Säsongen över för Hammarby

Hammarby förlorade mot Broberg med 2-5 på Zinken trots ledning i paus. Därmed kom Hammarby på elfte plats och missar slutspelet samtidigt som laget undviker kvalspel. Hammarby saknade energin samtidigt som Broberg visade en större vilja i andra halvlek.

Zinkensdamm bjöd på ett par minusgrader och fin is. Förutsättningarna var klara. Vinnande lag går till slutspel, oavgjort räcker för Hammarby. Isac Karlsson var sjuk och saknades i truppen. I övrigt var det i stort sett samma lag som spelat de senaste matcherna. I Broberg var Martin Söderberg och Robin Öhrlund skadade.

Båda lagen skapade tidigt några farligheter. Men målvakterna, Viktor Birgersson i Hammarby och Max Bergström i Broberg, såg till att det inte blev några mål. Redan tidigt märktes det att Hammarby vill säkra bollen och vände ofta hem. Broberg gick lite mer på anfall. Hammarby hade ändå ett litet övertag och skapade ett par hörnor, som blev resultatlösa. Efter en dryg kvart upptäcktes problem med isen. Då passade lagen på att ta en inofficiell timeout.

Efter avbrottet på fem minuter kom Broberg in mer i matchen och skaffade sig flera hörnor. David Brodén drabbades av en utvisning, men Hammarby kunde spela av tiden. När matchuret närmade sig 45 minuter fick Melker Broberg bollen mitt på plan. Han drog sig ut på högerkanten och såg ut att vända hem. Men han ångrade sig, vände och åkte upp längs sargkanten, spelade in bollen till en fristående David Jansson, som gav Hammarby ledningen, 1-0. Trots ett par halvchanser från båda håll kunde Hammarby gå till pausvila med ledning.

Broberg inledde andra halvlek mer offensivt än Hammarby. Och det gav utdelning tidigt. På halvlekens första hörna fick Tatu Ässämäki en fullträff som betydde kvittering, 1-1. Och tio minuter in i halvleken tog Broberg ledningen med 1-2. Nu fick domarna problem med utrustningen, vilket gav utrymme för en ny extra timeout för lagen. Hammarby skapade ett par resultatlösa hörnor, men när Broberg fick sin tredje hörna i halvleken var det dags för en ny fullträff och ställningen 1-3. Misja Pasjkin tog då timeout när 20 minuter återstod av matchen. Tyvärr blev det ingen effekt för laget. I stället fortsatte Hammarby med att vända hem. Någon slutspurt kom aldrig, energin verkade fattas. De gånger Hammarby gick till anfall möttes de av ett kompakt försvar och avväpnades.

Båda lagen drabbades av utvisningar, först Broberg, sedan Hammarby när Felix Nyman fick uppsöka båset. Broberg kunde utöka till 1-4. När matchen gick in på tilläggstid kom en reducering. Melker Broberg tog vara på en boll framför Brobergsmålet och slog in 2-4. Tyvärr var matchen avgjord och Broberg utökade till slut till 2-5.

Förlusten betydde att Hammarby tappade sin slutspelsplats och hamnade på plats 11 och har därmed gjort sin sista match i årets elitserie.

Matchstatistik Hammarby – Broberg 2-5 (1-0)
Målskyttar:
Hammarby: David Jansson, Melker Broberg
Assist: Hammarby: Melker Broberg
Hörnor: Hammarby 11, Broberg 9
Hörnmål: Hammarby 0, Broberg 2
Straffar: Hammarby -, Broberg 1(0)
Skott på mål: Hammarby 12, Broberg 9
Utvisningar: Hammarby 35 min (David Brodén 10+5 min, Felix Nyman 10+10 min), Broberg 20 min
Publik: 2113

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti