Hammarby toppar tidernas statistik mot AIK

Bandyhistorikern Claes G Bengtsson bjuder på följande text som derbyuppladdning inför i morgon:

Matcher mellan Hammarby och AIK hör inte till vanligheterna i bandy. De båda klubbarna har bara mötts sju gånger sen seriespelet inleddes trettonhelgen 1931, tre gånger i högsta serien och fyra i den näst högsta.

Att det spelats så få matcher mellan de båda klubbarna beror på att de nästan alltid tillhört olika divisioner.

På 50-talet, när båda stod på topp, bestod den högsta serien av två grupper, norra och södra. Hammarby var alltid placerat i den norra, AIK i södergruppen och därmed inga möten. Men så var inte fallet när allsvenskan hade premiär 1931. Stockholm hade då fyra elitlag, AIK, Djurgården, IK Göta och Hammarby. AIK och Hammarby placerades i norrgruppen, DIF och Göta i den södra. Därmed kom Hammarby och AIK att mötas första gången i seriespel söndagen den 11 januari 1931 på Stadion. AIK:s fotbollsbetonade lag vann med 5-1. 1 500 åskådare såg på när ”Mulle” Petersen och ”Jompa” Nilsson gjorde två mål var och ”Pära” Kaufeldt ett för AIK. För Hammarby nätade Stig Holmin. AIK avancerade sen till SM-final, där man besegrade Karlstads-Göta med 4-3.

29 år mellan matcherna

Sen dröjde det ända till 1960 innan den det dags för nästa allsvenska möte. Den 10 januari vann AIK med 1-0 på Stadion. Matchens enda mål gjordes av Nils-Åke Antonsson, bördig från Åmål. I AIK-målet storspelade Bertil Skyllmar, tidigare Hammarby-keeper under namnet Svensson.

Det tredje mötet ägde rum för en knapp månad sen på Östermalms IP. Då vann AIK med 3-2. Fredagens möte blir det fjärde. Äntligen dags för Hammarbyseger?

Idel Hammarbyvinster

I dåvarande division II, numera allsvenskan, har lagen mötts fyra gånger. Hammarby har vunnit samtliga matcherna. Bäst gick det vintern 1942, då vann Hammarbys hockeybetonade lag med hela 10-2. ”Kurre Kjellis” Kjellström gjorde tre mål, Stickan Andersson och ”Hogge” Nurmela två var, samtliga tre flerfaldiga hockeymästare med Hammarby. 1941 blev det också Hammarbyseger liksom säsongen 1969/70 (två gånger, 5-2 och 4-2). Dom gångerna var det framförallt Leffe Fredblad och Benny Söderling som gjorde Hammarbys mål, medan Börje Andersson storspelade i målet.

Storseger för 101 år sen

Tillbaka till forntiden så besegrade Hammarby AIK i SM-premiären 1919 (avgjordes då i cupform) med hela 14-1! En klassiker är också en julmatch mellan lagen 1957. I genrepet inför seriepremiären vann Hammarby med 4-1 på en blöt sjöis, sjön Skuggan i Tureberg.

Flera spelare har genom åren spelat i både Hammarby och AIK, här är några kända namn:

”Acke” Nilsson gjorde Hammarbys första hemmamål någonsin 1931 (2-1 mot Rättvik). Sen gick han över till AIK, där han blev svensk mästare i fotboll 1937.

”Acke” Eriksson spelade i många år i AIK, sen gick han över till Hammarby och spelade SM-final 1957.

Kjelle Jacobsson var en suverän trollgubbe i både AIK och Hammarby på 50-och 60-talen. Liksom hälsingegrabben Karl-Erik ”Snobben” Ahlström, 50-talet.

Bertil Svensson (sen Skyllmar) vaktade målet före båda klubbarna.

Benny Söderling, känd som ”Benny Guldfot” efter ett klassiskt kvalmål för AIK i fotboll 1962, spelade allsvensk bandy före både AIK, IFK Stockholm och Hammarby.

Jens ”Lill-Lotta” Lindblom var i många år lagkapten i Hammarby och SM-finalist 1957. Sen blev fotbollstränare och spelande tränare i bandy i AIK.

Patrik Nilsson, nu i AIK, stänkte för några vintrar sen in massor av mål för Hammarby.

/CLAES-G BENGTSSON