Bajarna från Broberg

Mats fick en pratstund med Stefan Karlsson, Adam Gilljam och bröderna Bergström inför matchen mot Broberg.

Kände ni varandra sedan tidigare? Eller kände till?
Max: Jag känner ju min bror säger Max med ett flin.
Ted: Adam spelade med oss 88:or så gott som från start. Vi var så få så han kom med. Det har även blivit många landbandymatcher tillsammans under åren.
Stefan: Jag känner deras föräldrar. Spelade ihop med Max och Teds pappa hela vägen från pojkbandy till a-laget i Broberg. Jag växte upp med Adams pappa, nästan som grannar. Sedan var jag tränare i Broberg när Ted och Adam spelade där. Max flikar in att han debuterade i ett gästspel som yngre tonåring när Stefan var tränare där. Alla är uppvuxna i närheten av varandra.

Hur var det att växa upp i Söderhamn? Sett till bandy?
Ted: Vi spelade mycket hockey och bandy mellan träningarna. Men sedan när man väl var i a-laget kändes det som om man körde fast. Broberg spelade kvartsfinal 10-11 år rad, men kom aldrig vidare. Så jag ville ha nya utmaningar och lämnade för Västerås för sju år sedan.
Adam: Det är andra förutsättningar där än i Stockholm. Det är mer lättillgängligt att åka skridskor flera dagar i veckan, mellan träningarna. När Broberg gick upp i högsta serien -99 blev jag än mer inspirerad.
Stefan: Det är den klart största sporten i stan, så det är ganska naturligt att man hamnar inom bandyn om man är idrottsintresserad och vill idrotta. Men det finns andra sporter där också. Det finns en bra grund som skapar många bra spelare, men som av någon anledning inte riktigt lyckas behålla alla bra spelare som seniorer.

Hur kommer det sig att ni hamnade i Bajen?
Max: Det har varit en dröm att få spela i en sån här stor klubb. Det finns ingen större klubb än Bajen. Så när tillfälle gavs så var det häftigt och jag tog den.
Ted: Det var nära att jag kom till Bajen redan för sju år sedan, men då valde jag Västerås. Bland annat lockade inomhushallen mer. Men nu när chansen att få spela i Bajen dök upp igen tog jag den. Jag vill spela på Zinken för Bajen. Det är en häftig känsla att spela här. Jag vill också vinna något stort så som SM-guld med Bajen. Att få uppleva något sådant är stort med den publik som Bajen har. Jag minns när jag var på Friends 2013 när Bajen vann. Det var häftigt! Sedan var det ännu enklare att välja Bajen när Adam, Max och Stefan redan var här.
Adam: Det var 8 år sedan jag flyttade hit. Jag ville komma till ett bättre lag för att utvecklas som bandyspelare. Det fanns många landslagsspelare här då så det var givet. Det är inget jag ångrar.
Stefan: Jag kom hit -99 första gången. Bajen hade börjat bygga upp laget och intresset ökade enormt. Det var intressant att vara med på den resan. Jag flyttade hit från Karlstad med familjen för att bo i Stockholm och träna Bajen. Jag har inte ångrat en sekund att jag gjorde det. Sen har jag varit i Bajen i omgångar under åren.

Hur känns det att möta möta sin moderklubb?
Ted: Jag lägger det åt sidan. Första året var det lite speciellt, men nu är det är en helt vanlig match. Det kanske är lite mer speciellt så för Max, eller? Jo, kanske svarar han lite tankfullt.
Adam: Nu är det som att möta vilket lag som helst. Det var 8 år sedan jag spelade där. Visst känner man några spelare, men det är som att möta vilket lag som helst.
Ted:Nu har Adam spelat fler säsonger i Bajen än i Broberg.
Stefan: Jag känner mig mer som Hammarbyare nu än som Brobergare. Men man har många vänner kvar i Broberg.

Det var en hård match mot Motala i fredags…
Adam: Ja, det var en konstig match eller vad det nu var…
Stefan: Vi är aldrig nöjda med att tappa poäng, men en sådan där match med plan som en mjuk tvättbräda med endast en avbytare stärker en psykiskt. Det är hårt, men vi blir starkare av det. Det börjar se bättre ut på skadefronten. Snart har jag så många spelare på träningen att jag inte vet vad jag ska göra med dem säger Stefan med ett flin.
Ted: Vi är inne i en uppbyggnadsfas där vi blir bättre och bättre hela tiden.

/Mats Öström