Säsongsrapport från F17 & P17

F17 (Flickallsvenskan) 2022/2023:

Laget i semifinalen, som spelades i Ruddalens Idrottscenter i Göteborg.
Övre raden, från vänster: Alice Niring, Tyra Wiik, Filippa Ekman, Anna Götselius, Ingrid Niring, Ida Edenberg, Laura Lörvall, Tova Anderhag Braconier, Mira Andersson Lord
Nedre raden, från vänster: Klara Sörbom, Sigrid Norberg, Malin Ekström, Alva Barvaeus, Stella Wallin, Sigrid Sörbom, Märta Götselius.

Foto: Gert Holmér

Förra helgen förlorade Hammarby F17 SM-semifinalen mot IFK Vänersborg med 5–4 i en match som lika gärna kunde slutat omvänt. Det var ett dystert slut på en säsong som annars inte kan beskrivas annat än som en succé. För första gången ställde Hammarby upp med ett helt eget lag på F17-nivå, och för första gången vann man också den ena av de båda titlar som finns att spela om på denna nivå inom flickbandyn, försäsongscupen World Cup Girls F17 i Vetlanda.

Det har inte bara varit den roligaste säsongen jag har spelat i Hammarby, utan också den allra bästa sätt till resultatet! Alla har utvecklats väldigt mycket individuellt, men framför allt har vi tagit ett stort steg framåt som grupp, säger lagkaptenen Märta Götselius. Hon framhåller lagets tränare, Anders Gidrup, som avgörande för prestationen.

– Anders har varit en fantastisk tränare. Han har trott på oss hela tiden. Och har också fått oss att tro på oss själva, även när det gått emot, säger Märta.

Foto: Gert Holmér

Av de femton matcher laget spelat under säsongen har det endast blivit förlust i två. Att den ena var semifinalen är förstås snöpligt, men då ska man veta att laget beroende på bandyförbundets serieplanering inte spelat tillsammans sedan fjärde advent. I den södra serien, där Vänersborg och Villa Lidköping gjorde upp om segern, spelades den avgörande omgången helgen före slutspel. Vänersborg var också klart mer på hugget när semifinalens blåstes igång.

Foto: Gert Holmér

Ett framgångsrikt lag behöver spelare med det lilla extra i alla lagdelar. I Hammarbys F17-lag finns tre landslagsspelare, målvakten Alva Barveus, den defensiva mittfältaren Malin Ekström och målgöraren Stella Wallin. Alla tre är stora löften som kan gå långt på elitnivå. För Hammarbys del gäller det nu att behålla dem i föreningen och på så sätt göra Hammarby Dams framtid lika succéartad som säsongen varit för F17.

Lagets ledare: Anders Gidrup (tränare), Thomas Götselius (lagledare), Ann Lord (lagledare), Bosse Bengtsson (slipare).

Foto: Gert Holmér

P17 (U17 Nationell) 2022/2023:

Övre raden, från vänster: Stella Wallin, Fabian Maric, Albert Lindborg, Axel Moreau, Martin Sellin, Emil Jämtin, Filip Wessberg, Alfred Klasa, Lucas Kvarnhem, Felix Williamsson, Tim Forsell
Nedre raden, från vänster: Rei Ruster, Markus Århammar, Liam Nyman, John Svanborg, Adam Norén.

Helenelund/Hammarby P17, med det inofficiella namnet Bajen P17, är ett samarbetslag mellan klubbarna Hammarby, Helenelund och Spånga. Laget har under säsongen spelat i serien U17 Nationell och mött de bästa lagen som finns för denna årgång i Sverige.

Starten av serien var tung. Fyra raka förluster där framför allt den fjärde i raden var mycket jämn och hade kunnat sluta hur som helst, seriens fjärde match blev en uddamålsförlust mot Sandviken. Denna serieinledning hade kunnat ta knäcken på de flesta lag men inte Bajen P17. Med kraft och revanschlust reste sig laget och tog därefter fyra raka segrar och fick genom detta lite retroaktiv utdelning på tidigare bra spel. Under säsongen har laget tränat och spelat ihop sig och blivit ett betydligt bättre lag än när säsongen började.

Nyårsfirandet hade knappt lagt sig när det var dags för World cup P17 i Västerås. Deltagandet här härdade också laget. Med tuffast möjliga lottning fick vi ställas mot svårt motstånd i alla matcher. Laget stod ändå upp bra mot alla lag men utan att få den sista studsen med sig. World cup blev således inte den framgång som laget hoppats på.

Serien spelades sedan vidare där Bajen P17 blandade vinster med förluster och slutade till slut på plats 7 av 11 i serien. Fullt godkänt, men det fanns en känsla om att det fanns mer att hämta ut ur laget.

– Säsongen har varit rätt svängig, en blandning av urusla och lite bättre matcher. Vår prestation skulle jag beskriva som tveksam, men däremot, när vi tar jobbet och verkligen spelar ut så finns det ljusglimtar att ta med sig, säger lagkaptenen Markus Århammar.

Slutspelsdags: årets höjdpunkt och ett delmål som uppnåtts för Bajen P17. Slutspel betydde kvartsfinal mot Sandviken i ett klassiskt hemma/borta-möte. Första matchen inleddes på bortaplan och här var Sandviken ett nummer för stora. Sammanfattningsvis var Sandviken bättre på allt i stora delar av matchen och resultatmässigt med en liten putsning på slutet slutade matchen med förlust 9-2. Två dagar senare var det chans till revansch. Inte helt omöjligt men en rätt så brant uppförsbacke. I returmötet på hemmaplan var spelet betydligt bättre och lagen följdes åt målmässigt till slutet av matchen. Men även här drog Sandviken det längsta strået och matchen slutade med förlust, 6-4.

Sammanfattningsvis en tuff men mycket rolig säsong. Stort tack till lagledare Peter Kvarnhem som lotsat oss genom bandy-Sverige på ett bra sätt. Tack även till övriga involverade för support under träning och match. Samt såklart, tack till de supportrar/föräldrar som följt och hejat fram laget både hemma och borta.

Lagets ledare: Magnus Edin (tränare), Mikael Forslund (tränare), Peter Kvarnhem (lagledare), Kristian Århammar (slipare), Peter Marell (slipare).