Välkommen, Daniel Mossberg!

Daniel Mossberg har skrivit på för Hammarby, kontraktet löper på 1+1 år och den starke mittfältaren ansluter i augusti. Många bajare har sett Mossberg förstöra festen på Zinken genom åren. Men nu är han en av oss!

Följande är en intervju med Mossberg gjord av Stefan Magnusson: 

Jag har alltid haft svårt för Daniel Mossberg. Missförstå mig rätt: jag har ingenting emot honom personligen. Vi har aldrig träffats, men det verkar vara en sympatisk och målmedveten man. Jag har heller ingenting emot de lag han har representerat. Både Sandviken och Bollnäs är klassiska bandylag med fina hemmaarenor som jag besöker årligen och har lika trevligt varje gång.

Nej, det är Mossans förmåga att alltid vara bra mot oss som har stört mig.
Jag ser honom snirkla sig med sina karakteristiska dragningar genom det grönvita försvaret och avgöra i sudden innan han åker jublande på knä bort mot Sandvikenklacken. Han är helt enkelt en djävel på att lira bandy och på att sänka Hammarby.

–Det är möjligt, garvar Mossan, jag har alltid trivts på Zinken och fått en del spott och spe från publiken och det har sporrat. Zinken är också en av anledningarna till att jag valde Hammarby, en annan stor anledning var att det äntligen byggts en hall i Stockholm så nu kan Hammarby träna på lika villkor som lagen från landsorten.

Du spelade i Bollnäs förra säsongen, såg du krisen komma eller kom det som en överraskning?

–Det kom helt som en överraskning, fortsätter han,  Vi hade inte en aning om att det var så illa som det var. Det var mycket publik på Sävstaås under hela säsongen så det fanns inga tecken alls på att det skulle komma en kris.

Du bor i Sandviken, var inte moderklubben på dig och ville att du flyttade hem?

–Nej, jag har inte hört ett knyst från Saik, jag snackade med Hammarby, Bollnäs och en klubb till innan jag bestämde mig.

Vad har du för förväntningar på den kommande säsongen på dig själv och laget. Du är trettionio år, finns glöden där fortfarande?

–Först och främst ska vi bli bättre än förra säsongen, jag tror ingen Hammarbyare är nöjd med en tionde plats. Jag hoppas ju självklart att jag kan leverera, hungern för bandyn finns där fortfarande annars skulle jag inte fortsätta. Fansen törstar efter framgång och jag lirar alltid för att vinna titlar så jag hoppas att inte göra dom besvikna. Sedan ska vi slå AIK också, det har jag förstått är väldigt viktigt för alla grönvita.

Apropå titlar, du har vunnit en hel del…

–Det har blivit fyra SM-guld med Saik, två av gulden kom faktiskt mot Hammarby. Däremot var jag inte med på Friends 2013, då var jag i Ryssland. Sedan tror jag att det har blivit fyra VM-guld, jag är så dålig på att komma ihåg sådant men 2009 avgjorde jag finalen i sudden och 2017 i Sandviken spelade jag fram Adam Gilljam till guldmålet i mitt sista mästerskap. Efter nittiofyra landskamper var jag klar med landslaget och koncentrerar mig sedan dess helt på klubblagsbandy.

Du har två ryska mästerskap också.

–Ja, jag inledde mina ryssäventyr i Zorkij där jag bland annat spelade med Stefan Xet Erixon. Sedan var det en kort sejour i Dynamo Kazan innan det blev en andra sväng på tre år till Dynamo Moskva.

Känner du några i dagens Hammarby?

–Jag har lirat mycket i landslaget med Pizzoni och jag känner Robin Sundin också, dessutom har mina och Pierre Roos vägar korsats genom åren. Det är en lugn och kunnig tränare, honom tror jag mycket på.

Har du spelat någon annanstans än på mitten under din långa karriär?

–Jag började som forward och spelade även halv men Anders Jakobsson i Sandviken flyttade upp mig på mitten och det är där jag hör hemma. Mina styrkor är just styrkan, skridskoåkningen och tekniken som kommer bäst till pass på mitten.

Du bor i Sandviken, kommer du att flytta ner eller pendla?

–Jag och familjen är rotade i Sandviken så jag kommer att pendla men även bo kvar i Stockholm inför matcher och vissa träningar. Jag ska börja träna med laget i augusti men om vi kör några ispass innan dess så kommer jag tidigare, avslutar Mossan.

Min ångest är slut, nu kommer Mossans aviga dragningar fylla våra Hammarbysjälar med lycka. Och så kommer han jublande glida på knä mot… bajenklacken. Välkommen Daniel Mossberg!

Magnusson

 

Meritlista Daniel Mossberg: 

4 SM-guld
4 World cup-guld
4 VM-guld
Årets man i svensk bandy 2017
2 rysk mästare
Årets junior 2000
Årets pojkspelare 1998
Mossans kommentar: Sen har jag flera titlar i Ryssland och nån vinst i Europacupen som spelades förr. Jag har nog missat en del grejer, jag har dålig koll på gamla meriter, jag jagar bara nya 😉

Sportkontorets kommentarer: 

–Det kommer bli en ära att se Mossberg i Bajendressen. Så många fina kvällar som han har förstört för oss Hammarbyare genom åren, det antalet har man ju tappat räkningen på. Mossberg är oerhört proffsig. Han kommer till stora delar fylla upp det tomrum som Adam Gilljam lämnar efter sig och han kommer vara otroligt nyttig för de yngre spelarna, säger sportsligt ansvarige Viktor Karlsson.

–Han är en vinnare enda ut i fingerspetsarna och dessutom en spelartyp som Zinkenpubliken kommer älska, säger Karlsson.

Var med från start – köp säsongskort till vinterns häftiga händelser på Zinken!


Foton: Romus Ramström