Hammarby tappade sista kvarten

Hammarby föll i bortamötet mot Bollnäs, som vann med 8-3 efter 2-1 i paus. Trots en tidig ledning för Hammarby gick Bollnäs upp i en tvåmålsledning. Hammarby kvitterade till 3-3 men sista kvarten drog Bollnäs ifrån målmässigt.

När Adam Gilljam och Ted Bergström var tillbaka kunde tyvärr inte David Pizzoni, Simon Folkesson och Pontus Nordenfors spela. Enligt Hammarby bandy beroende på lättare skade- och sjukbekymmer. Så inte heller denna gång kunde Hammarby mönstra det starkaste laget. Max Bergström vaktade målet.

Hammarby inledde bra trots en rejäl motvind och skapade en högerhörna i tredje minuten. Skottet tog i muren men Adam Gilljam nätade på returen, en tidig ledning 0-1 till Hammarby. Hammarby försökte hålla i bollen och skapade ett par hörnor till i halvleken. Bollnäs tog sig runt på kanterna och inriktade sig på att skapa hörnor. I mitten av halvleken blev Jesper Jansson i Bollnäs utvisad för hakning, men Hammarby kunde inte utnyttja spelarövertaget. I stället jobbade sig Bollnäs in i matchen och radade upp hörnor, Hammarby rusade effektivt och målen uteblev. Ända tills Bollnäs sjätte hörna, när ett skott från Christoffer Fagerström letade sig in i mål och matchen var utjämnad till 1-1. Ett par minuter senare tog Bollnäs ledningen när Samueli Helavuori balanserade på kortlinjen och spelade in till Marcus Ståhl som gjorde 2-1. Bollnäsledning i paus efter en halvlek som inte bjöd på något högre tempo. Tyvärr blev Hammarby lite passiva efter den tidiga ledningen.

I andra halvlek fick Bollnäs en tidig hörna. Daniel Mossberg slog in 3-1 på en hörnvariant. Men Hammarby svarade direkt. Efter avslag slog Adam Gilljam från mittlinjen en lyra till Jacob Bucht som rundade en försvarare och reducerade till 3-2. Jesper Larsson drog på sig en ny utvisning och Hammarby kunde skapa en hörna. Robin Sundin sköt och skottet letade sig in i mål via en Bollnässpelare. Kvitterat till 3-3. Bollnäs valde att ta timeout när Hammarby var på väg att skaffa sig ett övertag i matchen.

Tjugo minuter in i halvleken kom Christian Michelsson från högerkanten. Hammarbyförsvaret agerade passivt när han sökte sig in mot mitten och sköt 4-3. Felix Nyman drog på sig en utvisning strax efter. Hammarby fick ändå en jättechans att kvittera när David Thorén tog sig fram och spelade in mot Ted Bergström, tyvärr hoppade bollen över Bergströms klubba i avgörande skede. I stället fick Bollnäs en hörna trots Hammarbyspelarnas intensiva protester, troligen med rätta. Daniel Mossberg utökade till 5-3 med ett högt skott. Ett par minuter senare åkte Per Hellmyrs upp från egen planhalva och sågade sig igenom hela Hammarbylaget innan han satte 6-3. Hammarby tog timeout men lyckades inte komma in i matchen. Hellmyrs låg också bakom 7-3 när han serverade en långboll till Mickelsson som blev fri och kunde göra 7-3. Sista målet, 8-3, kom på en hörnretur i slutminuterna.

Tyvärr gick inte övriga resultat Hammarbys väg. Sirius besegrade Vetlanda och passerade Hammarby, som nu är utanför slutspelsplats. Och Vänersborg på kvalplats tog en poäng mot Västerås och ligger nu bara en poäng efter Hammarby. Så bortamatchen mot Vetlanda på fredag blir en verklig måstematch för Hammarby.

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti

Matchfakta (preliminärt)
Bollnäs – Hammarby 8-3 (2-1)
0-1 Adam Gilljam (3)
1-1 Christoffer Fagerström (33)
2-1 Marcus Ståhl (36)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
3-1 Daniel Mossberg (49)
3-2 Jacob Bucht (50)
3-3 Robin Sundin (55)
4-3 Christian Mickelsson (69)
5-3 Daniel Mossberg (78)
6-3 Per Hellmyrs (81)
7-3 Christian Mickelsson (85)
8-3 Andreas West (89)

Publik: 1179
Hörnor 10-9
Straffar: 0-0
Utvisningar: Bollnäs 2 x 10, Hammarby 1 x 10

Tags: