Hammarby föll i regnigt derby

Hammarby förlorade bortamatchen mot AIK som vann med 3-2, i halvtid 3-1. Hammarby inledde bäst men AIK hade en lyckosam kvart med tre mål. I andra halvlek kom en reducering, men regn förstörde isen och Hammarby hann inte i kapp.

Första derbyt mellan lagen på 59 år spelades på Östermalms IP. En klassisk arena, men belysningen höll knappast allsvensk klass. David Pizzoni, som stod över matchen mot Vänersborg, spelade i en offensiv roll. Glädjande också att Ivan Lebedev var tillbaka i laget, han har missat flera matcher efter en hjärnskakning. Max Bergström vaktade målet. Termometern visade plusgrader, och matchen inleddes utan nederbörd. Tyvärr började det regna i paus. De sista 20 minuterna regnade det ganska kraftigt och båda lagen satsade på långbollar.

Hammarby inledde bäst medan AIK var mer avvaktande. I tionde minuten kom Adam Gilljam fram och spelade till Jonas Söder som i bra position satte bollen strax över. Efter en dryg kvart kom Jakob Bucht på högerkanten. Han spelade in till Gilljam som sköt, Andreas Bergwall i AIK räddade, men Gilljam satte returen till 1-0 från nära håll. I tjugonde minuten fick AIK ett frislag som blev till en högerhörna. På hörnan sköt Sebastian Ytterell, och bollen letade sig in till kvittering 1-1. Isen blev bli lite mer svårspelad och Hammarby tappade tempo, AIK blev i stället mer aktiva och skaffade sig ett frislag i mitten på Hammarbys planhalva. Patrik Nilsson sköt och Johan Willes styrde bollen i mål till AIK-ledning 2-1. Hammarbyspelarna protesterade eftersom en AIK:are i klart offsideläge störde Max Bergström. AIK skaffade sig en ny hörna, då fick Kalle Lempinen en fullträff till 3-1. Hammarby fick sista målchansen i halvleken när David Pizzoni spelade in till en fristående David Jansson, som inte fick bollen förbi Bergwall.

Även i andra halvlek inledde Hammarby bäst. Efter drygt tio minuter tog Robin Sundin hand om bollen i eget försvarsområde. Han tog fart, slalomåkte genom hela AIK:s lag och sköt. Bergwall räddade och Ted Bergström höll sig framme och stötte in reducering till 3-2. AIK fick ett jätteläge att utöka ledningen, men bollen tog i stolpen och gick till Hammarbyspelare. Isen blev mer svårspelad, regnet tilltog och bollen hoppade markant. Hammarby tog timeout 20 minuter in i halvleken. Båda lagen satsade på långa uppspel och långa målvaktsutkast. I slutminuterna fick AIK två utvisningar när Hammarbyspelare stoppades ojust. Men tyvärr kom ingen kvittering.

Hammarby var värda att få med sig en poäng. Alla AIKs mål kom på fasta situationer, medan Hammarby inte hade samma precision på hörnorna som i de senaste matcherna. Hammarby gjorde ingen dålig insats med tanke på förhållandena. Robin Sundin var nog Hammarbys bäste spelare i matchen. Nu gäller det för Hammarby att ladda om till två täta hemmamatcher: mot Västerås på onsdag och Vetlanda på fredag. Returmötet mot AIK spelas den 3:e januari på Zinken.

/Sten Haase
(Foto: Stéfan Bertolotti)

Matchfakta
AIK – Hammarby 3-2 (3-1)
1-0 Adam Gilljam (16)
1-1 Sebastian Ytterell (21)
2-1 Johan Willes (32)
3-1 Kalle Lempinen (38)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
3–2 Ted Bergström (53)

Publik: 3923
Hörnor 6-6
Straffar: 0-0
Utvisningar: AIK 2 x 10, Hammarby 2 x 10

Tags: