Hammarby föll stort i premiären

Hammarby förlorade borta mot AIK, som vann med 11-3, i paus 6-2. Genom ett passivt Hammarbyförsvar kunde AIK avgöra matchen tidigt. Andra halvlek bjöd på lägre tempo och Hammarbys slutspurt kom av sig efter tre snabba utvisningar.

Christopher Fagerström saknades i truppen efter en avstängning från förra säsongen, men är tillbaka i nästa match. Pavel Bulatov var libero i Hammarby och målen vaktades av Filip Mörkdal och Andreas Bergwall. Det var den första elitseriematchen som spelades i Gubbängens Skridsko- och Bandyhall.

AIK gick på offensiven från start, och Hammarbys försvar hängde inte med. Målen kom snabbt och AIK gjorde två mål på fyra minuter innan tränaren Pierre Roos valde att ta time-out. Försvaret blev lite tätare, och Hammarby lyckades även forcera in ett mål som dessvärre blev bortdömt. Och efter bland annat två skott utifrån av William Arvidsson och ett hörnmål ledde AIK med 6-0 efter en dryg halvtimma. På Hammarbys andra hörna, strax innan paus, reducerade David Pizzoni med en fullträff. Strax efteråt sköt Daniel Mossberg utifrån från vänster, Andreas Bergwall tvingades lämna retur och Kasper Milerud höll sig framme och nätade till 6-2.

I andra halvlek utökade AIK direkt till 7-2 efter en snabb spelvändning och Hammarbys energi från slutforceringen i första halvlek kom av sig. Ändå lyckades laget skapa några chanser samtidigt som matchtempot gick ner. I mitten av halvleken drabbades Hammarby av två utvisningar, på David Pizzoni och David Jansson. Hammarbys bästa prestation kom när Alexander Egorychev överlistade Bergwall med ett snabbt skott, framspelad av Ivan Lebedev. Men Johan Esplund svarade med ett hörnmål, och AIK ledde med 8-3. Och efter en ny Hammarbyutvisning tog energin slut. AIK gjorde ytterligare tre mål i slutet av matchen, det sista på straff.

För Hammarby gäller det nu att ladda om och titta framåt. Filip Mörkdal i målet kunde inte göra så mycket åt AIKs mål, och han höll ändå siffrorna nere med några kvalificerade räddningar. Det var inte bara försvaret som brast i denna match. Även offensivt blev det för mycket soloåkningar. Så det gäller att hitta tillbaka till spelet laget visade prov på i de sista träningsmatcherna. Nästa vecka är det dags för första hemmamatchen, då kommer Bollnäs till Stockholm. Det blir Bollnäs premiärmatch i elitserien, eftersom deras match mot Tellus blev inställd. Matchen spelas på Zinken om det finns is där, annars i Gubbängshallen.

/Sten Haase

Matchfakta
AIK – Hammarby 11-3 (6-2)

1-0 Alan Dzhusoev (2)
2-0 Daniel Andersson (4)
3-0 William Arvidsson(11)
4-0 William Arvidsson(25)
5-0 Christian Frohm (32)
6-0 Tobias Nyberg (33)
6-1 David Pizzoni (43)
6-2 Kasper Milerud (45)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
7–2 Erik Pettersson (47)
7-3 Alexander Egorychev (73)
8-3 Johan Esplund (76)
9-3 Daniel Andersson (81)
10-3 Johan Willes (84)
11-3 Linus Pettersson (88)

Publik: 50
Hörnor 5-8
Straffar: 1-0
Utvisningar: AIK 1 x 10, Hammarby 5 x 10