Viktig seger efter sen vändning

Hammarby vann bortamötet mot Örebro med 3-5 men segern satt långt inne. Hammarby låg under både i första och andra halvlek men två snabba mål på slutet vände till seger. David Jansson stor matchhjälte med fyra mål och en assist.

Två poäng var i det närmaste ett måste för Hammarby i ett knepigt tabelläge. I laguppställningen saknades Niklas Gifting på grund av sjukdom och Ivan Lebedev är fortsatt skadad. Robert Rimgård spelade igen men var inte med i startelvan. Matteo Tuveson vaktade målet. Tom Nyström var kvar i liberopositionen, och på topp spelade Pontus Nordenfors framför David Jansson och Kasper Milerud. I Örebro saknades Simon Folkesson efter en fotskada. Joakim Bergqvist var målvakt.

Hammarby inledde offensivt och kom till ett par tidiga avslut. Efter tio minuter blev spelet lite jämnare när Örebro tätade ihop sig i straffområdet och Hammarby fick vända om. Det blev lite kalabalik framför Tuveson och nära ett baklängesmål vid ett tillfälle, men bollen gick till hörna. Örebro tog ändå ledningen när Tomas Knutson ohotad fick skjuta 1-0. Målet gav Örebro självförtroende och laget kom i flera anfall. Filip Bergman fick skottläge och sköt hårt i trävirket. Men Hammarby kvitterade till 1-1 med en kvart kvar av halvleken. Kasper Milerud kom in framför mål, stoppades upp och tappade bollen. Bollen hamnade hos David Jansson som sköt förbi Bergqvist. Hammarby skapade en del hörnor, som inte var nära att resultera.

Strax innan pausvilan tog Hammarby ledningen med 1-2. David Jansson höll sig framme igen på ett inspel. Örebrospelarna ville få målet bortdömt men domarna var tydliga med att målet var godkänt. Efter lite bråk mellan Robin Folkesson och Felix Nyman fick båda spelarna besöka båset i en dubbelutvisning. Hammarby fick vara nöjda med ledningen i paus, det skapades inte så många målchanser utom i matchinledningen och tempot var lågt. Örebro satsade på många lyft, men Hammarbyförsvaret var observanta och ställde i offside.

Örebro fick en drömstart i andra halvlek. Bergqvist i målet skickade ut bollen till Martin Flodström som avlossade ett skott långt utifrån. Skottet tog precis under ribban och ställningen var utjämnad igen, 2-2. Hammarby skapade massor av hörnor och kom till en del avslut utan att näta. Matteo Tuveson sattes inte på så stora prov men fick göra ett par viktiga räddningar. David Brodén blev utvisad och matchen blev mer avvaktande. När tre Örebroare tog sig fram till straffområdet kom också hemmaledningen, 3-2. Hammarby valde att ta timeout direkt efter målet.

Och timeouten gav resultat efter några minuter. Hammarby skapade en vänsterhörna, bollen gick till David Jansson som satte bollen högt och otagbart. Matchen var jämt på nytt, och det kändes som om Örebro fick svårare att stå emot Hammarbys attacker och det blev stora luckor bakåt. Hammarby återtog ledningen till 3-4 när David Jansson och Kasper Milerud tog sig fram mot mål, Jansson spelade till Milerud som satte bollen i nät och samtidigt blev fult tacklad. Örebro fick en utvisning, och ytterligare en Örebrospelare drog på sig en utvisning några minuter senare. Med två spelare borta blev det öppet i Örebroförsvaret. Robin Folkesson blev liggande på isen, och då valde Örebro att ta timeout. Laget satsade offensivt, men Hammarby spelade taktiskt, lyckades stoppa anfallsförsöken och behöll bollen inom laget. Med två minuter kvar av matchen kom det förlösande 3-5-målet, åter signerat av David Jansson.

Med kämpasegern tog sig Hammarby förbi Vetlanda och med två matcher mindre spelade är laget tre poäng efter Vänersborg på sista slutspelsplatsen. Så slutspelschansen lever vidare. Men då gäller det att vara kvar på segerspåret i matcherna mot Tellus och Bollnäs senare i veckan.

/Sten Haase

Matchfakta
Örebro – Hammarby 3-5 (1-2)
1-0 Tomas Knutson (21)
1-1 David Jansson (30)
1-2 David Jansson (42)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
2-2 Martin Flodström (50)
3-2 Elias Sandholm (75)
3-3 David Jansson (80)
3-4 Kasper Milerud (82)
3-5 David Jansson (94)

Publik: 188
Hörnor 6-12
Straffar: 0-0
Utvisningar: Örebro 3 x 10, Hammarby 3 x 10