Stefan Magnusson – den grönvite trotjänaren

Allas vår Magnusson går nu i pension och lämna över stafettpinnen till nya krafter på kansliet. Han har jobbat på Hammarby Bandys kansli i 20 år och har upplevt det mesta som går under sina år.

 När började du i Hammarby bandy? 

–I augusti 2001.

 Hur gick det till när du fick jobbet? 

–Det började med att den dåvarande säkerhetsansvariga Peter Thunell tog kontakt med mig. Han skulle börja på Hammarby Fotboll och tyckte att jag skulle passa för den tjänst som då var 50 % säkerhetsansvarig och 50 % mot ungdomssektionen. Så gick jag på intervju och fick jobbet. Jag hade jobbat ideellt för klubben innan också och gjort matchprogram. När jag började bestod arbetsuppgifterna av allt som kan tänkas. Men det var en chans jag inte fick missa. 

 Hur var det när du började? 

–Det var bara häftigt att bara svara i telefon och säga Hammarby Bandy. Jag hade ju jobbat så mycket ideellt innan med bl.a. att starta Bajen Fans och suttit i fotbollsstyrelsen. Det var en helt sjukt skön känsla att få representera Hammarby och jag kände mig otroligt stolt. Jag gick ner i lön för att få börja jobba åt Hammarby. Jag tror det är väldigt viktigt att ha ett riktigt hjärta för den förening du jobbar för, så jag hade mycket gratis eftersom jag är råbajare. Det finns inte på kartan att jag skulle jobbat på någon annan klubbs kansli direkt. Ingen kan ta ifrån en ens hjärta!

Vad är ditt första roliga/bra minne från tiden i Hammarby Bandy? 

–Det som hände direkt. Vi vann World cup i Ljusdal, det var för övrigt samma vecka som vi tog SM-guld i fotboll så det var en riktigt magisk Bajenvecka.

Vad har du pysslat med under åren i Bajen? 

–Allt man kan göra på ett kansli. Jag är bra på att skriva och organisera. Så det har blivit mycket administration, matchprogram och skrivande på hemsidan. Jag har också varit ansvarig för säkerheten och haft mycket kontakter med andra klubbar i Bandysverige och åkt på otaliga konferenser runt om i landet. På så sätt har jag lärt känna många trevliga människor. Det finns många entusiaster som brinner för bandy och bandyfolk är ett trevligt folk. Bland det roligaste har varit att organisera resorna till bortamatcherna. Att få åka med fansen i bussen är kanonkul. Det längtar jag otroligt mycket efter att få göra igen.  

Vilket är ditt roligaste minne? 

–SM-guldet mot Bollnäs 2010! Då hade jag varit med om att förlora sex SM-finaler innan. Det var soligt väder när vi åkte upp till Studenternas i Uppsala och när matchen började drog det värsta snöoväder jag varit med om igång. När vi vunnit gick jag till bussen genomfrusen med tårar i ögonen och tog mig nåt värmande och verkligen njöt. Det var en av mina lyckligaste Hammarbystunder. 

Vad har varit det jobbigaste med de här åren? 

–De ständiga ekonomiska problemen! Hade vi inte haft några av de ordförande vi haft hade Hammarby Bandy inte existerat idag. Jag har förlorat jobbet två gånger och fått tillbaka det. Men jag har väntat och varit obrottsligt lojal. De tiderna var tuffa för mig och min familj. Sen tycker jag att den bristande kontinuiteten både på styrelse- och kanslinivå har ställt till det. Det har kommit och gått alldeles för mycket folk under åren. Vi har inte fått en stabil grund att stå på.  

Vilken är den bästa spelaren du i Bajen under din tid? 

–Jonas Claesson. Det är en stor ära att få ha jobbat i samma förening som honom! Det är en fantastisk bandyspelare och människa! Sedan har jag haft Richard Koch som personlig favorit. 

Hur har det varit att jobba i Hammarby Bandy? Sammanfatta resan… 

–Som en berg- och dalbana. Väldigt turbulent, men otroligt roligt! Om jag skulle skriva en bok om de här 20 åren skulle ingen tro mig. Det är som fiction!  

Hur ser du på framtiden för Hammarby bandy? 

–Nu har jag gjort mitt, men jag kommer förhoppningsvis fortfarande delta kring matcharrangemangen. Jag ser positivt på framtiden. Särskilt nu när den unga generationen tar över. Just nu finns det bra människor med grönvita hjärtan i föreningen, det är viktigt, avslutar Magnusson.  

/Mats Öström

Stefan Magnusson går fortfarande att nå via stefan.magnusson@hammarbybandy.se och finns även behjälpelig med flera uppgifter kring kansliet under en stund framöver. Hur det nya kansliet kommer utformas är ännu inte fastslaget – den processen pågår just nu.