Uddamålsförlust i målrik premiärmatch

Hammarby bjöd på en stark offensiv i bortamötet mot Sandviken men föll med 7-6, i halvtid 3-4. Matchen var jämn och hade lika gärna kunnat slutat med en Hammarbyvinst. David Jansson och Pontus Nordenfors blev tvåmålskyttar.

Matchen spelades i Göranssons Arena, men på läktaren vann Hammarbyklacken klart trots publiksiffran 1698. Skönt att åter se publik på läktaren. Spelmässigt fick Hammarby klart godkänt i elitseriepremiären, men tyvärr utan poäng. I Hammarbys trupp saknades bara Alex Adeheimer, som var sjuk. Sandvikens mål vaktades av Joel Othén och i Hammarby stod Filip Mörkdal.

Hammarby fick en mardrömsstart. Redan i första minuten gjorde Linus Forslund 1-0 efter en misslyckad rensning i försvaret. Och Sandviken utökade till 2-0 strax efteråt. Men Hammarby fick en snabb reducering när Niklas Gifting spelade in bollen till en fristående Pontus Nordenfors. Innan kvarten var spelad kom också kvitteringen 2-2 genom David Jansson, snyggt framspelad av David Pizzoni. Hannes Edlund fick ett par frilägen, men Filip Mörkdal gjorde sig stor och kunde säkra målet. Felix Nyman blev utvisad för hakning, Sandviken skapade en vänsterhörna och siste skytten Joakim Bergman fick en fullträff till 3-2. Men på nytt svarade Hammarby snabbt. Kasper Milerud skapade sig ett fritt läge och sköt hårt och lågt, otagbart för Joel Othén.

Foto: Romus Ramström

Och med tio minuter kvar av halvleken tog Hammarby ledningen med 3-4 på en hörnvariant, där Nordenfors åter var sist på bollen. En timeout från Sandviken förändrade inte spelet, utan resultatet stod sig till paus.

Foto: Romus Ramström

Första halvlek visade Hammarby en bra offensiv och skapade flera målchanser. Efter en svag inledning blev också försvarsspelet bättre, och Sandvikens offensiv kom inte till så många avslut samtidigt som Filip Mörkdal var en stabil sista utpost.

Hammarby inledde dessvärre andra halvlek på samma sätt som den första. Redan i första minuten kvitterade Daniel Berlin. Ivan Lebedev fick ett slag på skridskon, frislag, men ingen utvisning med sig. I stället drabbades Pizzoni av en hårt dömd 10-minutare. Men trots utvisningen tog Hammarby ledningen med 4-5. Lucas Dalin kom in från högerkanten, fintade Othén och nätade säkert från nära håll. Ett ödesdigert bolltapp i offensivt läge straffade sig och Hannes Edlund kontrade in kvitteringen. På en Hammarbyhörna träffade Felix Nyman stolpen. Tom Nyström stoppade den efterföljande kontringen och drabbades av en utvisning för det. Det dröjde bara minuten innan Edlund gav Sandviken ledningen med 6-5. Men Hammarby gav inte upp. Med tio minuter kvar av matchen sköt Milerud ett hårt skott, Othén tvingades till retur och David Jansson nätade i krysset. 6-6!

Foto: Romus Ramström

Tyvärr fick Sandviken sista ordet. Dennis Henriksen sköt ett långskott förbi en skymd Mörkdal och på nytt hemmaledning, 7-6. Trots timeout, en hörna och ett par frislag i offensivt läge kunde inte Hammarby skapa någon riktig farlig målchans.

Det blev en svängig premiäromgång uppe i Sandviken. Bajen satt i förarsätet och ledde matchen vid två tillfällen men SAIK kunde komma tillbaka och avgjorde matchen i den 83:e matchminuten. En bitter förlust. Men med lite distans måste Hammarby ändå vara nöjda med premiärmatchen. Laget visade upp bra kvaliteter både framåt och bakåt. David Jansson och Pontus Nordenfors blev tvåmålskyttar. Robin Sundin låg bakom mycket av spelet och stod för två assist. Så dagens match lovar gott inför årets elitserie och publiken kan se fram emot många sköna stunder på Zinken i vinter.

Huvudtränare Lindqvist om matchen:

Det känns lite surt. I dag var vi värda en poäng, jag tycker att vi blir lite snuvade. Sandviken gör ett mål som till synes är offside (anm: 6-5-målet). Ledarna i Sandviken tyckte också det var offside men domarna lät situationen fortlöpa. Just då var vi inne i en bra period, men efter det går det lite mot oss, vi tar på oss två utvisningar och det blir tufft, helt enkelt.

Men vi får tänka på att det är Sandviken vi möter, en toppkandidat som vi bjuder på match i hela nittio minuter. Tufft att åka härifrån med noll poäng men visst tar vi med oss lite självförtroende ändå. Många saker gjorde vi jäkligt bra och det spinner vi vidare på. Upp på hästen på tisdag igen, då mot Tellus, säger Linkan.

Foto: Romus Ramström

Matchfakta
Sandviken – Hammarby 7-6 (3-4)
1-0 Linus Forslund (1)
2-0 Oscar Stadin (7)
2-1 Pontus Nordenfors (9)
2-2 David Jansson (13)
3-2 Joakim Bergman (24)
3-3 Kasper Milerud (28)
3-4 Pontus Nordenfors (35)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
4-4 Daniel Berlin (46)
4-5 Lucas Dalin (57)
5-5 Hannes Edlund (62)
6-5 Hannes Edlund (67)
6-6 David Jansson (80)
7-6 Dennis Henriksen (83)

Publik: 1698
Hörnor 13-6
Straffar: –
Utvisningar: Sandviken 1 x 10, Hammarby 3 x 10

/Sten Haase