Tätt matchande stundar: Edsbyn – Hammarby i kväll

Nu börjar ett tätare matchande med två omgångar i veckan fram till Lucia. På tisdag går resan till Edsbyn, där Hammarby möter regerande mästarna. Båda lagen har inlett med en förlust och en oavgjord och väntar på första segern.

Edsbyn förlorade i fredags bortamatchen mot Vetlanda, som avgjorde till 5-4 i slutminuten. I första omgången spelade Edsbyn och Villa oavgjort 4-4. I Svenska cupen gick laget till semifinal, där Villa vann med uddamålet. I träningsmatcherna har laget både vinster och förluster mot Broberg och Sandviken, och en vinst över Bollnäs

Stjärnspelaren Tuomas Määttä lämnade Edsbyn för Neftyanik inför den här säsongen. Dessutom gick Matteus Liw till Sirius och Marcus Persson till Bollnäs. Nyförvärv är bröderna Jesper Öhrlund och Robin Öhrlund, båda spelade i IFK Vänersborg förra året. Jesper har inlett starkt och gjort hälften av Edsbyns 8 mål hittills i elitserien. På försäsongen var dock Oscar Wikblad, Simon Jansson och Robin Öhrlund de vassaste målskyttarna. Målvakter är Anders Svensson och Henrik Karlström. Huvudtränare är Magnus ”Kuben” Olsson, och Mats Hammarström är assisterande tränare. Även Ola Johansson finns med i tränarstaben

Klubben bildades 1909 och bandysektionen startade 1925. Klubben är fylld av bandyhistoria och ligger på tredje plats i maratontabellen, där även Hammarby ligger väl framme med en sjundeplats. I SM-finalen förra säsongen vann Edsbyn mot Villa Lidköping med 5-1. Det var klubbens tolfte SM-guld, det första kom 1952. Hemmamatcherna spelas i Sveriges första bandyhall, Svenska Fönster Arena.

Hammarby och Edsbyn har mötts i många täta matcher, både i serien och i slutspelet. Förra året vann Edsbyn hemmamatchen med 3-2 och på Zinken spelade lagen oavgjort, 1-1. Så vi kan se fram emot en spännande match, där båda lagen kommer att kämpa för att ta första segern. Edsbyn har hittills i serien inte haft någon större framgång med fasta situationer. På 21 hörnor har det bara blivit 1 mål, och den enda straffen missades. Hammarby har gjort 2 mål på 19 hörnor.

Bästa sättet att följa matchen är via webbsändningen på sportbladetplay.se. Elitrapport ger löpande matchinformation. Dessutom kan jag rekommendera Bandygrytan.se, som ger samma information (och lite till) som Elitrapport fast i mer grafisk form. Bandygrytan finns även som app för Android och IOS.

/Sten Haase
Foto: Romus Ramström