VIDEO: Pizzoni ser tillbaka på sin karriär

Under sina sexton år i Hammarby Bandy blev David Pizzoni svensk mästare två gånger, svensk cupmästare tre gånger, World cup-vinnare en gång och världsmästare som Hammarbyrepresentant vid ett tillfälle. Pizzoni var en lagkapten, pådrivare, uppskattad lagkamrat, supporterfavorit och fanbärare för hela föreningen och här minns vi Pizzonis otroliga gärning.

Tryck på filmrutan nedan för att se studioprogrammet eller tryck här för att komma direkt till Youtube.

David Pizzonis sexton år i Hammarby

David Pizzoni är fostrad i Gustavsbergs Bandy. Hemma hade han två betydligt äldre bröder som skapade tävlingsinstinkt hos det som skulle bli en vinnare utöver det vanliga.

–Jag fick lära mig att tampas med mina bröder för att ha en chans. Även om jag fick lite spö av dem när vi tävlade så har det nog gett mycket positivt framåt.

–Förutom bandyn spelade jag fotboll, pingis, ishockey och jag testade även lite orientering, säger Pizzoni, som flyttade till Sandviken för att gå på bandygymnasium. Det var just i Sandviken som David sedan gjorde sina första seniorsäsonger. Men 2007 kom han hem till Stockholm för att spela i Hammarby.

Direkt blev det en titel då Hammarby vann Svenska cupen under hösten. I videon kan du höra David prata om första tiden i Bajen, som han själv då beskrev som en tid att behöva bevisa sig – Hammarby Bandy hade då tappat flera spelare för bland annat spel i Ryssland och David Pizzoni, då Elfving, kom in som en yngling.

Säsongen 2009/2010 väntade en dubbel i form av Worldcup-seger på hösten och föreningens första SM-guld i bandy i Uppsalas snöyra, mars 2010.

–Det var väldigt sammanbitet inför den finalen, föreningen hade förlorat många finaler och vi var stora favoriter. Det var stor press. Men ändå så var det en lugn och harmonisk stämning, vi hade ju gjort en fantastisk säsong, minns Pizzoni.

–Vi åt frukost på Melanders på Medis, solen strålade. Det var lite för varmt men det var ändå OK temperatur. Sen på väg upp till Uppsala så såg vi ovädret komma in… men inte ens det kunde stoppa oss. Vi vann välförtjänt och det var en häftig känsla. Täcket som låg över många spelare, med finalförlusternas tunga minne, blev till en otrolig lättnad. Vi landade i en lättnadskänsla innan det blev fest.

Pizzoni gjorde 442 matcher för Hammarby Bandy, sett till elitserien, svenska cupen och world cup. Det blev 152 mål, 124 assist (276 poäng). Totalt blev det nära på 2000 utvisningsminuter, vilket ger lite drygt 10 st utvisningar per säsong. Den mest minnesvärda matchen är tveklöst den på Friends Arena – den bandymatch med högst publiksiffra genom tiderna.

–Vi fick en flygande start i den matchen, vi ledde ju med 4-0. Sen kom de tillbaka. Trots det var jag aldrig orolig. Min enda känsla var att det var våran fajt, att vi hade stenkoll på läget, säger Pizzoni, som vid 5-4-läge klev fram med sitt nära på bandyunika slagskott som gav 6-4 på hörna och guldet var i hamn.

Om hur David Pizzoni började med sitt slagskott; om hur tiotalet gamla lagkamrater minns honom; om hur domare, supportrar och journalister minns honom – det kan du se i det minnesvärda avsnittet med David Pizzoni som Hammarby Bandy har spelat in. Över en timme bandykultur!

Tack för allt, David, och grattis till en magnifik bandykarriär!

/Hammarby Bandy