Kapten Hanna Hansson förlänger med Bajen

Hammarby Bandy har gjort klart med ett nytt 2-årsavtal (1+1) med senaste säsongernas lagkapten Hanna Hansson.

Hanna började i bandyskolan i grannklubben GT/76 som femåring och kom till Hammarby Bandy under sina juniorår. När Hammarby Bandys damlag senast spelade i Elitserien var hon yngst i laget och gjorde några matcher, nu när det är dags igen räknas hon som 27-åring till en av de äldsta och mest rutinerade spelarna i laget.

När förra säsongen startade var snittåldern i laget runt 19 år, med ett åldersspann på 15-31 år, mer än en tredjedel av laget är under 18 år, berätta lite om vad det gör för lagdynamiken och vad det innebär det för dig som lagkapten?
– Det kan vara en utmaning med svängningar i fokus ibland när det är många unga spelare, men vi hjälps alla åt med det. De unga spelarna är ju väldigt duktiga för sin ålder och vissa av dem har också varit med länge, det är roligt att få vara med och följa deras utveckling. Lagkaptensrollen innebär ju ett extra ansvar att hjälpa till att leda och hålla ihop laget, jag har själv varit yngst i laget från början och varit igenom alla faserna nu, så det har varit utvecklande att få vara i andra änden av det spannet och hitta hur man ska nå fram till alla. Jag minns själv hur viktigt det var att ha förebilder i laget och att bli väl omhändertagen av de äldre i laget, så försöker vara den personen själv nu. Vi har haft en gemenskap där åldern inte har spelat någon roll, alla har sina styrkor och alla har något att lära sig av varandra.

Varför förlänga med Hammarby?
– Det här laget och den här klubben har alltid varit väldigt välkomnande och inkluderande, det har alltid varit kul att komma hit. Jag har varit med på hela resan hit, jag tror på det laget vi är och den resan vi har gjort. Det är därför jag har valt att vara här så många år och satsat på det här, vi har gjort våra år i Allsvenskan och nu är det dags att få chansen att visa vad vi går för i högsta serien.

Vad är din specialitet på planen?
– Jag vill säga att jag har en stark skridskoåkning och en bra spelförståelse, så det är väl min roll att hålla uppe farten och läsa spelet, styra laget så vi spelar tillsammans. Nu gjorde jag inte så många mål den här säsongen, men en grej som blev mitt signum ett par säsonger innan det var att jag gjorde flera mål i rad direkt på inslag från typ avbytarbänkarna/halva plan, det är nog en sån grej man fortfarande kan tänka är lite typiskt mig. Tror jag gjorde tre sådana mål samma match någon gång.

   
Fotograf: Fia Virkki

Hanna har parallellt med sin spelarkarriär i också varit framgångsrik som bandydomare, kanske är det där hon har skärpt sin blick för spelet lite extra, vilket gynnat henne även som spelare. Hon har dömt både världsmästerskap och på hög nivå i både dam- och herrserierna hemma i Sverige. De senaste säsongerna har hon satsat mer helhjärtat på sitt eget spelande och varit bärande i Hammarbys återtåg till Elitserien.

Hur tror du att domarkollegorna tycker att du är att döma som spelare? Hur kommer det vara att spela mot lag/spelare som du har dömt?
– Jag kan nog tänka mig att jag är jobbig att döma, eftersom jag faktiskt kan reglerna och detaljerna, så de kommer inte undan lika lätt med att göra fel. Jag försöker att inte ta så mycket regeldiskussioner, det är ju sällan domaren ändrar ett domslut ändå. Men ibland är det svårt att låta bli att be om en förklaring. Jag tror inte jag själv blir så påverkad av att spela mot en spelare som jag har haft konflikter med som domare, men åt andra hållet kan det säkert att jag får ta lite extra skit på planen som spelare för att jag har dömt dem. Oftast är relationen mellan spelare och domaren bra, men det finns alltid någon spelare i varje lag som är lite svårare att hantera som domare. För några år sedan var tillexempel Selbekk (Västerås SK) helt hopplös att döma, säger Hanna med glimten i ögat.
– Hon har vuxit mycket senaste säsongerna så det blir spännande att möta henne på planen som spelare istället nu, och se hur det är!

Vad mer ser du fram emot med nästa säsong?
– Utmaningen! Allt måste snäppas upp ett steg till och jag hoppas det kommer bli en ännu starkare känsla av att alla gör allt för varandra nu när det blir ännu hårdare sportsligt. Att verkligen få sättas på prov och fortsätta bygga tillsammans med det här laget och förhoppningsvis visa för alla att Hammarbys damlag kommer att kunna vara med och bli ett lag att räkna med även i högsta serien.

Vi tackar Hanna för pratstunden och önskar henne och laget stort lycka till med den hårda försäsongen som nu väntar innan skridskorna åker på igen i augusti!