Stabil seger i Stockholmsderbyt

Hammarby övertygade stort i bortamötet mot Tellus. Matchen slutade 2-5 men segersiffrorna kunde blivit större, bland annat missade Hammarby en straff. Det var först i slutminuterna som Tellus skapade några farligheter.

Den snöpliga förlusten i Sandviken var glömd. Hammarby visade upp ett starkt spel och bjöd på fina kombinationer när Tellus besegrades klart. Matchen var senarelagd en halvtimma, kanske hoppades Tellus på större publik. Men knappt 500 personer kom till Gubbängshallen och de flesta var Hammarbyare.

Hammarby tog tag i taktpinnen direkt efter avslag och pressade Tellus. Tom Nyström drabbades av en utvisning, men det påverkade inte spelet. Hammarby tog ändå ledningen, 0-1, efter ett hårt långskott från Kasper Milerud. Hammarby fortsatte offensiven och 0-2 kom genom Ivan Lebedev från nära håll. Tellus försökte frispela Tobias Björklund men lyftet hamnade bredvid domaren och chansen rann ut i intet. Enda riktiga farligheten från hemmalaget var en hörna när drygt fem minuter återstod av halvleken. Bollen såg ut att dansa på mållinjen men Filip Mörkdal kunde freda målet. I anfallet efter kom i stället 0-3, när Milerud överlistade Tellus målvakt, framspelad av David Brodén. Resultat stod sig till pausvilan.

I andra halvlek fortsatte Hammarby sin press. Och det dröjde inte länge förrän Milerud serverade en läcker passning till Davis Jansson som tog emot bollen precis på rätt sida om sin försvarare och nätade till 0-4. Filip Mörkdal gjorde en utrusning i precis rätt läge för att stoppa ett friläge för Tellus. En dryg kvart in i halvleken drabbas Tellus av en utvisning. Strax efteråt fälldes Felix Nyman i offensivt straffområde och domaren signalerade för straff. Milerud tog hand om straffen, men skottet gick direkt på målvakten. Med två man utvisade valde Tellus att ta timeout.

Tyvärr lyckas inte Hammarby utnyttja det numerära övertaget. I stället drabbas Hammarby av två utvisningar. Utvisningen på Robin Sundin luktade kompensation, men även Nyman utvisades för ett våldsamt slag. Plötsligt var det Hammarby som var två man kort, och det gav Tellus en chans att komma in i matchen. Hammarby lyckades freda målet, mycket tack vare Mörkdal som sista utpost. Hammarby utökade till 0-5 när Robert Rimgård slog ett långt uppspel som Lebedev tog ner och skapade ett friläge. Med fem minuter kvar av matchen kunde Tellus reducera två gånger om. Men segern kändes aldrig hotad och matchen slutade 2-5.

Bortsett från avslutningen dominerade Hammarby matchen stort. Kasper Milerud och Ivan Lebedev´blev tvåmålsskyttar och David Brodén svarade för två assist. Hammarby har visat upp starka insatser i båda de inledande matcherna, och i kväll kom också poängen. Det bådar gott för framtiden. Tellus får nog svårt i årets elitserie. Men i hörnskyttet var Tellus lite vassare med fler skott på mål. Där finns förbättringspotential för Hammarby.

Lagkaptenen David Pizzoni säger så här efter säsongens första tvåpoängare:

Först och främst så är det skönt med två poäng, överlag tycker jag vi gör en helt okej insats. Vi är storleken större än Tellus, dock strular vi till det lite i slutet. Lite onödigt och gå ner oss lite i tempo, men i 70 minuter så tycker jag att vi gör det bra och är bättre än Tellus.


Nu får vi ju (tyvärr) lite extra lång vila i och med att det inte blir någon hemmapremiär nu på fredag mot Örebro. Vi kommer börja ladda för matchen borta mot Västerås nästa tisdag redan i morgon och lägga upp en plan på hur vi ska störa VSK på bästa sätt. Vi längtar oerhört mycket till Zinken nu, avslutar Pizzoni.

Matchfakta
Tellus – Hammarby 2-5 (0-3)
0-1 Kasper Milerud (13)
0-2 Ivan Lebedev (17)
0-3 Kasper Milerud (39)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
0-4 David Jansson (48)
0-5 Ivan Lebedev (84)

1-5 Martin Krigh (88)
2-5 Filip Lydén (91)

Publik: 443
Hörnor 11-9
Straffar: 0-1
Utvisningar: Tellus 4 x 10, Hammarby 3 x 10