Sofie Zachrisson och Hanna Hansson inför elitseriekvalet: ”Krävs att vi presterar på topp”

Vi tog ett snack med #20 Sofie och #18 Hanna inför det stundande kvalet till damernas elitserie, säsongen ska avgöras i ett dubbelmöte mot IFK Rättvik, med start i kväll, i Rättvik Arena.

Ni har en fin säsong i Allsvenskan Dam södra bakom er, med tio segrar (och en oavgjord) på 14 omgångar, hur vill ni sammanfatta säsongen?

Hanna: Den främsta delen till att vi gjort det så bra är nog att vi har spelat på ett bra sätt tillsammans, vi hjälper varandra och vi spelar som vi säger att vi ska göra, sen har vi ju alla lite svajiga perioder i matcherna, men vi har lyckats få det att svänga mer ”åt vårt håll” än mot oss under den här säsongen.

– Jag började spela i laget när jag var väldigt ung, då var jag till och med yngst i laget. Det märks nu att det är en ny generation med många yngre spelare, det märks ibland på träningarna, med disciplin och att det ibland blir lite svajigt. Men när det väl gäller och vi som är äldre säger ifrån så blir det ett bra fokus. Det märks att vi är ett ungt lag och det är många som är under eller kring 18 år, och då händer så mycket annat i livet. Men det finns en stark vilja och alla tycker bandy är hur kul som helst, viljan och spela och viljan att hjälpa varandra gör det lättare för oss att prestera bra.

Sofie: Jag håller med om det Hanna säger, hon har varit med lite mer under den här säsongen då jag dragits med en skada. Men jag vill också hylla viljan som finns i laget, och att vi hela tiden vill hjälpa varandra och bli bättre.

I kvalet ska ni ställas mot IFK Rättvik, som ju spelat i den norra serien, medan ni har spelat i södra, känner ni att ni har koll på vad som väntar?

Hanna: Senast vi mötte Rättvik var fyra eller fem säsonger sedan, så vi har inte jättebra koll på dom för tillfället. Men med tanke på vilka förutsättningar dom har och hur bra det har gått för dom i serien så vet vi att det kommer krävas att vi presterar på topp.

Sofie: Nej, man har inte så bra koll, så jag hoppas att tränarna har bättre koll, haha. Men vi ska vara fokuserade och se till att göra bra två bra prestationer.

Hur har er trend sett ut under säsongen?

Hanna: Vi hade ju ganska många raka segrar där i början av säsongen, så då gick trenden väldigt mycket uppåt. Känns inte som att vi spelat så mycket annorlunda i matcherna som gått lite sämre, i alla matcher har vi haft bra perioder och även perioder som varit mindre bra, men vi lyckades hålla ihop det bättre i början av säsongen. Vi har blandat och gett så här långt under säsongen men det känns helt klart som att vi är på väg åt ett bra håll.

Sofie: Jag håller med, vi har gjort många bra matcher under säsongen, sen har vi ju förlorat några stycken också, men det har varit mot dom tuffaste motståndarna och då har våra prestationer ändå varit riktigt bra.

Är ni nervösa för det som kommer?

Sofie: Nej inte ännu, man är mest taggad. Men det kanske hinner komma lite nerver också.

Hanna: Jag blir väldigt sällan nervös, jag försöker alltid tänka på annat, så jag är inte nervös för egen del. Men det är klart att man är lite nervös för att se hur vi ska prestera som lag, för det gäller ju att alla gör sitt.

Vad talar för er i kvalet, då?

Sofie: Svår fråga, men gör vi allt som vi har sagt så tror jag det kommer bli riktigt bra. Rättvik har nog favoritskapet men vi ska göra allt för att ge dom en match.

Hanna: För att vi ska nå hela vägen så måste vi, igen, göra våra bästa matcher för säsongen. Och det ska vi se till att göra.

På fredag är det match på Zinken. Vad kan publiken som kommer då vänta sig?

Sofie: En rejäl kämpainsats!

Hanna: Jag hoppas att vi fortsätter spela som vi har sagt att vi ska göra under den här säsongen, vi hoppas på att kunna avsluta med den bästa matchen hittills, och att vi når hela vägen.

Rättvik-Hammarby, tisdag 28/2 kl 18, Rättvik Arena – se matchen live här, går att köpa separat för 49 kr.
Hammarby-Rättvik, fredag 3/3 kl 19, Zinkensdamms IP – fri entré! Vi håller öppet i VIP:en från klockan 18.00.

/Gustav Wall