Tung förlust mot Edsbyn i tät match

Hammarby föll mot Edsbyn med 4-7 i en svängig match där ledningen växlade. Hammarby var täta bakåt och hade bud på både straff och flera mål framåt, men små marginaler avgjorde. En match återstår innan åttondelsfinalerna väntar.

Zinken bjöd på ett par plusgrader och isen höll hyggligt under större delen av matchen. Gästande Edsbyn kom till Stockholm med 100-talet supportrar. I Hammarby var Robert Rimgård tillbaka på liberopositionen efter sjukdom, och i Edsbyn var Vadim Arkhipkin avstängd.

Hammarby ställde upp med ett tätt och väl samlat försvar, det behövdes för Edsbyn anföll brett. Efter några inledande minuter lyfte Robin Sundin till en offensiv Isac Karlsson, som skapade första hörnan. Karlsson fick en ny chans strax efteråt och nätade när han blev framspelad av Adam Gilljam. Hammarbyledning 1-0. Edsbyns Jimi Heinonen (?) kom plötsligt fri men missade avslutningen. Matchen svängde och Ivan Lebedev skapade en ny hörna, från höger. Karlsson sköt i muren men David Pizzoni höll sig framme på returen, och Hammarby ledde med 2-0. Edsbyn pressade högt och försökte stressa Hammarbys uppspel.

25 minuter in i matchen skapade Edsbyn en högerhörna som blev resultatlös, men anfallet fortsatte och Edsbyn fick en ny hörna. Och denna gång kom reduceringen, 2-1. Isac Karlsson blev utvisad när han stoppade ett uppspel. Men det var Ivan Lebedev som fick en jättechans, han drog målvakten men när han skulle peta in bollen i öppet mål studsade den över klubban. Edsbyns Oscar Wikblad sköt i stolpen, innan Lebedev fick en ny farlig chans, som resulterade i en hörna. Drygt fem minuter innan halvtid blev en olycksminut för Hammarby. Rasmus Skarps kvitterade, 2-2, när bollen studsade Edsbyns väg. Och direkt efter kom också 2-3 genom Samuli Helavuori. David Jansson fälldes i straffområdet men domaren Christoffer Aidesjö friade. Hammarby höll i taktpinnen första halvtimman men Edsbyn jobbade sig in matchen sista kvarten.

Edsbyn fick första chansen i andra halvlek. Men Hammarbys offensiv resulterade i en gratishörna från vänster. Muren täckte och nu var Kasper Milerud framme på returen, utjämnat till 3-3. Spelet blev lite avvaktande från båda håll, matchen böljade fram och tillbaka, men täta försvar såg till att det inte skapades så många vassa chanser. Inte förrän en kvart in i halvleken när Isac Karlsson skapade sig lite utrymme ungefär vid straffpunkten. Han fick skottläge och gav Hammarby ledningen igen, 4-3. När Hammarby hade bud på fler mål valde Edsbyn att ta timeout. Och den gav effekt. Edsbyn ökade offensiven och fick en snabb kvittering till 4-4. Efter kvitteringen kom Hammarby och speciellt Karlsson till flera avslut och tvingade Edsbyns målvakt Henrik Karlström till avgörande räddningar.

Med tio minuter kvar jobbade sig Hammarby till en hörna. Trodde alla, men efter en lång diskussion dömdes den bort. I stället fick Edsbyn en vänsterhörna. Den resulterade, och nu var Edsbyn i ledningen med 4-5. Jonas Claesson valde då att ta timeout. Tyvärr gav den mer energi till Edsbyn än Hammarby. Hammarby satsade offensivt men blottade sig bakåt. Viktor Birgersson fick göra en svettig frilägesräddning. Men när Edsbyn fick en ny hörna kunde inte ens Birgersson stå emot. Och om två måls underläge inte var nog blev Adam Gilljam utvisad. Hammarby hade en ny straffsituation men fick inget gehör från domaren. I slutsekunderna utökade Edsbyn till 4-7.

Hammarby missade chansen att förbättra sin position i tabellen. Nu återstår en seriematch, mot Frillesås, innan det är dags för åttondelsfinal. Hammarby hade ledningen två gången men tappade i slutet av halvlekarna. Men laget bjöd tidvis på starkt spel både offensivt och defensivt. Så med marginalerna på sin sida kunde Hammarby fått med sig både en och två poäng.

/Sten Haase

Matchstatistik Hammarby – Edsbyn 4-7 (2-3)

Målskyttar: Hammarby: Isac Karlsson 2, David Pizzoni, Kasper Milerud
Assist: Hammarby: Adam Gilljam, Robin Sundin
Hörnor: Hammarby 10, Edsbyn 8
Hörnmål: Hammarby 2, Edsbyn 3
Straffar: Hammarby -, Edsbyn –
Skott på mål: Hammarby 5, Edsbyn 5
Utvisningar: Hammarby 20 min (Isac Karlsson, Adam Gilljam), Edsbyn —
Publik: 2012