Tung arbetsseger för Hammarby

Ivan Lebedev blev tremålsskytt när Hammarby besegrade Broberg med 9-6 i en intensiv och spännande match. Hammarby fick en tidigt tremålsledning. Broberg jobbade sig in i matchen men kom aldrig i kapp ett hårt kämpande Hammarby.

Närmare 3000 personer hade sökt sig till Zinken på Bandyns dag. Det rådde perfekta förhållanden med nollgradigt och upphåll, endast en svag vind. Felix Nyman saknades i Hammarbys laguppställning. I stället spelade David Pizzoni och Niklas Gifting i försvaret framför liberon Tom Nyström och målvakten Filip Mörkdal. Ivan Lebedev spelade på topp tillsammans med Kasper Milerud och David Jansson. I Brobergs mål stod Max Bergström.

Hammarby rivstartade matchen. En laddad Ivan Lebedev bröt en bakåtpassning i Broberg och Hammarby kunde kontra och skapa matchens första hörna. Den blev resultatlös men Brodén kunde strax efter slå in första målet från vänsterkanten. Och Lebedev utökade på ett liknande mål. När sedan David Jansson tryckte in bollen till 3-0 bakom Bergström i Brobergmålet i tolfte minuten tog Broberg timeout. Efter urladdningen jämnade spelet ut sig och Brobergs målkung Martin Söderberg reducerade till 3-1.

I mitten av halvleken blev Robin Sundin utvisad. När han kom ut på plan igen var han spelsugen. Han fick bollen på egen planhalva och åkte igenom hela Brobergslaget innan han nätade till 4-1. De sista fem minuterna reducerade Jaakko Hyvönen två gånger om till 4-3. Sista målet kom på hörna precis innan paussignalen. Det var en tät halvlek med många chanser, Broberg satsade på en del lyft som inte riktigt nådde fram. Hammarby visade upp en bra offensiv och försvaret fungerade också väl.

Broberg fick medvind genom de två sena målen i första halvlek. Men Hammarby inledde även andra halvlek bäst och utökade ledningen till 5-3. Det var Kasper Milerud som drog upp anfallet och spelade in framför mål. David Jansson fick inte tag i bollen, som i stället hamnade hos Lebedev som satte sitt andra mål. Både lagen bjöd på offensiv bandy och matchen kändes oviss. Broberg reducerade med ett nytt hörnmål men på en Hammarbyhörna svarade Sundin genom att från liten vinkel sätta 6-4. I mitten på andra halvlek kunde Hammarby avgöra med tre snabba mål på tio minuter. Milerud fick skottläge och kunde obevakad skjuta ett otagbart skott. Sundin sköt i stolpen efter ett frislag, spelet stannade upp, men Alex Adeheimer höll sig framme och stötte in bollen. Hammarbys sista mål för matchen var ett snyggt samarbete mellan Pizzoni och en välplacerad Lededev som åkte förbi Brobergsförsvaret och slog in 9-4. Men Broberg gav inte upp. Mörkdal fick göra några viktiga räddningar och när Broberg fick sina två tröstmål till 9-6 var det för lite kvar av matchen.

Hammarby bjöd på en imponerande insats efter nära två veckors speluppehåll och sjukdom i laget. Publiken fick se både imponerande soloinsatser och ett effektivt lagspel, där spelarna täckte upp för varandra. Vinsten betyder att Hammarby kom närmare slutspelsplats. Lebedev och Sundin var tongivande i matchen. Segern betydde att Hammarby klättrade en placering och har nu bara en poäng upp till sista slutspelsplats.

/Sten Haase
foto: Romus Ramström

Matchfakta
Hammarby – Broberg 9-6 (4-3)
1-0 David Brodén (3)
2-0 Ivan Lebedev (6)
3-0 David Jansson (12)
3-1 Martin Söderberg (23)
4-1 Robin Sundin (38)
4-2 Jaakko Hyvönen (41)
4-3 Jaakko Hyvönen (47)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
5-3 Ivan Lebedev (49)
5-4 Jonas Nygren (57)
6-4 Robin Sundin (60)
7-4 Kasper Milerud (63)
8-4 Alex Adeheimer (71)
9-4 Ivan Lebedev (74)
9-5 Jonas Nygren (83)
9-6 Jesper Öhrlund (88)

Publik: 2880
Hörnor 8-12
Straffar: 0-0
Utvisningar: Hammarby 2 x 10, Broberg –