Hammarby föll i tät match

Hammarby förlorade hemma mot Bollnäs med 3-7, efter 2-2 i paus. Matchen stod och vägde ända till slutminuterna, när gästerna drog ifrån med tre mål på fem minuter. Trots förlusten var det kanske Hammarbys bästa match hittills.

Filip Mörkdal vaktade Hammarbys mål. Jonas Söder, som skadade sig för en vecka sedan, var tillbaka igen. Så nu finns ”bara” Felix Nyman och Calle Rutqvist på skadelistan. Matchen bjöd på ett publikvänligt väder, sju plusgrader och inget regn i luften. Men det milda vädret gjorde isen mjuk och svårspelad.

Hammarby inledde bäst. I fjärde minuten kom David Thorén solo med Bollnäs målvakt Pertti Virtanen, som gjorde en jätteräddning. Men i anfallet efter fick Thorén en ny chans, och då drog han åt vänster och nätade utan chans för målvakten. Ledning för Hammarby med 1-0. I tionde minuten drog Brobergs Joel Wigren upp bollen. Han spelade fram till Christoffer Fagerström som sköt utifrån. Skottet överlistade Mörkdal, som kanske var skymd av ett par försvarare. Bollnäs tog också ledningen fem minuter senare när en av matchens giganter, Samuli Helavuori, slog in 1-2 ur liten vinkel från höger. Hammarby hade några chanser att kvittera, men i mitten av halvleken mjuknade isen och bollen hoppade ofta över klubban. Lagen satsade mer och mer på långbollar. När tio minuter återstod av halvleken kom Simon Folkesson från vänsterkanten och spelade in bollen framför mål. Ted Bergström fastnade i målvakten men Ivan Lebedev var obevakad och kvitterade till 2-2. Innan paus sköt David Jansson tätt utanför på ett frislag, men första halvlek slutade oavgjort.

I andra halvlek tog Bollnäs ledningen. Ett skott utifrån studsade snett och hamnade hos Fagerström som kunde lyfta in bollen till 2-3 efter knappt tio minuter spelade. Strax efteråt drev Bergström upp bollen på vänsterkanten och sköt, på returen fick David Jansson ett fint läge, men bollen smet utanför. Men Hammarby kvitterade till 3-3 i mitten av halvleken i en snygg kombination när David Pizzoni drev upp bollen, Jakob Bucht tog över och sköt. Efter Virtanens räddning nätade Jonas Söder på sin andra retur. Tyvärr svarade Bollnäs med 3-4 i anfallet efter när Hammarbyförsvaret inte hann rensa utan Kasper Milerud kunde slå in bollen. Ted Bergström fick ett jätteläge att kvittera men bollen gick utanför. Hammarbyspelarna var missnöjda med flera domslut och tyckte sig snuvade på flera hörnor. Det dömdes dock inte hörna till Bollnäs när en domare stod i vägen och hindrade en Hammarbyspelare att fånga bollen innan kortlinjen. Med en kvart kvar tog Hammarby timeout och Pizzoni Elfving fick en mer offensiv roll. Spelet växlade sedan och isens kvalitet försämrades igen. Hammarby var tvingade att satsa offensivt och med fem minuter kvar utökade Christian Mickelsson Bollnäs ledning med två mål till 3-6. I slutminuten fick Bollnäs en straff och Fagerström fastställde slutresultatet till 3-7.

Trots förlusten visade Hammarby upp ett bättre spel än tidigare på säsongen. Simon Folkesson och Robin Sundin skapade mycket framåt tillsammans med Ted Bergström och Jakob Bucht. Fredrik Larsson var också stabil som sista utpost framför Mörkdal. På fredag möter Hammarby Motala borta och nästa onsdag kommer Broberg till Zinken. Vi får hoppas att Hammarby kan bygga vidare på det fina spelet som laget stundtals visade i kväll.

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti

Matchfakta
Hammarby – Bollnäs 3-7 (2-2)
1-0 David Thorén (4)
1-1 Christoffer Fagerström (10)
1-2 Samuli Helavuori (16)
2-2 Ivan Lebedev (34)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
2-3 Christoffer Fagerström (53)
3-3 Jonas Söder (65)
3-4 Kasper Milerud (66)
3-5 Christian Mickelsson (87)
3-6 Christian Mickelsson (89)
3-7 Christoffer Fagerström (92)

Publik: 1523
Hörnor 3-6
Straffar: 0-1
Utvisningar: Hammarby 1 x 10, 1 x 5, Edsbyn 1 x 10

 

Tags: