Vinst i returen mot Frillesås

Ivan Lebedev blev tvåmålsskytt när Hammarby vann knappt men välförtjänt mot Frillesås på Zinken. Matchen slutade 5-4, i paus 2-1. Hammarby var vassare i avslutningarna och hade det flyt som laget saknat de senaste matcherna.

Matchen spelades under bästa möjliga förutsättningar – fyra minusgrader och vindstilla på Zinken. Hammarby var i det närmaste tvungna att vinna för att hålla liv i slutspelshoppet. Frillesås kunde spela avslappnat efter senaste vinsten. Målen vaktades av Filip Mörkdal och Christian Axelsson.

Frillesås inledde matchen starkare och skapade tidigt ett par farligheter. David Mossberg stod för Hammarbys första chans. På väg mot mål blev han upphakad i straffområdet utan åtgärd från domarna. Första kvarten gick till Frillesås men Hammarbys försvar stod emot bra. Efter en dryg kvart fick Ivan Lebedev bollen av David Jansson vid mittlinjen. Han fintade sig igenom hela Frillesås försvar på egen hand och överlistade målvakten. 1-0. Målet blev början på en vassare period för Hammarby. Daniel Mossberg var nära att utöka ledningen. Men det blev Kasper Milerud som ordnade 2-0. Christoffer Fagerström drev upp bollen, avvaktade och serverade Milerud en perfekt passning. Frillesås skapade ett par hörnor. På den andra reducerade Adrian Emretsson till 2-1. I slutet av halvleken fick Frillesås övertaget på nytt. Mörkdal svarade för en viktig räddning. Och precis innan paussignalen blev två Frillesåsspelare fria, men ingen tog avslutet.

Hammarby utökade ledningen fem minuter in i andra halvlek. Robin Sundin drev upp bollen, han sköt från långt håll, eller var det en passning? Bollen hamnade i alla fall hos Ivan Lebedev som nätade till 3-1. Strax efteråt tog sig Fagerström in i Frillesås straffområde. Han blev ojuste stoppad och domarna dömde straff, som Mossberg tog hand om. Mossberg satte bollen säkert och otagbart till vänster om målvakten, ledning 4-1. Men Frillesås visade sin effektivitet på fasta situationer och reducerade på hörna till 4-2 när en knapp halvtimma återstod. En hörnvariant hamnade framför mål och Hammarby hann inte få bort bollen. Mörkdal fick också avvärja ett par vassa Frillesåschanser.

Spelet blev mer fysiskt men också mer ostrukturerat från båda håll. Så Carl Malm valde att ta timeout för att styra upp matchen. Med en kvart kvar att spela blev Felix Nyman utvisad i samband med en Frillesåshörna. Fredrik Brandin fick senare en jättechans att reducera. Men spelet vände och i stället skapade Hammarby en högerhörna. Christoffer Fagerström satte bollen i nättaket och Hammarby ledde med 5-2. Hammarby skapade sedan en dubbelchans utan att få in bollen. I stället reducerade Fredrik Brandin på volley till 5-3, trots att Hammarbyspelarna ville få målet bortdömt för hög klubba. Frillesås fortsatte att pressa och Mossberg tvingades ta en utvisning. Med halvminuten kvar att spela reducerade Frillesås på nytt, till 5-4. Men Hammarbys ledning stod sig matchen ut.

Hammarbys seger betydde att den dystra sviten på sju raka förlustmatcher bröts. Matchen bjöd inte på något större skönspel men mer kamp och intensitet, och den här kvällen ville Hammarbys spelare mest. Ivan Lebedev och Mossberg, Fagerström, Milerud svarade för viktiga mål. Och så är det tryggt att ha Mörkdal som en säker utpost i målet. Robin Sundin har också hittat tillbaka till sitt fina spel efter det långa uppehållet. Samspelet i laget fungerade också mycket bättre än i de senaste matcherna. Genom segern knappade Hammarby in en poäng i slutspelsjakten och är nu två poäng efter Sirius på tionde plats. På Bandyns dag på lördag står Tellus för motståndet.

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti

Matchfakta
Hammarby – Frillesås 5-4 (2-1)
1-0 Ivan Lebedev (17)
2-0 Kasper Milerud (24)
2-1 Adrian Emretsson (35)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
3-1 Ivan Lebedev (50)
4-1 Daniel Mossberg (54)
4-2 Fredrik Brandin (61)
5-2 Christoffer Fagerström (79)
5-3 Fredrik Brandin (86)
5-4 Anton Lööf (94)

Publik: 8
Hörnor 4-7
Straffar: 1-0
Utvisningar: Hammarby 2×10, Frillesås 1×10