Tom Nyström inför Broberg hemma: ”Det blir en tuff match med många närkamper”

Bandyns Dag i morgon lördag, fri entré och "Togga" som just nu vikarierar på platsen som libero tror på en bra bandymatch och roliga aktiviteter för publiken.

Du har fått spela libero nu ett tag i och med att Rimgård fortfarande är skadad, hur trivs du på den positionen?

Jag trivs jättebra! Det har visserligen gått upp och ner, det är en krävande och svår position att spela på. Det krävs mycket rutin för att läsa spelet så bra att man kan styra försvaret. Men det är jättekul att spela som libero.

Hjälper Robban dig med tips och trix för en libero?

Han hjälper mig hela tiden. Vi pratar efter varje match. Jag skickar videos på olika situationer och han skickar till mig och så pratar vi om dem. Vi nördar ner oss i diskussioner om defensivt arbete i bandy. Det är skönt att ha någon som man verkligen kan gräva ner sig i detaljer med. Vi är försvarare ut i fingerspetsarna båda två. För oss är det som att göra mål när vi täcker ett skott eller gör en fin brytning. Men vi hinner inte göra några ”målgester”, utan vi får göra en mental segergest och spela vidare.

Tänker du konkurrera med Robban om platsen när han kommer tillbaka?

– Robban är en väldigt duktig libero och det är hans plats. Han har sagt att jag får låna platsen tills han kommer tillbaka. Men jag säger att han håller den åt mig, för pappa (Rolle Nyström) hade den positionen under hela 80-talet, säger Tom med ett leende.

Det blir tätt matchande framöver. Hur justerar ni spelet mellan matcherna när det är kort tid mellan matcher?

– Ja, det är svårt. Vi hinner inte träna in nya saker eftersom träningarna mellan matcherna mest handlar om att åka av sig. Så det gäller att prata om vilka förändringar vi behöver göra och sedan gå ut och försöka göra dem direkt på match.

Hur är det att möta Broberg? Det brukar ju vara tufft!

Broberg är kända för att spela en grisig bandy, men det har blivit bättre sen de fick en hall. Så nu har de fört in mer av fint bandyspel.

Vad tror du på för matchbild nu på lördag?

Jag tror att det kommer bli en tuff match med många närkamper, men också med mycket fint och snyggt spel. Det bästa från från två världar hoppas jag.

Bandyns dag. Vad betyder det för er spelare? För klubben?

Klubbens ambition är att det ska bli lite av en annandagsmatch med mycket folk. De vill locka många nya till publiken som inte upplevt bandy, och att många barn ska komma. Därför har de och sponsorerna ordnat med fri entré och många aktiviteter för barn och vuxna. Enkelt uttryckt vill de visa upp bandyn för stockholmarna. Vi bandyspelare märker av stämningen på läktaren och vill visa upp den bästa bandyn.

– Så jag tror på mycket folk, bra aktiviteter och en bra jäkla bandymatch, avslutar Tom.

/Mats Öström

Fritt inträde i morgon! Entréerna och Zinkentältet öppnar klockan 13 och matchen mellan Bajen och Broberg startar klockan 15. Vi ses på Zinken!