Skön kämpaseger mot Sirius

Hammarby tog en viktig bortaseger mot Sirius, matchen slutade 3-6. Hammarby skaffade sig en tidig tremålsledning, Sirius knappade in och var nära att kvittera. Men Hammarby ökade takten när det behövdes och kunde behålla ledningen matchen ut.

Det var perfekta förhållanden på Studenternas med en minusgrad. Robin Sundin var tillbaka i Hammarbys laguppställning efter en tidigare krock på träning. Edwin Nilsson var utanför truppen. I Sirius saknades Oscar Qvist. Målvakt i Sirius var Anton Andersson och i Hammarby vaktade Viktor Birgersson målet. Det var också bra uppslutning av Hammarbysupportrar på Studenternas.

Sirius inledde matchen med att äga mest boll och skapade ett par hörnor, samtidigt som Hammarby drog på sig en tidig lagvarning.  Det dröjde till åttonde minuten innan Hammarby kom till sitt första riktiga anfall. Ett slarv i Siriusförsvaret utnyttjades av David Jansson, han spelade in till Isac Karlsson som avslutade, Hammarbyledning 0-1. Strax efteråt kom Hammarby i ett nytt anfall. Nu var det Niklas Gifting som spelade in till en välplacerad Adam Gilljam som kunde sätta 0-2.

Nu var Hammarby i förarsätet medan Sirius fick vända hem. Spelet var ibland fysiskt och Robert Rimgård bjöd en Siriusspelare på en luftfärd som slutade utanför sargen. En knapp halvtimma in i matchen kom även 0-3. Bollen var på väg över Sirius kortlinje till en Hammarbyhörna. Men Jansson tog bollen och spelade in till Christian Frohm som ohotad kunde näta.

Sirius valde att ta timeout, som betydde lite högre tryck från hemmalaget. Både Ted Bergström Heramb och Kalle Mårtensson fick lägen framför Birgersson, som avvärjde. Men Sirius fick ändå en reducering på en hörna. Och laget var ytterst nära att reducera på nytt när Hammarby bjöd på en gratishörna. Men ställning 1-3 stod sig till paus. Båda lagen hade bud på fler mål i halvleken men Hammarby var effektivast första 45.

Andra halvlek inleddes avvaktande från båda sidor. Sirius var lite mer offensiva utan att skapa några riktiga farligheter, Hammarby var mer försiktiga än i första halvlek. Halvlekens första kvart var ganska händelsefattig.

Efter tjugo minuter drabbades Frohm av en utvisning. Och med en man mer tog det bara minuten innan Sirius reducerade till 2-3. Hammarby skapade en hörna och Frohm revanscherade sig när han sköt in 2-4 bara ett par minuter senare. Frohm spelade också fram Karlsson som var ytterst nära att utöka ledningen. Sirius höjde tempot, men skapade som bäst några hörnor. Hammarby försvarade sig effektivt och gick oftast segrande ur bollkamperna.

När matchen gick in i de sista tio minuterna fick Hammarby ett mål bortdömt för hög klubba. Men Gilljam utökade strax efteråt till 2-5 när ett skott från liten vinkel letade sig in i mål. Sirius reducerade ytterligare en gång, men direkt efter avslag punkterade Karlsson matchen med ett skott utifrån, som betydde 3-6.

Hammarby tog en ny viktig seger, mycket beroende på ett närmast felfritt försvarsspel. Offensivt sitter passningarna allt bättre. Karlsson, Gilljam och Frohm blev tvåmålsskyttar. Jansson utan mål ikväll men med två assist. Sirius var långt ifrån ofarliga, var på väg att hämta upp underlägen, men snabba repliker från Hammarby gjorde att Sirius spurt kom av sig. Hammarby får nu spelledigt en vecka innan Vänersborg kommer till Zinken nästa fredag.

 Matchstatistik Sirius – Hammarby 3-6 (1-3)
Målskyttar:
Hammarby: Isac Karlsson 2, Adam Gilljam 2, Christian Frohm 2,
Assist: Hammarby: David Jansson 2, Niklas Gifting, Robin Sundin, Kasper Milerud, Adam Gilljam
Hörnor: Sirius 10, Hammarby 5
Hörnmål: Sirius 1, Hammarby 1
Straffar: Sirius -, Hammarby –
Skott på mål: Sirius 7, Hammarby 9
Utvisningar: Sirius -, Hammarby 10 min (Christian Frohm 10 min)

Foto: Stefan Hoffman

/Sten Haase