Sophia Wikström: ”Ska man lira, ska man lira i Bajen”

Sophia är en spelare som gått hela vägen från bandyskolan till damlaget som älskar att spela match. Målet är att få spela med Bajen i elitserien.

När började du spela för Bajen?

-Jag har spelat hur länge som helst i Bajen. Började i bandyskolan när jag var runt fyra/fem. Sen fortsatte jag och spelade i P04 parallellt med flicklaget några år innan jag sedan enbart spelade med flicklaget. 2018 började jag i både F17 och damlaget och har spelat i båda de tre senaste åren. Från och med denna säsong spelar jag dock endast med dam. 

Hur kommer det sig att du började spela bandy i just Hammarby?

-Det damp ner ett flygblad i brevlådan. Hammarby bandy delade ut flygblad runt hela Söder om bandyskolan. Mina föräldrar tyckte det verkade bra att få lära sig åka skridskor och så. Sen visade det sig att det var kul och jag fortsatte. Det blev så småningom matcher och plats i lag. På den vägen är det.

Hur är det att spela i Bajen?

-Det är fantastiskt kul. Att få spela på Zinken inför den publik som kommer med flaggor och hejar är en sån skön känsla. Sen att spela i det här laget är som att tillhöra en familj. Det är alltid kul att vara med dem och prata med alla. Men också att gå på match på Zinken är fantastiskt med den stämningen som finns på läktaren. 

Vilken position spelar du på?

-Jag är främst back, men har denna säsong fått testa på annat såsom halv och defensiv mittfältare. Fast jag trivs bäst på backen. Det är där jag har spelat mest. Så där är jag mest bekväm.

Vilket nummer på tröjan har du och varför valde du det numret?

-Jag har nummer 19. När jag var yngre hade jag nummer 9, men när den tröjan blev för liten blev det nummer 19. Sen dess har det numret hängt med. Inte så sentimental anledning, men så blev det, säger Sophia lite eftertänksamt.

Hur känns det nu att få börja spela matcher igen?

-Det känns svinkul! Jag är jättetaggad efter att inte fått spela på ett och ett halvt år. Det är speciellt att få spela match. Matcher är ett kvitto på om det vi tränat på verkligen fungerar. Matcher är belöningen för all träning!

Vad har du för mål med din bandykarriär?

-Jag vill spela i elitserien och då helst representera Hammarby. Ska man lira ska man lira för Bajen!

Varför ska man komma och titta på dambandy?

-Svår fråga som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Men ett svar är att när ni kollar på oss kan ni äta en väldigt god bandykaka i fiket, avslutar Sophia med ett skratt.

/Mats Öström

Foto: Christoffer Hagbo