Förlust i hemmapremiären

Hammarby föll mot Vänersborg med 3-5 i Gubbängen. Underläge i paus var kvitterat i mitten av andra halvlek. Vänersborg drog ifrån igen, men Hammarby gav inte upp. Men spurten kom av sig med två snabba utvisningar med kvarten kvar.

Robert Rimgård var avstängd och ersattes av Felix Nyman på liberopositionen. Målet vaktades av Matteo Tuvesson eftersom Filip Mörkdal är skadad. Drygt 1000 Hammarbyare hade sökt till till Gubbängen, 1041 enligt publiksiffran.

Större delen av första halvlek bjöd på avvaktande spel från båda lagen. Lagen spelade runt och det var få målchanser. Vänersborg visade upp ett kompakt försvar som Hammarby hade svårt att tränga igenom. En halvtimma in i matchen fick Hammarby hörna. Skottet gick utanför. Men Vänersborgs målvakt Kimmo Kyllönen överraskade med ett utkast över nästan hela plan till en friåkande Niklas Holopainen. Ledning 0-1 för gästerna. Vänersborg drabbades av en utvisning men kunde ändå utöka till 0-2 genom Emil Viklund, som strax efter målet blev utvisad. Tyvärr kunde inte Hammarby utnyttja möjligheten att ha två man mer på plan under sju minuter. Underläget 0-2 stod sig till paus.

I andra halvlek inledde Hammarby starkast. David Jansson var på väg att näta när han stoppades av Kyllönen, men i stället för straff fick Hammarby nöja sig med hörna. Men Jansson nätade ändå strax efter. Snyggt framspelad av Adam Gilljam sköt han från vänsterkanten via bortre stolpen. Hammarby skapade flera farligheter, men Kyllönen storspelade hela matchen. Kvitteringen kom ändå i 63:e minuten. En vänsterhörna fastnade i muren. Flera Hammarbyspelare var framme för att trycka in bollen, som troligen var inne och vände innan Felix Nyman definitivt kunde näta. Men Vänersborg återtog ledningen genom Viklund. Direkt valde Vänersborg (!) att ta time-out. Vänersborg utökade till 2-4. Men Robin Sundin reducerade snabbt till 3-4. Inspelet från vänsterkanten kom från Kasper Milerud. Men Hammarbys slutspurt kom av sig när först David Pizzoni och sedan Lucas Dalin blev utvisade när en kvart återstod av matchen. I stället avgjorde Viklund med sitt tredje mål för dagen och fastställde slutresultatet till 3-5.

Hammarby väntar fortfarande på sina första elitseriepoäng. Men jämfört med matchen mot Broberg var det ett fall framåt. Adam Gilljam visade att han kommer att bli viktig för Hammarby i vinter. På fredag möter Hammarby nykomlingen Gripen på bortaplan.

Matchstatistik Hammarby – Vänersborg 3-5 (0-2)

Målskyttar: David Jansson, Felix Nyman, Robin Sundin
Assist: Adam Gilljam, Kasper Milerud
Hörnor: 16-8
Hörnmål: 1-1
Skott på mål: 8-0
Utvisningar: 30 min-30 min. David Pizzoni 10 min, Lucas Dalin 10 min, Adam Gilljam 10 min

/Sten Haase
foto: Romus Ramström, Stéfan Bertolotti