Tomtefonden – för Hammarby Bandys unga

Tomtefonden delar varje år ut bidrag till någon eller några inom Hammarby Bandys ungdomssektion. Vill du vara med och bygga upp Tomtefonden i Hammarbylegendaren Johan Johanssons minne kan du göra det via swish.

I Tomtefonden finns i dag 18 911 kr (1/7-22). Vill du stötta Tomtefonden kan du swisha valfritt bidrag till nr 123 134 34 74 – märk inbetalningen ”Tomtefonden”. Du kan även göra samma procedur till vårt bankgironummer 612-9126.

Tomtefonden tar emot alla bidrag, stora som små i förhoppning att varje år kunna glädja ungdomssektionen i Hammarby för Tomtens minne.

Stipendiater 2021:

Årets stipendium gick till både ett lag och till en person. Här kommer motiveringarna till årets mottagare av Tomtefondens stipendium:

Motivering Utvecklingslaget, som erhåller 10 000 kr:

De två senaste säsongerna har pandemin satt sin prägel på hela samhället, idrotten är inget undantag. Inom vår förening drabbades P19-truppen extra hårt i form av träningsnedstängningar och inställda matcher. Samtidigt har de haft egna utmaningar i att vara en numerärt liten trupp och långa perioder utan stabil tränar- och ledarstab. 

I ett åldersspann då många väljer att sluta med idrott eller flytta är vi väldigt tacksamma för den tappra skara som trots alla hinder har valt att fortsätta med bandy och stanna kvar i Hammarby. Många av spelarna har fortfarande juniorår kvar men man fattade ändå ett moget beslutet att i år spela i en seniorserie, vilket har möjliggjort för fler att fortsätta med bandy i föreningen och tillsammans med återvändande tidigare Hammarbyfostrade spelare lägger de nu grunden för framtida spelargenerationer att kunna utvecklas vidare på fler nivåer i Hammarby. Vi vill lyfta och premiera den inställning det här nybildade laget visar när de står kvar i motvinden och håller ihop trots svåra förhållanden samt ställer upp för föreningen i stort som smått!

Motivering Johanna Haräng, som erhåller 5 000 kr:

Johanna är efter flera aktiva år som spelare i damlaget ett välbekant namn och ansikte i Hammarby Bandy. Med smittande entusiasm, erfarenhet, stort bandykunnande och ett brinnande engagemang för sporten är Johanna en verklig tillgång för alla som deltar i Hammarby bandys flick- och damverksamhet. 

Det gäller såväl Johannas närvaro på bandyplan som energispelare och sylvass målskytt som utanför isen där hon med sin värme och kunskap bidrar i olika roller, hon har under flera säsonger varit en klippa för bandyskolans växande flickgrupp och från och med den här säsongen är hon även coach för Flickor Äldre där hon gör ett väldigt uppskattat arbete. En positiv förebild  och stor inspirationskälla som förtjänar att uppmärksammas och premieras!

Stipendierna delades ut av ”Tomtens” barn och barnbarn.

Tidigare stipendiater:

2020: Inget stipendie delades ut

2019: Fredrik Nyman & Niklas Larsson, 5000 kr vardera

2018: Jonas Jonsson, 10 000 kr

2017: Jonna Nyman, 5000 kr

2016: Thord Roos & Flickor yngre, 5000 kr vardera

2015: Yvonne Jaf, 5000 kr

2014: Olivia Dahlsten, 5000 kr

2013: Fredrik Lindberg, 5000 kr

2012: Dambandyns a-lag, 10 000 kr

2011: Flicklag 6-13 år, 10 000 kr

2010: Caj Fahlström, 5000 kr

2009: Pojkar ’96, 5000 kr

Brevet från Johan ”Tomten” Johanssons son:

Den 15 december 2008 gick vår far Johan Johansson bort, det var självklart en stor sorg för oss i familjen men en enorm tröst och glädje är alla hans vänner och supportrar som engagerar sig i hans minne.

När jag träffade Tarzan Andersson på Zinkensdamm strax innan jul undrade han om han m.fl. kunde samla ihop till en krans och att överskjutande summa skulle tillfalla Hammarby Bandys ungdomssektion. Jag behövde ingen betänketid med att svara att detta var en strålande idé. Några dagar efter jul pratades vi vid igen och han berättade då att summan hade stigit en del och att han, Anders Hagbo, Dick Kjellander och Tobbe Swedberg ville ha ett möte angående detta. Under mötet fick jag frågan om vi i familjen hade något emot om denna insamling kunde fortsätta att drivas i Johans namn men av Hammarby Bandy. Beslut togs och ”Tomtefonden” föddes. Med fonden är det tänkt att donationerna ska gå oavkortat till Hammarby Bandys ungdomssektion och därifrån ska det delas ut stipendier eller bidrag till resor mm.

Vi i familjen vill tacka alla som har och kommer att skänka en slant till Johan Johanssons minnesfond eller Tomtefonden som den av naturliga skäl får heta.

Johan Helström (son)

Hammarby Bandy är djupt tacksamma för den omtanke Johans ”Tomten” Johanssons släkt har visat oss. Vi ska förvalta pengarna väl och dela ut ett stipendium på en match kring jul varje år till ett lag, ledare eller en spelare i Hammarby ungdomsbandy som är lovande eller talangfull. En grupp med representanter från Hammarby Bandy och Johan Johanssons släkt kommer att utse vilka som får stipendiet. Om du vill stödja Tomtefonden kan du skänka ett bidrag till Tomtefonden via swishnr 123 134 34 74 eller bankgironummer 612-9126 – märk din inbetalning med ”Tomtefonden”. Om du undrar över någonting så går det bra att kontakta info@hammarbybandy.se.