Hammarby föll i avslagen match, AIK väntar i åttondelen

Hammarby föll borta mot Broberg med 5-3, i paus 4-1. Oavgjort efter halvtimman blev till Brobergsledning med tre mål innan paus. Andra halvlek blev avslagen. Nu väntar AIK i åttondelsfinal. Hemma på tisdag, retur torsdag.

Broberg hade mest att spela för, en direktplats till kvartsfinal om man höll undan för AIK. Hammarby på tionde plats var i praktiken klara för åttondelsfinal, men kunde klättra en eller två platser i tabellen. Pontus Nordenfors var tillbaka i Hammarby, efter att igår antagligen fört Tellus tillbaka till elitserien.

Broberg dominerade första halvleken och tog också ledningen efter en kvart. Ett lyft från Adam Wijk till Jonas Engström ställde Hammarbyförsvaret. Innan dess hade Max Bergström i målet gjort ett par kvalificerade räddningar och även haft god hjälp av sin högerstolpe. Hammarby kom till få avslut. I mitten av halvleken fick laget ändå en bättre period som avslutades med hörna. Den såg ut att bli misslyckad men Hammarby behöll bollen och Adam Gilljam kunde kvittera till 1-1 på retur från muren. Men Broberg återtog initiativet direkt. Först genom ett mål ur liten vinkel av Martin Söderberg, och en dryg minut senare rann Jonas Nygren igenom och nätade till 3-1. Och på ett nytt lyft från Wijk kunde Martin Söderberg efter en imponerande nedtagning fastställa halvtidsresultatet till 4-1.

Hammarby inledde andra halvlek bäst och skapade ett par hörnor. Efter andra hörnan behöll Hammarby trycket och bollen hamnade hos Simon Folkesson, som fick tid att ladda och satte bollen i målvakten Henrik Rehnvalls högra kryss. Men reduceringen till 4-2 förändrade inte matchbilden. Hammarby fortsatte att äga boll men gjorde ingen större forcering för att få liv i matchen. Tankarna var nog redan på åttondelsfinalen. Matchen avslutades med två straffmål de sista tio minuterna. Martin Söderberg slog in sitt tredje mål, som betydde 5-2. Och Adam Gilljam satte 5-3 med ett slagskott, som överraskade inte bara målvakten.

Broberg ägde första halvlek och när siffrorna rann iväg innan paus kändes matchen avgjord. Andra halvlek blev avslagen, men med ett visst övertag för Hammarby. Inget av lagen valde att ta timeout. Trots att det var en snäll match blev det fem utvisningar andra halvlek. För Hammarbys del gäller det att täta till försvaret och se upp med motståndarnas lyft inför kommande slutspelsmatcher. AIK väntar i åttondelsfinalen, hemmamatch på tisdag, borta på torsdag. Läs mer på hemsidan om de kommande matcherna.

/Sten Haase
Foto: Stefán Bertolotti

Matchfakta
Broberg – Hammarby 5-3 (4-1)
1-0 Jonas Engström (14)
1-1 Adam Gilljam (29)
2-1 Martin Söderberg (30)
3-1 Jonas Nygren (32)
4-1 Martin Söderberg (37)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
4-2 Simon Folkesson (56)
5-2 Martin Söderberg (83)
5-3 Adam Gilljam (91)

Publik: 1359
Hörnor 8-7
Straffar: 1-1
Utvisningar: Broberg 2 x 10, Hammarby 3 x 10

Tags: