träningsmatcher. Andreas Lysell ligger tvåa i årets poängliga med fyra mål och fyra assist. Det är ett ungt men inte så rutinerat lag. Av de tjugo spelarna i truppen är elva 23 år eller yngre. Fem spelare har passerat 30-strecket.

Hammarby har också spelat nio träningsmatcher däribland sex matcher i Svenska Cupen och World Cup. Det blev seger mot Tillberga i första träningsmatchen, och oavgjort mot Bollnäs och Villa i Svenska Cupen.

Hammarby har nio nya spelare, framför allt målvakter och anfallare. Nya målvakter är Filip Mörkdal och Max Bergström, och ny i försvaret är Simon Folkesson. I mittfält/anfall förstärker Jacob Bucht, Ted Bergström, David Jansson, Jonas Söder och Pekka Rintala. Philip Åström är en lovande junior som kommer från Tellus, förhoppningsvis kan han ta en plats i A-laget. Fem nyförvärv har Västerås-bakgrund och två kommer från Falun. Hammarby har ett mer rutinerat lag än motståndarna. Sex spelare är 22 år eller yngre, medan åtta är över 30.

Premiärmatcherna på Zinken de senaste åtta åren har bjudit på fyra segrar, två oavgjorda och två förluster:
2018/19   Hammarby – Frillesås       6-2    (7 nov)    publik 1401.
2017/18   Hammarby – Sandviken   7-3    (1 nov)    publik 2331.
2016/17   Hammarby – Broberg       1-2    (2 nov)    publik 1521.
2015/16   Hammarby – Vänersborg  3-3   (6 nov)    publik 2011.
2014/15   Hammarby – Edsbyn        4-8    (14 nov)  publik 3771.
2013/14   Hammarby – Villa             3-3    (8 nov)    publik 3101.
2012/13   Hammarby – Bollnäs        4-1    (24 okt)   publik 3501.
2011/12   Hammarby – Villa             6-3    (2 nov)    publik 4030.

/Sten Haase

Tags: